Φωτοβολταϊκά: Νέο πρόγραμμα στις Επιχειρήσεις - Μια επένδυση στο μέλλον
Shutterstock
Shutterstock

Φωτοβολταϊκά: Νέο πρόγραμμα στις Επιχειρήσεις - Μια επένδυση στο μέλλον

Η αυτοπαραγωγή ρεύματος μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορεί να είναι ήδη δημοφιλής στα νοικοκυριά λόγω της αυτονομίας και της μείωσης του κόστους που προσφέρει. Το ίδιο όμως ισχύει και για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις, η οποία προσφέρει εξίσου σημαντικά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. 

Μάλιστα, προωθείται τώρα σημαντικά με το νέο πρόγραμμα επιδότησης που έρχεται και θα αφορά στα φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις, κάνοντας την επένδυση ακόμα πιο ελκυστική. Μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία μέσω της ενίσχυσης να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος αλλά και το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

Τι φέρνει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην επιχείρηση 

  • Μείωση του κόστους ενέργειας: Η αυτοπαραγωγή ρεύματος μειώνει σημαντικά τους λογαριασμούς, εξασφαλίζοντας σταθερότητα στο ενεργειακό κόστος.
  • Αυτονομία: Μειώνεται ολοκληρωτικά η «εξάρτηση» από το δίκτυο χωρίς να επηρεάζεται ο καταναλωτής από τις διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας.
  • Εταιρική κοινωνική ευθύνη: Δηλώνεται η δέσμευση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ενίσχυση της εικόνας της επιχείρησης: Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος αποτελεί μια στρατηγική επένδυση που ενισχύει την εικόνα της επιχείρησης ως καινοτόμου και φιλικής προς το περιβάλλον επιλογής.

Το πρόγραμμα επιδότησης

Βρισκόμαστε λίγο πριν ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα επιδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις». Από το πρόγραμμα αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 400 επιχειρήσεις, ενώ το μέγιστο ύψος επιδότησης ανά επιχείρηση κυμαίνεται στα επίπεδα των 400.000 ευρώ. Η ένταση της ενίσχυσης θα γίνει ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης για τις κύριες επιλέξιμες δαπάνες (που αφορούν κυρίως στην προμήθεια και εγκατάσταση της μπαταρίας) και κυμαίνεται από 30%-50%. Επιδοτούνται επίσης, με ποσοστό 50% για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, και οι λεγόμενες υποστηρικτικές δαπάνες που αφορούν κυρίως τη μελέτη και διαστασιολόγηση του συστήματος και το κόστος της διασύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας (με την εξαίρεση ορισμένων μη επιλέξιμων κλάδων και δραστηριοτήτων που αναφέρονται ρητά στον οδηγό, όπως π.χ. αυτές που αφορούν ορυκτά καύσιμα), είτε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) είτε για την προσθήκη μπαταρίας σε ήδη υφιστάμενο φωτοβολταϊκό. 

Επιδοτείται, δηλαδή, μόνο το σύστημα αποθήκευσης κάτι που αντανακλά την επιδίωξη του υπουργείου Ενέργειας εντονότερη διείσδυση της αποθήκευσης, συνδυαστικά με το ότι δεν απαιτούνται πλέον επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά.

Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού και ειδικότερα τα 100 εκατ. ευρώ (το σύνολο του προγράμματος είναι 160 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθεί προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ενώ τα υπόλοιπα στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που κατά τη χρονική στιγμή της αίτησής τους στο Πρόγραμμα δεν έχουν ξεκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες για τον φωτοβολταϊκό σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης και οι επιχειρήσεις που έχουν εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό χωρίς σύστημα αποθήκευσης και προτίθενται να εγκαταστήσουν σύστημα αποθήκευσης κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης στο πρόγραμμα.

Υπολογίζεται ότι μέσω του προγράμματος οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν θα προσθέσουν μπαταρίες ισχύος της τάξης των 500-600 MW. Αναμένεται ότι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος, αποθηκεύοντας ενέργεια από το δίκτυο στην μπαταρία όταν οι χονδρεμπορικές τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα (π.χ. κατά τις μεσημεριανές ώρες), καλύπτοντας, έτσι τις ανάγκες τους με αυτό το φθηνό ρεύμα τις ώρες που οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα.

Η διείσδυση της «πράσινης» ενέργειας προωθείται σημαντικά καθώς εκτιμάται πως μπορεί παράλληλα να δώσει τη λύση στο πρόβλημα των «περικοπών» που έχουν προκαλέσει οι ΑΠΕ, το οποίο και μαστίζει τον κλάδο τελευταία.

Διαβάστε Περισσότερα