Οι 2+1 στρατηγικοί στόχοι του μεγάλου ΣΔΙΤ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Απορρίμματα

Οι 2+1 στρατηγικοί στόχοι του μεγάλου ΣΔΙΤ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Την αλλαγή σελίδας της Πελοποννήσου και το πέρασμά της στη νέα εποχή ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σηματοδοτεί η εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η νέα μονάδα, τρίτη κατά σειρά, που λειτουργεί ο όμιλος με τη μέθοδο ΣΔΙΤ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, απαλλάσσει οριστικά ολόκληρη την περιοχή από τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Το έργο αποτελεί ορόσημο για ολόκληρη την περιφέρεια, καθώς αφήνει επιτέλους πίσω της οριστικά το δύσκολο παρελθόν με τις χωματερές, επιλύοντας το περιβαλλοντικό της πρόβλημα.

Η νέα μονάδα στην περιοχή Καλλιρρόη Μεσσηνίας αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη νέα αλυσίδα διαχείρισης απορριμμάτων, με προφανή οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα.

Μέσω αυτής αποτρέπεται πλέον η έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, η ενέργεια που θα παράγεται θα είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών ενώ 50.000 κυβικά υγρών αποβλήτων θα εκτρέπονται από την ταφή στο υπέδαφος της Πελοποννήσου.

Το turnaround story της περιοχής

Επιπλέον, η περιοχή απαλλάσσεται και από την αποφυγή δεκάδων εκατομμυρίων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη συμμόρφωση της χώρας μας στους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Η Πελοπόννησος περνά από τις δεκάδες χωματερές και το μπαράζ προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κακή διαχείριση των αστικών αποβλήτων σε ένα δίκτυο υπερσύγχρονων μονάδων, ικανές να την οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 21 από τις 65 περιπτώσεις προστίμων που κατέβαλε για παράνομες χωματερές η χώρα μας, το προηγούμενο διάστημα αφορούσαν την περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίες κλείνουν μετά την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων που προσφέρει η ΣΔΙΤ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η ευρύτερη περιοχή εισέρχεται τώρα στην εποχή της κυκλικής οικονομίας ανακτώντας και αξιοποιώντας άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώντας ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, εκτρέποντας από την ταφή εκατοντάδες χιλιάδες τόνους υγρών αποβλήτων. Με τα νέα δεδομένα, εκτιμάται πως η Πελοπόννησος θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030.

Πλέον, η συγκεκριμένη περιφέρεια όχι μόνο πετυχαίνει μια σημαντική πρόοδο αλλά  γίνεται πρωταθλήτρια στη σωστή διαχείριση αποβλήτων δείχνοντας τον δρόμο προς τη νέα, βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας τριών μονάδων τις οποίες κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ.

Η στρατηγική επένδυση

Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φτάνει τα 167 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, 600 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά η περίοδος λειτουργίας θα είναι 26 έτη ενώ και σε αυτήν την περίοδο υπολογίζονται 200 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

Η επένδυση περιλαμβάνει τρεις συνολικά μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων και για τα τρία βασικά ρεύματα αποβλήτων (ανακυκλώσιμα, σύμμεικτα και βιοαπόβλητα), από τις οποίες η μεγαλύτερη βρίσκεται στην Αρκαδία και υπόλοιπες στη Λακωνία και τη Μεσσηνία. 

Η μονάδα της Μεσσηνίας, παράγει «πράσινη» ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας. Υπολογίζεται ότι παράγονται 6.000 MWh ενέργειας ετησίως, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 1.500 νοικοκυριών. Η χρήση τεχνολογίας αιχμής διασφαλίζει την ελαχιστοποίηση όχι μόνο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μονάδας, αλλά και του κόστους διαχείρισης για τους πολίτες.