Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων στο α’ εξάμηνο του 2023 έφθασε τα 4.935,4MW. Πρόκειται για μια αύξηση 5,4% σε σχέση με την ισχύ που ήταν εγκατεστημένη στο τέλος του 2022, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε έξι μήνες μπήκαν στο δίκτυο περισσότερες ανεμογεννήτριες από ότι σε όλο το 2022.
Αναλυτικότερα: Κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2023 συνδέθηκαν στο δίκτυο 77 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 252,5 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 260 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2023 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 600 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών. Άλλα 450 MW βρίσκονται σε φάση συμβολαιοποίησης ή επίκειται η έναρξη κατασκευής τους. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 400 MW που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες.
Με βάση τον προγραμματισμό και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των επενδύσεων η συνολική αιολική ισχύς εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης τριετίας. Ενδεχομένως εδώ να υπάρχει και ένα θέμα συνολικής αναθεώρησης του πρόσφατα διατυπωμένου Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο προβλέπει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 7,0 GW από χερσαίες αιολικές μονάδες ως το 2030 αφού ο στόχος αναμένεται ξεπεραστεί πολύ νωρίτερα χωρίς να υπολογίζεται η συνεισφορά των off-shore πάρκων.
Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 2.110 MW (43%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 639 ΜW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 534 MW (11%). H πρώτη πεντάδα των εταιριών με το μεγαλύτερο εγκατεστημένο αιολικό δυναμικό στην χώρας είναι η εξής:
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 930 MW (18,9%)
- ΜORE με 706 MW (14,3%)
- Iberdrola Rokas με 409 MW (8,3%)
- ENEL Green Power με 368 MW (7,5%) και
- ΕREN με 250 MW (5,1%)
Ακολουθούν η EDF, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Jasper Energy, η Cubico, η HELENiQ Energy κ.α. Σε ότι αφορά τους κατασκευαστές η Vestas έχει προμηθεύσει το 46,6% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 25,5%, η Siemens Gamesa με 16,7%, η Nordex με 6,4% και η GE Renewable Energy με 3,4%. Μικρότερα μερίδια κατέχουν οι EWT, Goldwind και Leitwind.
Το 2022 το 21,5% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής προήλθε από Αιολικά Πάρκα. Η συνεισφορά δεν είναι αμελητέα καθώς η ΑΠΕ βοήθησαν αφενός στην σταθερότητα του συστήματος αφετέρου να συγκρατηθεί το κόστος στην χονδρική σε μια χρονιά με μεγάλες διακυμάνσεις τιμών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.
Το 2023 η συνεισφορά αναμένεται μεγαλύτερη, ήδη στο πεντάμηνο με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τα αιολικά έχουν «δώσει» 3,5% περισσότερο ρεύμα σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο η μικρή αυτή αύξηση δεν αντανακλά την αύξηση στο μερίδιο αγοράς το οποίο τρέχει με 31,4% στο σύνολο της παραγωγής του συστήματος λόγω της κάμψης της ζήτησης που σημειώνεται στην κατανάλωση ρεύματος και της προτεραιότητας που έχουν οι ΑΠΕ έναντι των άλλων συμβατικών μορφών ενέργειας. Στις άλλες ΑΠΕ τα φωτοβολταϊκά τρέχουν στο πεντάμηνο με αύξηση 114,2% ενώ τα μικρά υδροηλεκτρικά έχουν μειωμένη παραγωγή κατά 14%.
Στο σύνολο τους οι ΑΠΕ εμφανίζουν αύξηση 7,2%. Η αύξηση τόσο της δυναμικότητας όσο και της συνεισφοράς στο εγκατεστημένο δίκτυο δίνει προβάδισμα στις εταιρίες του κλάδου οι οποίες έχουν πλέον αποκτήσει αξιόλογα μεγέθη εγκατεστημένης ισχύος.