Τη μεθοδολογία ετήσιας ενίσχυσης των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προκρίθηκαν μέσω των τριών δημοπρασιών που πραγματοποίησε η ΡΑΕΕΥ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Ολομέλεια της αρμόδιας Αρχής.
Η νέα μεθοδολογία θέτει κίνητρα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη μέγιστη απόδοση των έργων κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους και να ρυθμιστεί ο τρόπος που θα λαμβάνουν τα έργα τη λειτουργική ενίσχυση που έχουν κατοχυρώσει μέσω των δημοπρασιών της ΡΑΕΕΥ.
Ο βασικός άξονας της μεθοδολογίας είναι να υπολογιστούν τα έσοδα ανά ομάδες όμοιων έργων. Αν για παράδειγμα ένα έργο αποθήκευσης έχει κατοχυρώσει «ταρίφα» 1000 ευρώ/μεγαβάτ τον χρόνο και τα έσοδά του από την αγορά είναι 60.000 ευρώ/MW θα πληρωθεί από τον ΔΑΠΕΕΠ με το ποσό των 40.000 για να καλύψει το εγγυημένο έσοδό του. Με βάση τη μεθοδολογία που θα εγκρίνει η ΡΑΕΕΥ εάν το ίδιο έργο δουλέψει πιο αποδοτικά και καταφέρει να εισπράξει από την αγορά 70 χιλιάδες ευρώ/MW το χρόνο θα εξακολουθεί να παίρνει τις 40 χιλιάδες ευρώ/MW, αυξάνοντας τα έσοδά του. Επιβραβεύεται δηλαδή με ένα τρόπο η αποδοτική λειτουργία του κάθε έργου που έχει προκριθεί και αποφεύγεται ο κίνδυνος του να μην μπαίνουν στην αγορά αφού έχουν εξασφαλισμένο έσοδο.
Για την εφαρμογή αυτών των κινήτρων τα έργα συνολικής ισχύος 900 MW που έχουν προκριθεί στους διαγωνισμούς της ΡΑΕΕΥ θα κατηγοριοποιηθούν σε ομάδες βάσει κάποιων κοινών χαρακτηριστικών.
Τα έργα του τελευταίου, τρίτου κατά σειρά διαγωνισμού, συνολικής ισχύος 200 MW έχουν κλειδώσει μεσοσταθμική λειτουργική ενίσχυση λίγο πάνω από 48.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, με τη μέγιστη τιμή στα 58.700 ανά μεγαβάτ και τη μικρότερη προσφορά στα 42.500 ευρώ ανά μεγαβάτ. Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών ήταν μικρότερη από εκείνη της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας που είχε διαμορφωθεί σε 49.748 ευρώ ανά μεγαβάτ αλλά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του περσινού δεύτερου διαγωνισμού που ανήλθε σε 47.680 μεγαβάτ ανά έτος.
Ο ανταγωνισμός στη νέα αγορά της αποθήκευσης αναμένεται να ενισχυθεί από τα έργα που θα προκριθούν στη βάση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναμένεται να απευθύνει το ΥΠΕΝ για συνολική ισχύ 4,7 GW. Tα έργα αυτά θα λειτουργήσουν με καθαρά εμπορικούς όρους, θα συναρτούν δηλαδή τη βιωσιμότητά τους αποκλειστικά από την αγορά και όχι από λειτουργικές ενισχύσεις.
Μην ξεχνάμε ότι η πρόσφατη Έκθεση Ελκυστικότητας για τις ευρωπαϊκές αγορές μπαταριών (BatMAR-4η έκδοση) της Aurora Energy Research ανέδειξε την Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο και την Ουγγαρία σε hotspot αγορές για μικρομεσαίους επενδυτές στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
Νέο «hotspot» η Ρουμανία
Στο μεταξύ, η αποθήκευση ενέργειας έχει ανεβάσει στροφές και στη ρουμανική αγορά με τις μπαταρίες να λειτουργούν ως πόλος έλξης στη χώρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα έρευνα της Aurora Energy Research, στην οποία αναφέρεται πώς οι μπαταρίες πρόκειται να αποτελέσουν κεντρικό στοιχείο του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας, με επενδύσεις ισχύος αρκετών γιγαβάτ και ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία.
Η ανάλυση της Aurora επισημαίνει το ευνοϊκό τοπίο πολιτικής της Ρουμανίας για την αποθήκευση ενέργειας που εδραιώνεται από τον στόχο του ΕΣΕΚ της για 1,2 γιγαβάτ έως το 2030, καθώς και τον προγραμματισμό των μηχανισμών στήριξης για τα assets αποθήκευσης. Ταυτόχρονα, τα θεμελιώδη μεγέθη φαίνονται ελκυστικά για την εμπορική ανάπτυξη.
Επιπλέον, οι προοπτικές της Aurora προβλέπουν διψήφιο IRR για τα αυτόνομα έργα μπαταριών που εισέρχονται στην αγορά ήδη από το 2026, ενώ τα υβριδικά assets θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη πιο υποσχόμενα, ιδίως μετά το 2028, όπου παρατηρείται αυξανόμενος κορεσμός στις αγορές εξισορρόπησης.