Τέλη Αυγούστου οι αποφάσεις για το καλώδιο Κρήτης - Κύπρου: Το διακύβευμα
ΑΔΜΗΕ

Τέλη Αυγούστου οι αποφάσεις για το καλώδιο Κρήτης - Κύπρου: Το διακύβευμα

Ως τις 26 Αυγούστου παραπέμπεται η λήψη της τελικής απόφασης για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης-Κύπρου, του πολυαναμενόμενου project, εν ονόματι «Great Sea Interconnector». Η πορεία του θα κριθεί στην νέα τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα στα τέλη του μήνα, όταν και θα εκππνέυσει η σχετική προθεσμία.

Σε συνέχεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης που είχαν ο ΑΔΜΗΕ με τους Ρυθμιστές Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και με εκπροσώπους της Κομισιόν, φαίνεται πως δεν έχει σημειωθεί ακόμη σημαντική πρόοδος στις διεργασίες για το καλώδιο διασύνδεσης, για αυτό και δεν λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις.

Η αβεβαιότητα του project παρατείνεται μέχρι τις 26 Αυγούστου, με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Παπαναστασίου να μην αποκλείει, με δηλώσεις του στα κυπριακά ΜΜΕ, το ενδεχόμενο εγκατάλειψής του έργου. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου δεν κατέληξε ούτε χθες για τα δύο βασικά ζητήματα: για το αίτημα του ΑΔΜΗΕ να ξεκινήσει η ανάκτηση των δαπανών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου και για το αίτημα της κάλυψης του γεωπολιτικού ρίσκου. Μάλιστα, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, η κυπριακή πλευρά παρέθεσε τις επιφυλάξεις της για την ωφελιμότητα αλλά και τη βιωσιμότητα του έργου. Πάντως, δεσμεύτηκε πως στις 26 Αυγούστου θα βγει «λευκός καπνός» και θα επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες. Βρισκόμαστε, λοιπόν, μόνο λίγες μέρες μακριά από την τελική απόφαση των επίμαχων ζητημάτων.

Φυσικά, αν υπάρξει κι άλλη αναβολή, «εγκυμονεί» ο κίνδυνος αύξησης του κόστους του έργου. Σε κάθε περίπτωση, μια βασική εκκρεμότητα είναι και η τελική αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ στην κυπριακή πλευρά. Από την αξιολόγησή της, θα κριθεί εάν τελικά η κυπριακή δημοκρατία θα συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Πάντως, μέχρι τις 26 Αυγούστου, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει καιτότε η γαλλική Nexans θα μπορεί να ξεκινήσει την κατασκευή του καλωδίου.

Το οφέλη του project

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, τα οφέλη είναι πολλαπλά. Τα χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος και η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος είναι μερικά από αυτά για τους Κύπριους καταναλωτές, όπως προκύπτει από τη μελέτη κόστους-οφέλους που παρέδωσε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές Ιουλίου. Μάλιστα, από την πρώτη μέρα λειτουργίας, το 2030, θα δουν στα τιμολόγια ρεύματος μείωση κατά 30%.

Επιπλέον, η μέση επιβάρυνση του καταναλωτή από την έναρξη του έργου μέχρι την ολοκλήρωση του (2024 – 2029) θα κυμαίνεται μεσοσταθμικά στα 0,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και μετά την λειτουργία του έργου η αντίστοιχη επιβάρυνση υπολογίζεται στα 0,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας αποτελεί ένα κρίσιμο εγχείρημα για την ενεργειακή ανεξαρτησία και την οικονομική βιωσιμότητα της Κύπρου και βρισκόμαστε μια «ανάσα» πριν από την τελική  απόφαση, η οποία ελπίζουμε να μην πάρει κι άλλη αναβολή.