Στην απόσυρση του χαρτοφυλακίου της και στην αποεπένδυση από διεθνείς συμμετοχές στον τομέα της παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου εξετάζει πολύ σοβαρά ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός, Eni. Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων έχει έντονη παρουσία στην Κύπρο εδώ και 11 συναπτά έτη.
Σκοπός της Eni είναι η συγκέντρωση τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από τη διαδικασία της αποεπένδυσης προχωρώντας ακόμη και σε πωλήσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η Λευκωσία δεν έχει κάποια ενημέρωση για το θέμα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Eni είναι ο βασικός operator σε αρκετές κοινοπραξίες εταιρειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ συμμαχεί κατά κύριο λόγο με τη γαλλική Total Energies.
H έντονη δραστηριότητα στην Κύπρο
Ειδικότερα, αναφορικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ρόλος της Eni είναι πρωταγωνιστικός. Η ιταλική εταιρεία έχει το ρόλο του διαχειριστή (operator) στις περισσότερες συμπράξεις και συγκεκριμένα στα τεμάχια 2,3,8 και 9. Επιπλέον, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, από κοινού με την TotalEnergies, για τη διαχείριση των τεμαχίων 7 και 11. Οι δύο εταιρείες κατέχουν από 50% του εν λόγω τεμαχίου. Οι ανακαλύψεις αυτές ονομάστηκαν «Κρόνος».
Το «Κρόνος» αποτελεί την τρίτη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με τα «Καλυψώ» (2018) και «Ζευς» (2022). Ειδικότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Κρόνος-2», η οποία πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και 3 χιλιομέτρων από την αρχική ερευνητική γεώτρηση «Κρόνος-1», που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγοστο του 2022. Η γεώτρηση κατέδειξε την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου, με παραγωγική ζώνη εντός γεωλογικού σχηματισμού που υπερβαίνει τα 115 μέτρα, ενώ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για επέκταση του κοιτάσματος
«Κρόνος», με τα ίδια χαρακτηριστικά σε ανθρακικά πετρώματα. Μάλιστα, όπως είχε τότε ανακοινωθεί, το Υπουργείο Ενέργειας και η αδειούχος κοινοπραξία εξέταζαν τους τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, η οποία θα απέβλεπε σε προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ευρώπη, ενώ στόχος ήταν το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους. Αθροιστικά, τα εκτιμώμενα κοιτάσματα από τις ανακαλύψεις «Κρόνος», «Καλυψώ» και «Ζευς» εκτιμώνται σε 4,5 τρισ. κυβικά πόδια.
Εκτός από την Κύπρο, η ιταλική Eni διαθέτει δραστηριότητες και στην Ινδονησία, τις οποίες και επιδιώκει, επίσης, να πωλήσει.O Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, CEO της Eni, εξετάζει την αποεπένδυση αυτή με σκοπό να αντλήσει ρευστότητα στοχεύοντας να χρηματοδοτήσει το επιχειρηματικό πλάνο της μετάβασής τους.
Το πλάνο αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία στοχεύει στη διάθεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 8 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, ο CEO της Eni, επιδιώκει να ρευστοποιήσει άμεσα τις δραστηριότητες της για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο της ενεργειακής μετάβασης όσο το δυνατόν αμεσότερα.