Όλο και περισσότερο στρέφονται τελευταία στα σταθερά (μπλε) τιμολόγια οι καταναλωτές με σκοπό να περιορίσουν το ρίσκο των διακυμάνσεων που υπάρχει στην αγορά.
Η πλειονότητα αυτών επιδιώκει να έχει το «κεφάλι» της ήσυχο δίχως να ασχολείται κάθε μήνα με το τιμολόγιο που συμφέρει περισσότερο, καθώς ιδιαίτερα τα νοικοκυριά εμφανίζονται «κουρασμένα» από το ψάξιμο για την κατάλληλη επιλογή.
Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες προσφορές και οι επιλογές που έχουν πλέον στα μπλε τιμολόγια να διαλέξουν οι καταναλωτές, συμβάλλουν αρκετά στην «μπλε στροφή». Μάλιστα, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 14 διαφορετικά σχετικά προϊόντα που μπορούν να επιλέξουν οι καταναλωτές.
Οι τιμές τους ξεκινούν από 0,095 ευρώ/KWh και φθάνουν έως και 0,36 ευρώ /KWh. Σχετικά με το πάγιο, αυτό ξεκινάει από 3,5 ευρώ το μήνα και φθάνει έως τα 9,90 ευρώ το μήνα.
Οι πάροχοι σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον βγάζουν όλο και περισσότερα προϊόντα ενώ ήδη η ελίν διαθέτει στην αγορά προϊόν 24μηνης διάρκειας. Η Protergia έβγαλε, επίσης, στην αγορά νέο προϊόν 12μηνης διάρκειας, το Value Secure 12M, με τιμή κιλοβατώρας κάτω από 9,99 λεπτά με προϋπόθεση συνέπειας και με μηνιαίο πάγιο στα 9,9 ευρώ.
Η κρατική παρέμβαση κινητροδότησης
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για στήριξη της στροφής των νοικοκυριών προς τα μπλε τιμολόγια ρεύματος.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν θα δοθούν κίνητρα στα νοικοκυριά για τη μετάβαση στα μπλε τιμολόγια, ο κος Σκυλακάκης ανέφερε πως «ενδεχομένως να δούμε» ως κυβέρνηση πως «θα βοηθήσουμε» σε αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως «δεν μπορεί» να εξαγγείλει κάποιο μέτρο.
Μάλιστα από τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Σκυλακάκης είχε κάνει αναφορά στις προθέσεις για προώθηση των σταθερών τιμολογιών. Όπως είχει πει, «η μετακίνηση προς το μπλε τιμολόγιο είναι κάτι που έχει γίνει στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Δε γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος. Ήδη έχουμε αρχίσει και μετακινούμε μεγάλες ομάδες στο μπλε τιμολόγιο. Προηγήθηκαν οι αγρότες. Όλοι οι αγρότες -για το αγροτικό ρεύμα- στη χώρα μας έχουν μετακινηθεί σε σταθερό τιμολόγιο, με τιμές 9 έως 11 σεντς ανά κιλοβατώρα».
Πάντως, στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι μπορεί σε κάποιες αγορές του εξωτερικού να υπάρχουν κίνητρα για τα fixed τιμολόγια ωστόσο πρόκειται για άλλες αγορές που έχουν πρόσβαση σε σωρεία PPAs, ΑΠΕ κά, έχουν άλλα μεγέθη και άλλα βάθη αγορών.
Όπως αναφέρει η έρευνα HEPI, που αποτυπώνει τις λιανικές τιμές ενέργειας σε 33 ευρωπαϊκές πόλεις, στην τελευταία της έκθεση για τον Δεκέμβριο πριν από την ενεργειακή κρίση, οι σταθερές (τιμή και όρος) και οι μεταβλητές τιμές ήταν σχετικά παρόμοιες. Μια σταθερή τιμή ήταν συχνά φθηνότερη, καθώς προσέφερε στον προμηθευτή χαμηλότερο κίνδυνο αφοσίωσης και προμήθειας.
Αν και οι πελάτες ουσιαστικά στοιχημάτιζαν λίγο στην κατεύθυνση της αγοράς, δεν ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική επιλογή για τους περισσότερους πελάτες. Στις πιο ώριμες αγορές τουλάχιστον, οι ενεργοί πελάτες τείνουν να επιλέγουν σταθερές τιμές. Από την κρίση, η κατάσταση έχει σχεδόν αντιστραφεί. Οι σταθερές τιμές, όπου είναι διαθέσιμες, ήταν υψηλότερες από τις μεταβλητές τιμές, σε ορισμένες περιπτώσεις με πολύ μεγάλο περιθώριο. Ωστόσο, αυτή η τάση φαίνεται να αντιστρέφεται ξανά.
Τον Νοεμβριο του 2024, ο αριθμός των προσφερόμενων σταθερών συμβολαίων φαίνεται να έχει αυξηθεί, ενώ η μέση τιμή τους είναι χαμηλότερη από τη μέση μεταβλητή τιμή κατά 0,33 c€/kWh. Αυτό παρατηρείται επίσης στην πλειονότητα των αγορών EUR15 όταν μελετώνται ατομικά, με τα σταθερά συμβόλαια να είναι κατά μέσο όρο φθηνότερα από τα μεταβλητά σε δέκα από τις ατομικές αγορές EUR15.