Σε τροχιά εντυπωσιακής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, με φόντο την επιθετική της στρατηγική εξαγορών, τη διεύρυνση δραστηριοτήτων και την ενίσχυση παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βρίσκεται η AKTOR Group, με την επόμενη εβδομάδα να αποτελεί ορόσημο αφού στις 30 Απριλίου θα δούμε αν θα βγει «λευκός καπνός» για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από την Ελλάκτωρ, ενώ με αδημονία περιμένει η αγορά και τα αποτελέσματα του ομίλου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Optima Bank, ο πολυσχιδής όμιλος επιδεικνύει στοιχεία ενός νέου, πολυδιάστατου επενδυτικού οργανισμού που δεν περιορίζεται πλέον μόνο στον τομέα των υποδομών, αλλά δραστηριοποιείται δυναμικά σε ακίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και facility management.
Η Optima Bank χαρακτηρίζει ως έναν «νέο παίκτη, αλλά με εμπειρία» την AKTOR Group, εκτιμώντας ότι με γνώμονα τις εξαγορές, την είσοδο σε νέες δραστηριότητες και την οργανική ανάπτυξη, ο όμιλος αναμένει οι πωλήσεις της να φτάσουν τα 3,24 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 (18,7% CAGR σε 6 χρόνια), το EBITDA να αυξηθεί κατά 35,3% σε 430 εκατ. ευρώ και το καθαρό κέρδος στα 165 εκατ. ευρώ επίσης μέχρι το 2030, από 10 εκατ. ευρώ το 2024.
Συγκεκριμένα κατά την Optima Bank, το Καθαρό Χρέος (χωρίς αναχρηματοδότηση)/EBITDA αναμένεται να μειωθεί από 2,9x το 2024 σε 1,7x το 2025 και να μηδενίσει μέχρι το 2030, επιτρέποντας την έναρξη πληρωμής μερισμάτων στους μετόχους από τα κέρδη του 2025.
Η ανάλυση της Optima βασίζεται στα όσα έχει επιτύχει έως σήμερα ο όμιλος που ξεκίνησε να σχηματοποιείτε μετά την εξαγορά της INTRAKAT και αποτελούν case study, καθώς όπως υπενθυμίζει η τράπεζα, ο όμιλος AKTOR (πρώην INTRAKAT, που μετονομάστηκε σε AKTOR) είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο όμιλος απέκτησε την Aktor, τον κατασκευαστικό βραχίονα της Ελλάκτωρ για 110 εκατ. ευρώ, μια εξέλιξη που αύξησε το ανεκτέλεστο κατά 3 δισ. ευρώ και έδωσε πρόσβαση στην αγορά της Ρουμανίας, όπου η Aktor έχει μακροχρόνια παρουσία.
Επιπλέον, ολοκλήρωσε την SCI ύψους 200 εκατ. ευρώ, που της προσέφερε την απαραίτητη χρηματοδότηση για να ολοκληρώσει την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 600 εκατ. ευρώ, χαρτοφυλακίων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (RES) με διάφορα επίπεδα ανάπτυξης και συνολική δυναμικότητα 661MW, την εξαγορά του 50,1% της ENTELECHEIA και την είσοδό της στον τομέα της διαχείρισης εγκαταστάσεων, ο οποίος θα προσφέρει συνέργειες με τη δραστηριότητα Ακινήτων της.
Μοχλός ανάπτυξης η Ρουμανία για τις Κατασκευές
Η κατασκευαστική δραστηριότητα της AKTOR αποτελεί τον βασικό πυλώνα των εργασιών της, κατέχοντας ηγετική θέση στην Ελλάδα και επεκτείνοντας δυναμικά την παρουσία της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κυρίως στη Ρουμανία.
Με ανεκτέλεστο ύψους 5 δισ. ευρώ, ο AKTOR αναμένει συνολικές πωλήσεις 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, με το 30% αυτών να έχει ήδη εξασφαλιστεί από το υπάρχον υπόλοιπο. Η Ρουμανία θα είναι ο βασικός μοχλός για τη μελλοντική ανάπτυξη, καθώς υπάρχουν πολλά έργα υποδομής που πρόκειται να δημοπρατηθούν και περιορισμένος ανταγωνισμός από ευρωπαϊκούς κατασκευαστές.
Η διοίκηση έχει εκτιμήσει πωλήσεις 1,6 δισ. ευρώ και 2,91 δισ. ευρώ για το 2025 και το 2030 αντίστοιχα, με EBITDA στα 109 εκατ. ευρώ και 180 εκατ. ευρώ για τα ίδια έτη.
Ακίνητα/FMS: Η διεύρυνση της στρατηγικής
Η AKTOR επέκτεινε τις δραστηριότητές της εισερχόμενη στον τομέα των ακινήτων με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 600 εκατ. ευρώ της PRODEA.
Τα ακίνητα υψηλής ποιότητας προσφέρουν μικτό rendement 7%, πληρότητα 99%, μέση υπόλοιπη διάρκεια 9,3 χρόνια, και αναμένεται να συμβάλουν με 55 εκατ. ευρώ EBITDA μέχρι το 2030 από 40 εκατ. ευρώ σήμερα.
Επιθετική επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ο AKTOR επεκτείνει επίσης την παρουσία του στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (RES), στοχεύοντας σε ταχεία ανάπτυξη μέσω στρατηγικών επενδύσεων και συνεργασιών. Με εξασφαλισμένη δυναμικότητα 256MW μέχρι το 2025, φιλόδοξα σχέδια για 912MW μέχρι το 2027, και επιπλέον pipeline 2.800MW πέρα από το 2028, η εταιρεία είναι έτοιμη να γίνει σημαντικός παίκτης στον τομέα των RES, εστιάζοντας στη φωτοβολταϊκή ενέργεια, τον αέρα, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) και την αντλητική υδροηλεκτρική αποθήκευση.
Η διοίκηση παρακολουθεί πιθανούς στόχους εξαγορών RES με εξασφαλισμένους όρους σύνδεσης και/ή εξασφαλισμένες ταρίφες. Επίσης, αναμένει ότι τα RES θα δημιουργήσουν EBITDA 22 εκατ. ευρώ και 130 εκατ. ευρώ το 2025 και το 2030 αντίστοιχα.