Τα μέλη του OPEC+ αποφάσισαν να προβούν σε εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και στο δεύτερο τρίμηνο.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, ο οποίος περιλαμβάνει και τη Ρωσία, συμφώνησε (σ.σ. με τη Σαουδική Αραβία να έχει κεντρικό ρόλο στην απόφαση) σε εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) για το πρώτο τρίμηνο.
Με φόντο την συγκεκριμένη απόφαση, το Κουβέιτ ανακοίνωσε πως θα μειώσει την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή του κατά 135.000 βαρέλια μέχρι τον Ιούνιο, όπως μετέδωσε την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας ενώ και η Αλγερία και το ΟΜΑΝ ευθυγραμμίστηκαν με την απόφαση, μειώνοντας την παραγωγή τους κατά 51.000 και 42.000 βαρέλια αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα μειώσει εθελοντικά την πετρελαϊκή παραγωγή της κατά 471.000 βαρέλια την ημέρα στο τέλος του δεύτερου φετινού τριμήνου.
Η Ρωσία θα θέσει σε εφαρμογή μια «επιπλέον» εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, κατά 400.000 το Μάιο και κατά 471.000 τον Ιούνιο ανακοίνωσε ο αρμόδιος για την ενέργεια αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, η μείωση θα είναι «121.000 βαρέλια την ημέρα» τον Απρίλιο και «71.000» το Μάιο, σύμφωνα με τον ρώσο ηγέτη.
Ο OPEC+ έχει εφαρμόσει μια σειρά από μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου, από τα τέλη του 2022, για να στηρίξει την αγορά εν μέσω αύξησης της παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους παραγωγούς μη μέλη.
Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν στήριξη στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις λόγω των επιθέσεων των Χούθι (σ.σ. που υποστηρίζονται από το Ιράν) σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και εξαιτίας της ανησυχίας για την οικονομική ανάπτυξη και τα υψηλά επιτόκια.
Το αργό Brent LCOc1 διαπραγματευόταν κοντά στα 83 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη ενώ futures του Brent LCOc1 για τον Μάιο διαμορφώθηκαν κατά 1,64 δολάρια υψηλότερα ή 2%, στα 83,55 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.