Αλλαγές έρχονται στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας από τη νέα χρονιά, με την πιο «ηχηρή» να είναι αυτή του νέου διζωνικού τιμολόγιου. Η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας προχωρά στην αντικατάσταση του νυχτερινού ρεύματος με φθηνότερες τιμές τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα, όταν και οι τιμές στη χονδρική του ρεύματος είναι μειωμένες, καθώς τότε σημειώνεται το peak της παραγωγής των φωτοβολταϊκών.
Πάνε οι εποχές όπου η βραδινή ζώνη εξασφάλιζε χαμηλές τιμές χρέωσης στο ρεύμα, καθώς το σύστημα έχει αλλάξει άρδην. Το νυχτερινό τιμολόγιο δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της αγοράς, καθώς το ρεύμα είναι σήμερα φθηνότερο τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα, λόγω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μέχρι τις αρχές του χρόνου, αναμένεται, λοιπόν να υποδεχθούμε το «διζωνικό» τιμολόγιο, υιοθετώντας δύο ζώνες χαμηλής χρέωσης: η μία ζώνη θα είναι τις μεσημεριανές ώρες (10 το πρωί με 3 μ.μ.) και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Οι νέες ζώνες μειωμένων χρεώσεων αφορούν τους καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης και υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. Για τους υπόλοιπους η εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου θα γίνεται εφικτή καθώς προχωρά η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Άλλωστε, αυτό που οδήγησε στην υιοθέτηση του καθεστώτος του νυχτερινού τιμολογίου ήταν η κυριαρχία των θερμοηλεκτρικών μονάδων στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, μια συνθήκη που σήμερα με την έντονη διείσδυση των ΑΠΕ έχει αλλάξει συλλήβδην. Μάλιστα, οι τιμές πλέον στη χονδρική καταγράφουν σημαντική άνοδο κατά τις απογευματινές και πρώτες νυχτερινές ώρες, όταν σταματά δηλαδή η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
«Θα περάσουμε από το λεγόμενο νυχτερινό ρεύμα σε ένα διζωνικό τιμολόγιο. Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος, που όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ έδινε η τότε ΔΕΗ το νυχτερινό τιμολόγιο. Τώρα το βράδυ είναι η πιο ακριβή ώρα της ημέρας, και οι πιο φθηνές είναι τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές. Έχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, γιατί αυτό θα επιτρέψει να είναι φθηνότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι. Με αυτό το δεδομένο, θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα -όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτό, νομίζω, μέχρι την αρχή του χρόνου θα μπορέσουμε να το εισάγουμε», δήλωσε ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Υπενθυμίζεται ότι αυτό που ισχύει τώρα στο καθεστώς του νυχτερινού τιμολογίου είναι μια διαφοροποίηση κατά το θερινό και το χειμερινό ωράριο. Στο χειμερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου και για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων νησιών, την εν λόγω περίοδο οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02.00 έως τις 08.00 και από τις 15.00 έως τις 17.00. Το θερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 23.00 έως τις 07.00 το πρωί.
Η κατάργηση του «πράσινου» τιμολογίου
Παράλληλα, ανατροπές θα έρθουν γενικότερα στον «χάρτη» των τιμολογίων ρεύματος, με τα «πράσινα» να «βρίσκονται» σιγά σιγά στο τέλος. Μετά από μια σύγχυση που επικράτησε γύρω από τη συγκεκριμένη χρωματική παλέτα των τιμολογίων από τους καταναλωτές, η ηγεσία του ΥΠΕΝ εξετάζει ως προτιμότερη λύση τη στροφή των καταναλωτών στα μπλε σταθερά τιμολόγια ρεύματος.
«Τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν ως θεσμική ρύθμιση στο τέλος του έτους. Θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε αυτό – τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Θ. Σκυλακάκης.
Επιπλέον, στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ έχει μπει και η θέσπιση των «πορτοκαλί» τιμολογίων, το λεγόμενο «δυναμικό» τιμολόγιο ρεύματος, κάτι βέβαια που προϋποθέτει τη λειτουργία «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πατήσει «γκάζι» στην εγκατάσταση των smart meters ενώ ήδη ξεκινά να τοποθετεί τους πρώτους 360.000 έξυπνους μετρητές σε κτίρια με μεγάλη κατανάλωση.
Με την υιοθέτηση των «δυναμικών» τιμολογίων, θα έχουμε ακόμα χαμηλότερες τιμές σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες του 24ώρου, με στόχο να μεταφερθεί μεγάλο μέρος της κατανάλωσης στις ώρες που υπάρχει περίσσεια ηλεκτρική παραγωγή λόγω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οδηγώντας σε μείωση του ενεργειακού κόστους.
Το μέτρο σε πρώτη φάση θα αφορά τους καταναλωτές που έχουν ήδη έξυπνο μετρητή, ο οποίος είναι αναγκαίος για την εφαρμογή της δυναμικής τιμολόγησης. Αυτοί είναι οι επιχειρήσεις μέσης τάσης και οι μεγάλες καταναλώσεις στη χαμηλή τάση (σούπερ-μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα και εταιρείες).