«Γκάζι» για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Σε χρόνο - ρεκόρ η κατασκευή της

«Γκάζι» για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Σε χρόνο - ρεκόρ η κατασκευή της

Ανέβασε ταχύτητα η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, καθώς απέχουμε μόλις λίγους μήνες από την έναρξη λειτουργίας της. Το project που «τρέχει» από τον ΑΔΜΗΕ αίρει πλήρως την ηλεκτρική απομόνωση του νησιού, καθώς αποτελεί τη δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης, μιας και είχε προηγηθεί αυτήν με την Πελοπόννησο το 2021.

Το καλώδιο που θα συνδέει τώρα ηλεκτρικά την Αττική με την Κρήτη θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία τον Μάιο του 2025, όπως δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, με το έργο να αποπερατώνεται σε χρόνο – ρεκόρ, δηλαδή μέσα σε 4,5 χρόνια από την έναρξη κατασκευή του. 

Ο υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε ότι μέσω του έργου θα υπάρξει μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους κατά 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης έρχεται σε μια καλή χρονικά συγκυρία, λίγο πριν την καλοκαιρινή σεζόν του 2025, όταν δηλαδή και η ζήτηση κατανάλωσης ρεύματος θα έχει αυξηθεί σημαντικά. Πέρα από την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης που αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά, θα μπορέσει να αυξηθεί και η διείσδυση των ΑΠΕ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Τα ισχυρά κέρδη ΑΔΜΗΕ και το mega επενδυτικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στα οικονομικά αποτελέσματα εννιαμήνου του ΑΔΜΗΕ, η θυγατρική «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Μ.Α.Ε.Ε.Σ.» προχωρά με γοργούς ρυθμούς και το χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης, μετά την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών (500kV) και οπτικών καλωδίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με τις σχετικές εργασίες μελέτης – κατασκευής από τους αναδόχους να βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Σχετικά με τους σταθμούς μετατροπής, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κτιρίων, η εγκατάσταση των μετασχηματιστών και των βαλβίδων μετατροπής καθώς και ο τερματισμός των HVDC καλωδίων και βρίσκονται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και οι δοκιμές (pre-commissioning) του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος εξοπλισμού. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου του GIS στην Κρήτη και βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και ο έλεγχος (pre-commissioning) του εξοπλισμού.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ, να σημειωθεί ότι το Διαχειριστής σημείωσε καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ στο 9μηνο με τη μετοχή του να «κλείνει» σε υψηλά 3ετίας.

Από την αρχή του 2024 η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ενισχύεται κατά 13%, περίπου όσο και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ενώ διακινήθηκε όγκος πάνω από 1,10 εκατ. τεμαχίων, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατά τη διάρκεια του 2024 αλλά και ένας από τους 2-3 μεγαλύτερους των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Παράλληλα, το mega πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2025-2034, περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ, με σκοπό να αναδειχθεί η Ελλάδα σε δίαυλο μεταφοράς και εφοδιασμού της Ευρώπης με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια.

Όσον αφορά τις εγχώριες διασυνδέσεις, ο ένας εκ των δυο πυλώνων, του επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση. 

Εκτός από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, προχωράει η ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων, Δωδεκανήσων και ΒΑ Αιγαίου, ο Ανατολικός Διάδρομος Πελοποννήσου αλλά και η αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

Αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα του προγράμματος, αυτών, δηλαδή των διεθνών διασυνδέσεων, προχωράνε εξίσου δυναμικά.  Πέρα από την πιο «πολυσυζητημένη», αυτήν δηλαδή που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και στη συνέχεια με το Ισραήλ, επί θύραις είναι και η διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας, η διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου και η διασύνδεση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας. Ταυτόχρονα, στα «σκαριά» είναι και η νέα διασύνδεση με την Ιταλία ενώ ο ΑΔΜΗΕ προχωρά και σε διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια. Η νέα διασύνδεση με την Αλβανία βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή νέας διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τα έργα αυτά τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο της ενεργειακής ασφάλειας και της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, τόσο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.