Θέμα ημερών είναι οι προετοιμασίες εκκίνησης της διαδικασίας υποβολής προσφορών για το 100% της Elpedison μεταξύ των δύο διεκδικητών, Helleniq Energy και Edison.
Μάλιστα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης, με τη Helleniq Energy να υποβάλει πρώτη την προσφορά και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αυτή της ιταλικής πλευράς. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι είχαν αποφασίσει να «χωρίσουν τα τσανάκια τους» μετά από 15 συνεχόμενα χρόνια κοινής πορείας με ποσοστό 50-50 στην Elpedison. Η τελευταία θα «πέσει» στα χέρια αυτού που θα προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα για να εξαγοράσει το μερίδιο του άλλου. Φυσικά, θα προηγηθεί ένα αλισβερίσι προσφορών και αντιπροσφορών, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Το μπρα ντε φερ
Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή καθώς και οι δύο πλευρές στοχεύουν στην απόκτηση του 50% άλλης μεριάς και στον πλήρη έλεγχο της Elpedison, με τις προβλέψεις για το τελικό τίμημα να αναμένονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επί του παρόντος και μέχρι να ξεκινήσει η τελική δημοπρασία που θα οδηγήσει στην απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Elpedison, οι δύο μέτοχοι διευθετούν τώρα τις τελευταίες εκκρεμότητες που σχετίζονται με το πώς θα διεξαχθεί η διαδικασία.
Βέβαια, ο «χωρισμός» των δύο πλευρών, παρά τη σκληρή μάχη, αναμένεται να είναι πολιτισμένος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, Helleniq Energy και Edison έχουν βρει τη «χρυσή τομή» αναφορικά με τη διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων και των τελευταίων εκκρεμοτήτων. Ακόμη και για το «καυτό» ζήτημα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου της Helleniq Energy στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο βρίσκεται η μονάδα αερίου ισχύος 400 MW της Elpedison, αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση μίσθωσης των εκτάσεων ανάμεσα στην Elpedison και την Helleniq Energy. Το συγκεκριμένο θέμα ήταν ένα εκ των βασικότερων που έπρεπε να διευθετήσουν οι δύο πλευρές, το οποίο και επετεύχθη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε να ξεκινήσει απρόσκοπτα η διαδικασία των προσφορών.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετούς μήνες, η Helleniq Energy είχε κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή της να «πάρει διαζύγιο» από την Edison, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του ομίλου. Βασικός πυλώνας της τελευταίας είναι η ανάπτυξη στην παραγωγή και την προμήθεια με ένα όχημα, αντί για δύο, μιας και κατέχει και το 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η τελευταία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου μέσω της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Με γνώμονα, λοιπόν, την ενίσχυση ενός καθετοποιημένου μοντέλου δραστηριοποίησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο CEO του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που μπαίνουμε σε μια διαδικασία καθετοποίησης, θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο πελατολόγιο της Elpedison (και πολύ περισσότερο όταν ο μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας είναι η Helleniq Energy) και να μπορούμε να το διαχειριστούμε».
Από τη δική τους πλευρά, οι Ιταλοί, έχουν κάνει εμφανείς τις προθέσεις τους για την παραμονή τους στην Ελλάδα, πατώντας «γκάζι» στις επενδύσεις τους, καθώς θεωρούν την ελληνική αγορά στρατηγικής σημασίας. Συνεπώς, αναμένεται να διεκδικήσουν εντόνως το άλλο 50% της Elpedison προκειμένου να δραστηριοποιούνται ανεξάρτητα στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, το τελικό ποσό της δημοπρασίας θα είναι και αυτό που θα κρίνει το μέλλον του τρίτου μεγαλύτερου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Elpedison διαθέτει περίπου 306.000 πελάτες, με μερίδιο 5,95%, αλλά και δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο. Είναι αυτονόητο ότι η αλλαγή της μετοxικής της σύνθεσης θα «ταράξει τα νερά» στην αγορά ενέργειας, αλλάζοντας τις ισορροπίες και φέρνοντας ανακατατάξεις στο ενεργειακό τοπίο.