Τι φέρνει η επένδυση 300 εκατ. ευρώ για το πρώτο data center campus στην Ελλάδα
Ολιβιέ Μισελί (CEO της Data4) στο Liberal

Τι φέρνει η επένδυση 300 εκατ. ευρώ για το πρώτο data center campus στην Ελλάδα

Την έναρξη της κατασκευής του νέου data center campus στην Παιανία της Data4 γιόρτασε χθες η γαλλική πολυεθνική, παρουσία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια επένδυση που θα δημιουργήσει εγχώρια ευρωπαϊκή τεχνογνωσία γύρω από έναν τομέα αιχμής αλλά και που επιστεγάζει τις εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.

Ο CEO της Data4, Ολιβιέ Μισελί, μιλώντας στο Liberal για τη mega επένδυση του έργου ανάπτυξης «Data Center Campus» στην Παιανία, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ελληνική αγορά έχει απίστευτες δυνατότητες. Επενδύσαμε 300 εκατ. ευρώ για την πρώτη φάση του έργου ανάπτυξης που περιλαμβάνει δύο data centers στην περιοχή ενώ σκοπεύουμε να επενδύσουμε άλλα 200 εκατ. για ένα ακόμα data center στην Παιανία, άρα μιλάμε συνολικά για 500 εκατ. ευρώ. Θέλουμε να αναπτύξουμε επιπλέον υποδομές. Η Ελλάδα χώρα βρίσκεται πολύ μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο αφορά στην ψηφιοποίηση. Γνωρίζω ότι τεχνολογικοί κολοσσοί σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Στα data centers υπάρχει αρκετός τεχνολογικός εξοπλισμός. Τα μισά χρήματα της επένδυσης θα πάνε στον εξοπλισμό, τα άλλα μισά όμως στην ελληνική οικονομία: στην κατασκευή του έργου, στη λειτουργία και τις εργασίες, συμβάλλοντας, έτσι, σημαντικά στην οικονομία της χώρας, ανοίγοντας παράλληλα περίπου 500 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030» κατέληξε.

Το έργο

Το πρώτο κέντρο δεδομένων εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026 με αρχές του 2027 και θα ανεγερθεί σε έκταση 75 στρεμμάτων ενώ θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW ενώ ένας από τους πρώτους πελάτες αναμένεται να είναι η Microsoft.

Θα περιλαμβάνει, επιπλέον, ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: διευθυντές, μηχανικούς, τεχνικούς, εργαζόμενους κ.λπ. Ο όμιλος εκτιμά ότι έως το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus του στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus.

Η όλη πρωτοβουλία υπογραμμίζει τον δυναμισμό του τεχνολογικού κλάδου τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα και μαρτυρά την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας ενώ οι προοπτικές ανάπτυξής της κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων στην Ευρωζώνη για το 2024 και για τα επόμενα χρόνια, όπως επισήμανε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής ο Ολιβιέ Μισελί.

Γιατί επιλέχθηκε η Ελλάδα

Η ισχυρή πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι ο «κύριος υπαίτιος» για την επένδυση της DATA4. Η χώρα λειτουργεί ως κόμβος και σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, καθιστώντας την ιδανική για διεθνή έργα συνδεσιμότητας. Η ενσωμάτωση της χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται περαιτέρω από την άφιξη αρκετών σημαντικών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα καλωδίων AAE-1, που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική (MENA) και την Ασία. Παράλληλα, η ελληνική αγορά κέντρων δεδομένων αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα της αγοράς να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.
Μέχρι το 2030, ο αριθμός των κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της χωρητικότητας (11 GW) θα είναι αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4. Η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτή τη θεμελιώδη τάση.

Μια «πράσινη» επένδυση

Κι όμως, η δημιουργία ενός campus ψηφιακών δεδομένων μπορεί να είναι «πράσινη». Η συγκεκριμένη επένδυση συμμορφώνεται με τους στόχους για μηδενικό άνθρακα ως το 2050 ενώ ο CEO του ομίλου τόνισε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της κατασκευής τη δυνατότητα φθηνής καθαρής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από το κέντρο.

Με την ενέργεια να αποτελεί «κλειδί» για τα data centers, η γαλλική εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για την εξασφάλιση ρεύματος μεσαίας τάσης. Σε βάθος χρόνου, με την πρόοδο των εργασιών θα εξασφαλίσει το ρεύμα υψηλής τάσης από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Ο Όμιλος Data4, λοιπόν, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη, στοχεύει σε μια σειρά καινοτομιών σε όλα τα campus του τόσο σε αυτό της Ελλάδας όσο και στης υπόλοιπης Ευρώπης, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως η χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την επέκταση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού μέσω προληπτικής συντήρησης.

Κύριος στόχος του ομίλου είναι να επιτύχει την πιστοποίηση BREEAM με βαθμολογία "Εξαιρετική" για τα κέντρα δεδομένων της στην Ελλάδα. Αυτή η πιστοποίηση καλύπτει βασικά κριτήρια, όπως η ενεργειακή απόδοση, η διαχείριση υδάτων, τα βιώσιμα υλικά όπως το σκυρόδεμα χαμηλού άνθρακα και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Με την επίτευξη αυτών των αυστηρών προτύπων, η Data4 θα είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα που θα διαθέτει κέντρα δεδομένων με πιστοποίηση BREEAM, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα στον κλάδο.

Να σημειωθεί ότι η Data4 διαθέτει ήδη ισχυρή πανευρωπαϊκή παρουσία και δραστηριοποιείται σε αρκετές αγορές, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Γερμανία.