Η Μόσχα απειλεί να επιβάλει κυρώσεις στην ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz, μια από τις τελευταίες λειτουργικές οδούς παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αν οι απειλές γίνουν πράξη, θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση ενώ είμαστε στα πρόθυρα της έναρξης της χειμερινής θέρμανσης.
Η Naftogaz ξεκίνησε νέα διαδικασία διαιτησίας κατά της Gazprom νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι η ρωσική εταιρεία δεν έχει πληρώσει τέλη διαμετακόμισης για την αποστολή του φυσικού της αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.
Με τη σειρά της, η Gazprom αυτή την εβδομάδα απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Naftogaz σε περίπτωση που τραβήξει το θέμα.
Οι όποιες κυρώσεις θα απαγόρευαν στην Gazprom να πληρώνει τέλη διαμετακόμισης στην Ουκρανία, τα οποία σύμφωνα με αναλυτές μπορούν να τερματίσουν τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Πάντως, ο Γιούρι Βιτρένκο, διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, λέει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τη διαδικασία διαιτησίας κατά της Gazprom.
«(Οι κυρώσεις) θα έκαναν πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο για το οποίο προετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όλο το καλοκαίρι, μια ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου χωρίς ρωσικό αέριο», δήλωσε η Νατάσα Φίλντινγκ, επικεφαλής της τιμολόγησης φυσικού αερίου EMEA στην Argus Media.
«Η διέλευση μέσω της Ουκρανίας είναι η μόνη οδός παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται εκτός από τον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος εξυπηρετεί χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης», πρόσθεσε.
Οι ροές φυσικού αερίου μέσω της μοναδικής επιχειρησιακής οδού διαμετακόμισης της Ουκρανίας μέσω της Σούτζα είναι επί του παρόντος περίπου 42 εκατ.κυβικά μέτρα την ημέρα.
Το Κίεβο είχε ήδη αναστείλει από τον Μάιο τη λειτουργία του σταθμού της Σοχρανίβκα που παρέδιδε σχεδόν το ένα τρίτο των καυσίμων που διοχετεύονταν από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, για λόγους «ανωτέρας βίας».
Οι διαρροές που εντοπίστηκαν στον αγωγό Nord Stream 1 αυτή την εβδομάδα καθιστούν απίθανη την επανέναρξη των ροών σε αυτή τη διαδρομή, αφού μειώθηκαν σε ένα κλάσμα χωρητικότητας και τελικά ανεστάλησαν τον περασμένο μήνα, με τη Μόσχα να επικαλείται την ανάγκη συντήρησης.
Εν τω μεταξύ, ο αγωγός Yamal-Europe ρέει ανατολικά από τη Γερμανία στην Πολωνία για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, αν και βρίσκεται σε λειτουργία stop-start για εβδομάδες.
Σε περίπτωση που σταματήσουν οι ροές από τη Σούτζα, το μόνο ρωσικό αέριο που θα διοχετεύεται στην Ευρώπη θα είναι από την Τουρκίας και τη Μαύρη Θάλασσα, μέσω του TurkStream, ο οποίος έχει ετήσια χωρητικότητα περίπου 31,5 δισ. κυβικών μέτρων.
Η Gazprom αύξησε την προμήθεια στην Ουγγαρία μέσω του αγωγού τον Αύγουστο, αλλά συνολικά η Ευρώπη προετοιμάζεται εδώ και μήνες για πλήρη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.
Η ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου είχε πληρότητα 88% στις 26 Σεπτεμβρίου, αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών.
Πηγή: Reuters