Το «παρών» έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και πρώην πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, στο workshop που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε την ευκαιρία να συζητήσει λεπτομερώς για την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας.
Επί τάπητος τέθηκαν τόσο οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και με την Αίγυπτο, όσο και η σπουδαιότητα του Κάθετου Διαδρόμου. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το πώς η Ελλάδα μπορεί να καταστεί hub διαμετακόμισης φυσικού αερίου από τον Βορά έως και την Ουκρανία, με αφορμή την πρόσφατη εμπορική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης αλλά και του παλαιότερου πρώτου τέρμιναλ στη Ρεβυθούσα, παραμένει αρκετά ισχυρό. Συζητήθηκαν, επίσης, οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο έως το 2027.
Ο Κάθετος Διάδρομος
Στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε ο Αμερικανός υφυπουργός με τον Θ. Σκυλακάκη, τόνισε την κομβική σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη διαμόρφωση του Κάθετου Διαδρόμου, δηλαδή στη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΝΑ και Κεντρικής Ευρώπης μέχρι την Ουκρανία, μια χώρα που έχει σημαντικούς χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου. Η νέα μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η εμπορική λειτουργία της οποίας εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου, είναι η πλέον κατάλληλη για να έρθει η Ευρώπη ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Geoffrey Pyatt υποστήριξε ανοικτά στο workshop κι όλα τα υπόλοιπα έργα για τον Κάθετο Διάδρομο ενώ συνάντηση πραγματοποίησε και με τον Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας, Vladimir Malinov και τον υφυπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Mykola Kolisnyk, με τους οποίους συζήτησε επίσης για την πρόοδο και τις εξελίξεις γύρω από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου.
Μάλιστα, σε ακόλουθη ανάρτησή του στο Χ, τόνισε χαρακτηριστικά: «O Κάθετος Διάδρομος θα βοηθήσει την ΕΕ να συνεχίσει την αξιοσημείωτη απεξάρτησή της από τις μη αξιόπιστες ρωσικές προμήθειες. Διασφαλίζοντας χαμηλές χρεώσεις, οι χώρες του Κάθετου Διαδρόμου μπορούν να αυξήσουν την πρόσβασή τους σε αυξανόμενες προμήθειες από τις ΗΠΑ και άλλες μη ρωσικές πηγές».
Κύριο μέλημα της Αμερικής είναι η ταχεία απεξάρτηση από το αέριο της Ρωσίας. Από την αρχή της χρονιάς παρατηρήθηκε αύξηση στις εισαγωγές του ρωσικού αερίου αλλά και ρωσικού LNG, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εδώ έρχεται να «ταιριάξει γάντι» η στρατηγική θέση της Ελλάδας και οι προοπτικές εξαγωγής ενέργειας, όχι μόνο για τη μεταφορά αερίου αλλά και για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Για τις τελευταίες υπενθυμίζεται ότι συζητείται έντονα η συμμετοχή αμερικανικού fund στο μετοχικό σχήμα της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.
Οι διασυνδέσεις και οι ΑΠΕ
Το εγκώμιο για τον ρόλο της Ελλάδας τόσο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα όσο και για την προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων «έπλεξε» ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι η χώρα μας έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη και χώρα μοντέλο για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον κλάδο των ΑΠΕ τονίζοντας παράλληλα το πόσο εντυπωσιακή είναι η δέσμευση της Ελλάδας στις διασυνδέσεις που αφορούν Κύπρο-Ισραήλ αλλά και αυτή της Αιγύπτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται αιολική ενέργεια από τη Βόρειο Αφρική στην Ευρώπη, θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις την Κυριακή, όταν και οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών (Θ. Σκυλακάκης και Dr. Mahmoud Esmat) θα συναντηθούν για το επικείμενο έργο στο Κάιρο.