Ελαφρά ανοδικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή. Χαρακτηρσιτικό είναι ότι το Brent διαμορφώνεται πάνω από τα 81 δολάρια, ενώ στο σύνολό της, η εβδομάδα κλείνει κερδοφόρα.
Όλα αυτά ενώ οι εντάσεις να παραμένουν στη Μέση Ανατολή μετά την απόρριψη από το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός από τη Χαμάς.
Το Brent σημειώνει άνοδο 0,28% στα 81,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει κέρδη 0,46% στα 76,57 δολάρια το βαρέλι.
Αμφότεροι οι δείκτες σημείωσαν άνοδο περίπου 3% στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Οι εντάσεις έχουν διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, με το Brent και το αμερικανικό αργό να καταγράφουν κέρδη πάνω από 5% την εβδομάδα.
Ενώ ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς έχει ενισχύσει τις τιμές, δεν υπήρξε καμία επίπτωση στην παραγωγή πετρελαίου.
Η παραγωγή των εκτός ΟΠΕΚ χωρών. από τη Νορβηγία και τη Γουιάνα αυξάνεται, ενώ η Ρωσία εξάγει περισσότερο αργό τον Φεβρουάριο από ό,τι είχε προγραμματίσει, μετά από έναν συνδυασμό επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τεχνικών βλαβών στα διυλιστήριά της, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την υπόσχεσή της να περιορίσει τις πωλήσεις στο πλαίσιο ενός συμφώνου ΟΠΕΚ+.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ+, η Ρωσία δεσμεύτηκε να περιορίσει την παραγωγή αργού στα 9,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd).
Επίσης, μειώνει εθελοντικά τις εξαγωγές αργού κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως και τις εξαγωγές καυσίμων κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως από το μέσο επίπεδο Μαΐου-Ιουνίου.
Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, επιβαρύνουν επίσης τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο αναλυτής της IG Tony Sycamore.
Το φυσικό αέριο υποχωρεί 4,05% στα 26,68 ευρώ τη μεγαβατώρα. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο υποχώρησαν synolik;a κατά 7% ανά μεγαβατώρα αυτή την εβδομάδα, πλησιάζοντας τα χαμηλά έξι μηνών των 26,5 ευρώ που είχαν επιτευχθεί στα τέλη Ιανουαρίου, κυρίως λόγω των άφθονων αποθεμάτων και των θερμοκρασιών άνω του φυσιολογικού. Στις 7 Φεβρουαρίου, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν στο 67,9%, με τη Γερμανία στο 73,3%, την Ιταλία στο 62% και τη Γαλλία στο 55%.