Η Γερμανία προχώρησε στο άνοιγμα μιας ανακαινισμένης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας άνθρακα, με σκοπό να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της, με φόντο τον επικείμενο χειμώνα και το κρύο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για τη μονάδα F Jänschwalde της LEAG που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας και άρχισε ήδη να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από λιγνίτη. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η συγκεκριμένη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, η οποία έχει ισχύ 500 MW, λειτούργησε τον περασμένο χειμώνα, τέθηκε σε εφεδρεία τον Ιούλιο και τώρα είναι πλήρως διαθέσιμη στην αγορά για να βοηθήσει στην ενίσχυση των προμηθειών.
Η δεύτερη μονάδα του λιγνιτικού εργοστασίου, το μπλοκ Ε με άλλα 500 MW ισχύος, είναι έτοιμη για λειτουργία και μπορεί επίσης να συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανέφερε η LEAG.
Υπενθυμίζεται ότι η ιστορική ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους ανάγκασε τη Γερμανία να αυξήσει προσωρινά την εξάρτησή της από τα βρώμικα καύσιμα μετά τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αν και αυτό αποτελεί οπισθοδρόμηση για τα σχέδια της κυβέρνησης με στόχο τον περιορισμό των επιβλαβών εκπομπών, είναι μέρος της στρατηγικής της να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών για τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στις 5 Οκτωβρίου το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας είχαν εγκρίνει την επανάληψη της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη σε περίπτωση ενεργειακής ανεπάρκειας το χειμώνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης της χώρας.
Οι σταθμοί θα τεθούν σε λειτουργία, αν χρειαστεί, μεταξύ Οκτωβρίου και τέλους Μαρτίου 2024.
Η γερμανική κυβέρνηση επανασύνδεσε στο δίκτυο συνολικά 1,9 GW εφεδρικών λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο χειμώνα, αφού οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Μόσχα διακόπηκαν σχεδόν εντελώς λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Καθώς οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκπέμπουν πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, η κυβέρνηση θα υποβάλει προτάσεις έως το επόμενο καλοκαίρι για το πώς θα εξισορροπηθεί το αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα που θα παράγουν οι μονάδες αυτές αυτόν τον χειμώνα.
Με πληροφορίες από Bloomberg, Anadolu