Το εμβληματικό σχέδιο της ΔΕΗ για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, σε ειδική εκδήλωση στον ΑΗΣ Καρδιάς.
Με επενδύσεις που θα ανέλθουν από 5,8 έως 12 δισ., η ΔΕΗ μεταμορφώνει την περιοχή σε πράσινο ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο με τα νούμερα και τους αριθμούς να «ζαλίζουν».
Τα mega projects
Οι επενδύσεις θα αφορούν την παραγωγή πράσινης ενέργειας, την κατασκευή δυο αντλησιοταμιευτικών έργων, την εγκατάσταση μπαταριών και τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου. Φυσικά, και στη δημιουργία του mega data center που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δυναμικότητας κατ'αρχήν 300 MW και σε δεύτερη φάση 1 GW.
Ουσιαστικά, θα χρηματοδοτήσουν δεκάδες διαφορετικά projects, από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας μέχρι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποκαταστάσεις εδαφών, δίκτυα ενέργειας και οπτικών ινών και κυρίως του data center. Ειδικά για το τελευταίο, η διοίκηση του ομίλου έχει έρθει, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σε επαφές με αρκετούς παίκτες από το εξωτερικό (πάνω από 5) με σκοπό τη συνεργασία στην ανάπτυξη του mega κέντρου δεδομένων.
Συνολικά, το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.
«Το όραμά μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να γίνει ένας τεχνολογικός και πράσινος ενεργειακός κόμβος για τη χώρα και τη Ν.Α. Ευρώπη. Η ΔΕΗ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας. Μαζί μεγάλωσαν, έδωσαν ρεύμα στη χώρα για πάνω από 70 χρόνια, στηρίζοντας την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Εδώ χτυπούσε για χρόνια η καρδιά του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Όμως, βρισκόμαστε ήδη σε μία νέα πραγματικότητα. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη έχει γίνει εδώ και χρόνια απαγορευτική» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ κατά την παρουσίαση του σχεδίου.
Περαιτέρω, ο CEO της ΔΕΗ, τόνισε το αυξημένο κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, λόγω των τιμών δικαιωμάτων ρύπων, το οποίο έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους υπόλοιπους τρόπους παραγωγής. Ακόμη και οι πλέον σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες καθίστανται μη ανταγωνιστικές και ουσιαστικά εκτός αγοράς.
Το ενεργειακό σύστημα πλέον, περνά μέσα από την παραγωγή ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, μέσω των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερα τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον.
Ομόλογο για τους κατοίκους της περιοχής
Η επιχείρηση σκοπεύει να κάνει συμμέτοχους τους κατοίκους που επηρεάζονται από τη μετάβαση, εκδίδοντας ομόλογο 5 εκατ. ευρώ με εγγύηση κάλυψης από τη ΔΕΗ. Η απόδοση είναι σταθερή 8%, ενώ θα γίνει διαθέσιμο από το γ' τρίμηνο 2025.
Σχετικά με την Ακρινή, ολοκληρώθηκε συμφωνία για την απόδοση εσόδων του φ/β πάρκου 35 MW για 20 χρόνια. «Η συμφωνία επιλύει ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 15 χρόνια και δείχνει την πρόθεση να διευθετήσουμε όλα τα θέματα», ανέφερε ο κ. Στάσσης.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο της ΔΕΗ μια συναρπαστική και αισιόδοξη πηγή έμπνευσης που δείχνει ότι η Ελλάδα αλλάζει. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα φιλόδοξο αλλά καλά μελετημένο σχέδιο που θα χρειαστεί τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και αφορά την Ελλάδα του αύριο.