Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος, με το brent να χάνει περίπου 20 δολάρια το βαρέλι μέσα σε 30 ημέρες και για πρώτη φορά μετά την επιδείνωση της παγκόσμιας κρίσης ενεργειακού εφοδιασμού που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) έκλεισε σήμερα με πτώση 3,01%, αφού είχε υποχωρήσει, λίγα λεπτά νωρίτερα, στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς. Το WTI παράδοσης Ιανουαρίου, το συμβόλαιο με τις περισσότερες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Σικάγου, υποχώρησε στα 71,75 δολάρια στη σημερινή συνεδρίαση, πριν κλείσει στα 72,01 δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή πετρελαίου εκτινάχθηκε σχεδόν στα 140 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, κοντά σε ρεκόρ όλων των εποχών, μετά την έναρξη αυτού που η Μόσχα αποκάλεσε «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η αγορά υποχωρεί σταθερά τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για εξασθενημένη παγκόσμια ανάπτυξη εν μέρει λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, ενώ σήμερα στις απώλειες συνέβαλαν οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, ανακοίνωσε τις πιο σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς της κατά του COVID από την έναρξη της πανδημίας. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της χώρας τον Νοέμβριο αυξήθηκαν 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Οι χώρες της G7 ξεκίνησαν την επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών για τον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη χώρα αυτή να μειώσει την παραγωγή το επόμενο έτος.
Τα αποθέματα των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 6,2 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις για άνοδο 2,2 εκατ. βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,3 εκατ. βαρέλια έναντι προσδοκιών για αύξηση 2,7 εκατ. βαρελιών.
Η αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων αντιστάθμισε την άντληση 5,2 εκατ. βαρελιών σε αποθέματα αργού. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχε αναφέρει μείωση των αποθεμάτων αργού κατά περίπου 6,4 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.
Η Ρωσία, όπως ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Vedomosti, εξετάζει επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πωλήσεων πετρελαίου σε ορισμένες χώρες για να αντιμετωπίσει το ανώτατο όριο τιμών που επιβάλλουν οι δυτικές δυνάμεις.
Διαβάστε ακόμα:
Ρωσικό Αργό: Πώς επανεισάγεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ινδίας