Υπέρ της κύρωσης της έβδομης τροποποίησης της Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους, μεταξύ του Δημοσίου και της Energean Oil, τάχθηκε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Όπως είπε η παριστάμενη υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με βάση το δημόσιο συμφέρον και ενόψει της εθνικής σημασίας που έχει η έρευνα/εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, σε μια περιοχή που είναι η μοναδική ενεργός παραγωγή υδρογονανθράκων, αποφασίσαμε να αυξήσουμε το χρόνο της σύμβασης και να την παρατείνουμε από τα 25 έτη στα 40 έτη, (λήξη, αντί του 2024, το 2039).
«Ας διατηρήσουμε το καλό αυτό παράδειγμα»
Όπως σημείωσε, σκοπός είναι να συνεχίσουμε την παραγωγή υδρογονανθράκων, βοηθώντας στο να γίνουν οι επενδύσεις που χρειάζονται στην συγκεκριμένη υποπεριοχή, να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, και, να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. «Θέλουμε να συνδέσουμε αυτό το έργο της εκμετάλλευσης με άλλα έργα που έχουν ξεκινήσει από την ίδια ανάδοχο εταιρεία, στην ίδια περιοχή, όπως είναι για παράδειγμα το έργο της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, που έχει μια σημαντική περιβαλλοντική σημασία» είπε η κυρία Σδούκου. «Ας διατηρήσουμε αυτό το καλό παράδειγμα, αυτών των 40 ετών (λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας), ενισχύοντας αυτή την επενδυτική δραστηριότητα και με άλλες συνέργειες όπως είναι η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, όπως είναι το υδρογόνο - δεν το ξέρουμε ακόμα, είναι πρώιμο- ή όπως είναι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου» είπε η κυρία Σδούκου.
Την επιφύλαξή τους εξέφρασαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ζαμπάρα και τον αγορητή του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παρασύρη να ζητούν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχεδιασμό της για την αποθήκευση φυσικού αερίου ή υδρογόνου στην περιοχή. Επιφυλάχθηκαν επίσης οι αγορητές της Ελληνικής, Λύσης, της ΚΟ Σπαρτιάτες και της ΚΟ Πλεύση Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν οι αγορητές του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της ΚΟ Νίκη.