Πλησιάζει η ώρα της απόφασης για τη δανειοδότηση από την ΕΤΕπ
Καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου

Πλησιάζει η ώρα της απόφασης για τη δανειοδότηση από την ΕΤΕπ

Μέσα στο μήνα θα «κληρώσει» για την πολυαναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σχετικά με τη δανειοδότηση του έργου με 500 εκατ. ευρώ.

Στο τετ α τετ που είχαν, προ ημερών, η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Nadia Calvino με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γ. Παπαναστασίου, βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector, η οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε φάση αξιολόγησης από την ΕΤΕπ, όπως ανέφερε η επικεφαλής, Nadia Calvino.

Ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε την πεποίθησή του σε κυπριακά μέσα ότι, τόσο η δέουσα επιμέλεια, όσο και η αξιολόγηση της μελέτης κόστους οφέλους του έργου, που διενήργησε ο φορέας υλοποίησης, ΑΔΜΗΕ, και αξιολογεί τώρα η ΕΤΕπ, θα ολοκληρωθούν ταυτόχρονα εντός του Νοεμβρίου.

Ο επενδυτικός πυρετός

Αν δοθεί τελικά το «πράσινο φως» από την ΕΤΕπ για τη δανειοδότηση, τότε η κινητικότητα γύρω από το επενδυτικό ενδιαφέρον θα γίνει ακόμα πιο έντονη, με το βλέμμα να είναι στραμμένο μετά στους «μνηστήρες» που θα μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Η εμιρατινή εταιρεία TAQA, η γαλλική Meridiam και το αμερικανικό κρατικό fund DFC, είναι οι κύριοι διεκδικητές για τη μετοχική είσοδο στο project.

Μάλιστα, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και η χρηματοδότησή της από το κρατικό αναπτυξιακό fund των ΗΠΑ, DFC, «βρέθηκε» ψηλά στην ατζέντα της πρόσφατης συζήτησης των προέδρων, των ΗΠΑ, Joe Biden και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στον Λευκό Οίκο.

«Υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διασύνδεση, μπορεί να είναι μέτοχοι, μπορεί να είναι επενδυτές απλοί, πρακτικά δανειοδοτώντας το έργο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου στο ΡΙΚ, αναφερόμενος στη συνάντηση των δύο ηγετών.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε προ 20 ημερών στον αμερικανικό οίκο Curtis τη μελέτη για το εάν θα συμμετάσχει μετοχικά στον φορέα υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, μέσω του Great Sea Interconnector, με το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η μελέτη πρόκειται να παραδοθεί εντός του Νοεμβρίου, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει -εντός του τρέχοντος μήνα- την τελική της απόφαση. Σχολιάζοντας τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο υπουργός χαρακτήρισε «φυσικό, όταν μια τράπεζα βλέπει ότι δεν υπάρχει σύμπλευση μεταξύ δύο κρατών, που θέλουν να συνεργαστούν, ή το ένα από τα δύο αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του έργου, να μην θέλει να χρηματοδοτήσει ένα έργο που βρίσκεται σε ασταθές κλίμα».

Εντούτοις, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα επισφραγιστεί η συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ με το ποσό των €100 εκατ., το οποίο θα εξασφαλισθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Επιπλέον, ο κ. Γ. Παπαναστασίου ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση του έργου δεν επηρεάζεται από τον πόλεμο στις γειτονικές χώρες. «Αντίθετα, κρίνεται πιο αναγκαία η υλοποίησή του, διότι με τις ενεργειακές διασυνδέσεις και συνεργασίες μεταξύ των κρατών, διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτική του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται για το έργο είναι και η επερχόμενη επίσκεψη στην Κύπρο, αυτήν την Πέμπτη, από εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας Nexans, η οποία κατασκευάζει το καλώδιο, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Ενέργειας σχετικά με την υλοποίηση του έργου. Ειδικότερα, τα στελέχη της γαλλικής εταιρείας Nexans θα ενημερώσουν τον υπουργό, τόσο για τη μέχρι τώρα πορεία του έργου, όσο και για τον προγραμματισμό τους, προκειμένου να παραδοθεί, βάσει προγραμματισμού, έως το τέλος του 2029.