Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας στο υδρογόνο - Τι δείχνει το market test για τον αγωγό με τη Βουλγαρία
ΔΕΣΦΑ

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας στο υδρογόνο - Τι δείχνει το market test για τον αγωγό με τη Βουλγαρία

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική πορεία φαίνεται να διαγράφει η ανάπτυξη του τομέα του πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, καθώς το ενδιαφέρον από δυνητικούς παραγωγούς παρουσιάζεται έντονο.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας στην παροχή πράσινου υδρογόνου προς τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη αναδείχθηκε από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης μη δεσμευτικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος που υλοποίησαν ο ΔΕΣΦΑ και η Bulgartransgaz.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα αυτού του market test δείχνουν ότι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν προσεγγίζουν συνολικά τις 72 γιγαβατώρες ανά ημέρα, αποτέλεσμα ιδιαίτερα αισιόδοξο, καθώς η κατανάλωση εκτιμάται ότι θα ανέρχεται περίπου στο μισό της συγκεκριμένης ποσότητας. Έτσι, μένει ένα πλεόνασμα της τάξης των 30 με 40 GWh/d για εξαγωγές.

Ο εξαγωγικός χαρακτήρας της Ελλάδας

Για τα συμπεράσματα της πρόσκλησης και τις πρωτοβουλίες του ΔΕΣΦΑ, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεταφοράς υδρογόνου μίλησε και η CEO της εταιρείας κυρία Maria Rita Galli, από το βήμα της 3ης Ημέρας Υδρογόνου που είχε προσφάτως διοργανώσει η ισπανική Enagas, στη Μαδρίτη. Στην εκδήλωση συμμετείχε η νέα εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Καθαρή, Δίκαιη και Ανταγωνιστική Μετάβαση, Τερέζα Ριμπέρα, καθώς και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.

Όπως σημείωσε η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, οι ποσότητες που καταγράφηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος της εταιρείας αποτυπώνουν την ισχυρή δυναμική της Ελλάδας ως παραγωγού και εξαγωγέα υδρογόνου προς τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα προς τη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας την εγκυρότητα των μέχρι τώρα εκτιμήσεων για τις προοπτικές ανάπτυξης των υποδομών υδρογόνου στον ελλαδικό χώρο και ευρύτερα προς τον Βορρά.

Ο Διασυνδετήριος Αγωγός Υδρογόνου Ελλάδας-Βουλγαρίας 

Τα αποτελέσματα της μη δεσμευτικής φάσης θα αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη και ωρίμανση των μελετών και των σχεδίων που καταρτίζουν ο ΔΕΣΦΑ και η Bulgartransgaz και αφορούν τη διαμόρφωση υποδομών υδρογόνου, όπως είναι ο Διασυνδετήριος Αγωγός Υδρογόνου Ελλάδας - Βουλγαρίας που έχει ενταχθεί στη λίστα των έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος PCI της ΕΕ και έλαβε προ ημερών χρηματοδότηση, ύψους € 5,4 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων.

Το έργο αφορά σε αγωγό μήκους 570 χλμ. που θα ξεκινάει από την περιοχή της Αττικής, καταλήγοντας στα σύνορα με τη Βουλγαρία, όπου θα συνδέεται με την αντίστοιχη υποδομή μεταφοράς υδρογόνου της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και εν τέλει της Γερμανίας, διαμορφώνοντας τον ΝΑ Ευρωπαϊκό Διάδρομο Υδρογόνου (South Eastern European Hydrogen Corridor - SEEHyC). Υπό εξέταση, όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται και η πιθανή διασύνδεση με την Ιταλία για τη μεταφορά υδρογόνου.

Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη γνωστοποιήσει πως όλοι οι νέοι αγωγοί κατασκευάζονται με προδιαγραφές να δεχθούν έως και 100% υδρογόνο, με τον πρώτο εξ’ αυτών, τον αγωγό Υψηλής Πίεσης της Δυτικής Μακεδονίας, να μπαίνει σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο μέλλον θα ακολουθήσουν ο διασυνδετήριος αγωγός με τη Βόρεια Μακεδονία και ο αγωγός υψηλής πίεσης Καρπερή-Κομοτηνή.

Η ανάπτυξη του δικτύου υποδομών για υδρογόνο στη χώρα, όπως ο Διασυνδετήριος Αγωγός Υδρογόνου Ελλάδας - Βουλγαρίας, ενισχύει τις προοπτικές για την Ελλάδα. Επιπλέον, η κατασκευή νέων αγωγών με προδιαγραφές για 100% υδρογόνο, όπως ο αγωγός Δυτικής Μακεδονίας και άλλοι μελλοντικοί αγωγοί, ενισχύουν την υποδομή για την επερχόμενη ενεργειακή μετάβαση.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο

Η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης ενός ισχυρού και ισχυροποιημένου ρυθμιστικού πλαισίου για το υδρογόνο, κάτι που θεωρείται κρίσιμο για την επιτάχυνση των προσπαθειών. Η δημιουργία αυτού του πλαισίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2025, ώστε να καθοριστούν οι Διαχειριστές Δικτύων Υδρογόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχυθούν οι πολιτικές που θα ενδυναμώσουν τη ζήτηση για υδρογόνο στην περιοχή.

Η σύσταση και ενεργή συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Δικτύων Υδρογόνου (ΕΝΝΟΗ) επιτρέπει στην Ελλάδα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και να διαμορφώνει στρατηγικές για την ανάπτυξη των υποδομών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επόμενη πενταετία αναμένεται να είναι καθοριστική για την αγορά υδρογόνου, με την ωρίμανση μεγάλων έργων και την αναγκαία θέσπιση του ρυθμιστικού πλαισίου.