Μέσα στον Μάρτιο θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που θα θεσπίσει τη δυναμική τιμολόγηση και θα «βάλει» τα νέα πορτοκαλί προϊόντα στη χρωματική παλέτα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Πέραν του πράσινου, κίτρινου και μπλε, τον Μάρτιο θα υποδεχθούμε και το πορτοκαλί χρώμα των «δυναμικών» τιμολογίων, η χρήση των οποίων θα περιοριστεί για φέτος μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις (παροχές πάνω από 25 kVA), αφού το νοικοκυριά δεν διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή με δυνατότητα ωριαίας καταμέτρησης.
Για τα τελευταία αλλά και για τις μικρότερες εταιρείες, η εφαρμογή των πορτοκαλί προϊόντων τοποθετείται 12 μήνες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.
Πορτοκαλί τιμολόγια θα πρέπει να προσφέρουν υποχρεωτικά προμηθευτές με πελατολόγιο άνω των 200.000 καταναλωτών. Με βάση τα τελευταία νούμερα, υπόχρεες για το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής είναι οι ΔΕΗ, Metlen, Hρων, Energy, Elpedison και Zeniθ.
Πώς θα εφαρμοστούν
Για κάθε ώρα της ημέρας η τιμή της κιλοβατώρας θα είναι διαφορετική, ακολουθώντας κατά βάση τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς και θα γνωστοποιείται από τους παρόχους στους καταναλωτές από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.
Επιπλέον, οι προμηθευτές, υποχρεούνται, να ενημερώνουν τους πελάτες τους μέχρι τις 8 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας πριν από την ημέρα κατανάλωσης για τις ώρες που οι τιμές είναι υψηλότερες από 150 ευρώ/μεγαβατώρα, παροτρύνοντας τους να αποφύγουν την κατανάλωση ρεύματος.
Σε περίπτωση εκτίναξης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά πάνω από τα 200 ευρώ/μεγαβατώρα οι πάροχοι οφείλουν να ειδοποιούν τους πελάτες τους μέσω SMS ή και Viber.
Εξάλλου τα πορτοκαλί τιμολόγια δεν περιλαμβάνουν τέλος για την αποχώρηση του πελάτη, μπορούν όμως να χρεώνουν πάγιο. Ταυτόχρονα ο προμηθευτής θα πρέπει να αναρτά σε διαλειτουργική ηλεκτρονική πλατφόρμα την πάγια χρέωση του τιμολογίου, την τελική τιμή προμήθειας και την τιμή αναφοράς.
Η τιμή της ενέργειας θα προκύπτει από τη βασική τιμή, η οποία θα είναι σταθερή για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και από τη δυναμική τιμή, η οποία θα μεταβάλλεται σε ωριαία βάση.
Μέσω των πορτοκαλί τιμολογίων, οι καταναλωτές θα μπορούν να προσαρμόζουν τη χρήση του ρεύματος σε ώρες χαμηλών τιμών, μειώνοντας το κόστος τους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη βέλτιστη διαχείριση του ενεργειακού συστήματος και στην ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών.
Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ, επιταχύνει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση των ψηφιακών ρολογιών. Μέσα στο 2025 αναμένεται να εγκατασταθούν ακόμα 900.000 μετρητές, το 2026 θα έχουν εγκατασταθεί 2,2 εκατ., το 2027 θα φτάσουν τους 3,5 εκατ., το 2028 τους 4,7 εκατ., το 2029 θα ανέρχονται στους 6 εκατ. και το 2030 που το έργο θα ολοκληρωθεί θα είναι συνολικά 7,3 εκατ. «έξυπνοι» μετρητές.