Η Ευρώπη πέτυχε τον στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα από το καθορισμένο και πλέον θωρακίζεται ενεργειακά έναντι της Ρωσίας και των γενικότερων πιέσεων. Ειδικότερα, στις 19 Αυγούστου εκπλήρωσε κατά 90% τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο, περίπου 11 εβδομάδες πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου που είχε οριστεί ως «ημερομηνία ορόσημο».
Στο... φουλ οι αποθήκες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τώρα με γεμάτες τις αποθήκες της για το καλοκαίρι και «είναι έτοιμη» για τον επερχόμενο χειμώνα. Η πληρότητα των αποθεμάτων βρίσκεται κοντά στα 92 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (90,29% κατά μέσο όρο), σύμφωνα με τα στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe (GIE).
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, και τη δραστική μείωση των ρωσικών ροών, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. υιοθέτησαν τον Ιούνιο του 2022 νομοθετικό πλαίσιο που τους επιβάλλει να φθάνουν σε συλλογικό επίπεδο στο 90% της πλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων μέχρι την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνου. Στόχος είναι η ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και ο περιορισμός της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τον οποίο φαίνεται ότι η ΕΕ πετυχαίνει.
Μάλιστα, αν συνεχιστεί ο συγκεκριμένος ρυθμός αύξησης των αποθεμάτων, τότε εκτιμάται πως οι χώροι αποθήκευσης της ΕΕ θα είναι γεμάτοι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Πετύχαμε τον στόχο να γεμίσουμε τις αποθήκες κατά 90% μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα», έγραψε στο Twitter η Ευρωπαία Επίτροπος Κάντρι Σίμσον. Επισήμανε, μάλιστα, ότι αυτό δείχνει την ετοιμότητα της περιοχής για την περίοδο θέρμανσης λόγω της εντατικής εργασίας τα τελευταία χρόνια. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, ώστε οι αποθήκες να είναι επαρκώς γεμάτες», συμπλήρωσε.
Έτσι, η Ευρώπη θα μπορέσει «να συνεχίσει να εστιάζει στη βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε η Σίμσον, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι «πολύ πιο δύσκολη στην Ουκρανία, όπου ο ενεργειακός τομέας δέχεται τις βαριές και συνεχείς επιθέσεις της Ρωσίας. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να χορηγεί την αναγκαία βοήθεια για το ενεργειακό της σύστημα, ώστε ο ουκρανικός πληθυσμός να μπορέσει επίσης να περάσει με ασφάλεια τον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται», κατέληξε.
Υποχωρούν οι τιμές
Τούτων δοθέντων, οι τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν πτωτική πορεία, παρά τις διακυμάνσεις. Για τον φετινό χειμώνα, οι ειδικοί προβλέπουν τη χαμηλότερη ζήτηση για φυσικό αέριο τα τελευταία 30 χρόνια. Σε συνέχεια μιας μικρής ανόδου, η τιμή του φυσικού αερίου μειώνεται τώρα σημαντικά, με τους αναλυτές να κάνουν προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη πτώση μελλοντικά.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς κυμάνθηκαν κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων νωρίς την Τετάρτη, αφού έχασαν 4,7% μια ημέρα πριν, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο. Παράλληλα, το Ολλανδικό TTF, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, υποχωρεί στα 37,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το LNG
Η εξάρτηση από τη Ρωσία περιορίστηκε σημαντικά λόγω και της στροφής προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που μεταφέρεται με πλοία, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και της ενίσχυσης της Νορβηγίας στην τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω αγωγών, ακόμη και αν η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.
Νωρίτερα τον Αύγουστο, η απειλή για την προσφορά ώθησε τις τιμές αερίου στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό βοήθησε στην εκτροπή περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Καθώς η βιομηχανική ζήτηση εξακολουθεί να είναι ασθενής και τα αποθέματα άφθονα, οι ανησυχίες της αγοράς έχουν έκτοτε αμβλυνθεί. Προς το παρόν, τα άφθονα αποθέματα συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων προσφοράς. Οι χώροι αποθήκευσης είναι ελαφρώς λιγότερο γεμάτοι από ό,τι ήταν εκείνη την εποχή πέρυσι, ωστόσο ρο ποσοστό πληρότητας εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Ωστόσο, η ήπειρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με ξαφνικές διακοπές. Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συζητούν πώς θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις ροές μέσω ρωσικών αγωγών μόλις λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στο τέλος του έτους.
Ο κορυφαίος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Νορβηγία, οδεύει επίσης σε μια περίοδο βαριάς συντήρησης που κρατά τους εμπόρους σε εγρήγορση. «Οποιεσδήποτε διαταραχές εκεί ή απρόβλεπτες παρατάσεις συντήρησης πιθανότατα θα προκαλέσουν νευρική αντίδραση της αγοράς», δήλωσε ο αναλυτής της Rystad, Christoph Halser, προσθέτοντας ότι οι ροές είναι ιδιαίτερα σημαντικές αφού η Ευρώπη προσελκύει λιγότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.