Οι θετικές ενδείξεις για αύξηση της ζήτησης σε ΗΠΑ και Κίνα αλλά και οι ανησυχίες για επέκταση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή ωθούν προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, το Brent κινείται ανοδικά1,45% στα 88,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 1,53% στα 84,99 δολάρια το βαρέλι.
Η μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάρτιο στην Κίνα αυξήθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες και στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, γεγονός που αναμένεται να μεταφραστεί σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής, ενώ οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής.
Στη Μέση Ανατολή η επέκταση του πολέμου, που διαρκεί σχεδόν μισό χρόνο και περιλαμβάνει το Ισραήλ που πολεμά απευθείας το Ιράν, έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον εφοδιασμό με πετρέλαιο.
«Μέχρι σήμερα, η αγορά δεν ανησυχεί για διαταραχές της προσφοράς, με τον πόλεμο να παραμένει περιορισμένος. Η εμπλοκή του Ιράν θα μπορούσε να δει τον εφοδιασμό του με πετρέλαιο να απειλείται», έγραψαν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.
Η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 50.000 bpd, γεγονός που δείχνει ότι οι εθελοντικές περικοπές έχουν κάποιο αποτέλεσμα.
Πτωτικά κινούνται τα futures του φυσικού αερίου με την τιμή του να είναι στο -3.33%, στα 26,43 ευρώ τη μεγαβατώρα.