Μπαίνει και στα «χωράφια» της αποθήκευσης CO2 η συνεργασία με την Αίγυπτο
Ενέργεια

Μπαίνει και στα «χωράφια» της αποθήκευσης CO2 η συνεργασία με την Αίγυπτο

Η ισχύς εν την ενώσει για Ελλάδα και Αίγυπτο, καθώς μετά τις fast track διαδικασίες στην ηλεκτρική διασύνδεση των δύο πλευρών, η οποία προχωρά με γοργά «βήματα», οι δύο χώρες εξετάζουν την ευρύτερη συνεργασία τους με έμφαση στον τομέα της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Κάιρο με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Αιγύπτου, κ. Karim Badawi, συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να καταρτιστεί και να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) αναφορικά με τη συνεργασία για την ανάπτυξη υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), έργα απαραίτητα για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Από κοινού, μάλιστα, θα διεκδικήσουν, με αίτημά τους στην Κομισιόν, αλλαγές στον σχετικό Κανονισμό, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή και αποθήκευση ελληνικής προέλευσης CO2 στην Αίγυπτο, θέμα πολύ μεγάλης σημασίας για την ελληνική βιομηχανία, που θα επιτρέψει την προώθηση και των αντίστοιχων έργων στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι για να επιτραπεί η μεταφορά και αποθήκευση CO2 από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τρίτη χώρα όπως η Αίγυπτος, θα πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία κάτι που φαίνεται ότι θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά.

Από πλευράς μας, μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία διακράτησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Την ευθύνη για την προετοιμασία του έχει αναλάβει η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης επιδιώκει να προωθήσει διακρατική συνεργασία με την Αίγυπτο, καθώς εκτιμάται ότι η μόνη ελληνική αποθήκη CO2 που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας βιομηχανίας.

Το κοίτασμα  CO στον Πρίνο

Το μεγάλο έργο στον Πρίνο από την Energean, συνολικής επένδυσης 1 δισ. ευρώ, έχει  δυναμικότητα αποθήκευσης, σύμφωνα με την εταιρεία, περί το 1 εκατ. τόνους ετησίως, κάτι που μπορεί σε πλήρη ανάπτυξη να φτάσει τα 3 εκατ. τόνους ετησίως. 

Μάλιστα, μαζί με το έργο στη Ραβέννα της Ιταλίας, αποτελεί το δεύτερο έργο CCS στη Μεσόγειο με τις δυο αυτές εγκαταστάσεις να εκτιμάται ότι μπορούν να καλύψουν μόλις το 10% των βιομηχανικών εκπομπών των δύο χωρών, που φθάνουν στους 75 εκατ. τόνους ετησίως και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι το αίτημα για τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα συναντήσει ευήκοα ώτα στην Κομισιόν.

Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του έργου της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει δώσει την έγκριση για την κρατική ενίσχυση του έργου, με 150 εκατ. ευρώ. Αυτό που εκκρεμεί πλέον είναι η επίσημη εγκριτική απόφαση για να ανοίξει η γραμμή χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εταιρία Prinos CCS της Energean έχει ήδη καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώ έχει υποβάλει στην ΕΔΕΥΕΠ και αίτηση για τη χορήγηση άδειας αποθήκευσης. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025, με βάση τα αποτελέσματα του market test που θα προηγηθεί, με σκοπό να καταγραφεί το δεσμευτικό ενδιαφέρον των υποψήφιων χρηστών.