Στον Μικρό Πρίγκιπα του Σεν Εξυπερύ, ο μικρός ήρωας συνομιλεί με ένα λουλούδι, βρίσκοντας σε αυτή την απλή, αλλά βαθιά επικοινωνία, μια αίσθηση κατανόησης και ανακούφισης. Πόσο λυτρωτικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο μας αποδεικνύει στην πράξη η DAISY ROBOT, μια λούτρινη μαργαρίτα που αναλαμβάνει ρόλο συνεργάτη του θεραπευτή με θαυματουργά αποτελέσματα σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
Από το ρομαντικό παραμύθι στην πραγματικότητα και από την αρχική σύλληψη στην υλοποίηση, η διαδρομή δεν ήταν στρωμένη με… μαργαρίτες. Ωστόσο, οι ανεξάντλητες προσπάθειες που κατέβαλε η ερευνητική ομάδα πίσω από την startup που ανέπτυξε αυτό το ΑΙ Robot, σε συνδυασμό με την πολύτιμη καθοδήγηση που της πρόσφερε το πρόγραμμα Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, απέδωσε καρπούς. Οι δυνατότητες εφαρμογής της DAISY ROBOT στην κοινωνική ρομποτική ξεδιπλώνονται, η startup κατακτά διακρίσεις και ανοίγει νέους δρόμους στην παιδική υποστήριξη και εκπαίδευση.
Το liberal.gr προσέγγισε τον Νίκο Φαχαντίδη, κατά τη διάρκεια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξαν την DAISY, εξέθεταν την ιδέα τους στο ακαδημαϊκό περίπτερο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
«Κάθε σύλληψη, για την εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας στην καθημερινή πρακτική ενός κλάδου, πηγάζει από μία αναγνωρισμένη ανάγκη την οποία μελετά ο ερευνητής αξιοποιώντας την επιστημονική μεθοδολογία και γνώση» εξηγεί ο κ. Φαχαντίδης.
«Η ιδέα για ένα Ρομπότ Κοινωνικής Αρωγής με πεδίο εφαρμογής στην Ειδική Αγωγή και συγκεκριμένα την υποστήριξη παιδιών στο φάσμα του αυτισμού γεννήθηκε έτσι ακριβώς και ωρίμασε ερευνητικά σε επιστημονικά εργαστήρια και σε πιλοτικές δράσεις στο πεδίο».
Στόχος ήταν ο εμπλουτισμός των σύγχρονων μεθόδων ανάπτυξης ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων σε νευροδιαφορετικά άτομα με μία φιλική φιγούρα που θα μπορεί να ακούει και να συνομιλεί, πάντα βέβαια μέσα από την εφαρμογή και την αξιοποίηση του ειδικού παιδαγωγού και ψυχολόγου.
«Το σύστημα DAISY προσφέρει στους επαγγελματίες του αυτισμού έναν αποτελεσματικό συνεργάτη, που τους βοηθά να ξεπεράσουν εμπόδια που συναντούν κατά την υλοποίηση του έργου τους».
Γεφυρώνοντας την επικοινωνία με έναν «φιλικό μεσολαβητή»
Η αποφυγή βλεμματικής επαφής, η επιλεκτικά εστιασμένη προσοχή, η μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και δεξιότητες ή οι αντιδράσεις σε κοινά αισθητηριακά ερεθίσματα αποτελούν συχνά εμπόδια στην επικοινωνία των ειδικών με τα παιδιά που έχουν διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.
«Ο φιλικός ενδιάμεσος, με τη μορφή ενός λούτρινου λουλουδιού με αδρά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, χωρίς να δημιουργεί διασυνδέσεις με πιθανές αρνητικές προϋπάρχουσες εμπειρίες, όπως θα μπορούσε ακόμη και ένα λούτρινο αρκουδάκι ή σκυλάκι, κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών για αλληλεπίδραση, γεφυρώνει την επικοινωνία και διευκολύνει τη θεραπευτική πρακτική».
Παράλληλα, η ομάδα εξηγεί ότι ανάλογα αποτελέσματα έχει και η χρήση του από τους οικείους των παιδιών, όπως γονείς και φροντιστές.
Τα μέλη της ομάδας δραστηριοποιούνται στη ρομποτική, τα παιδαγωγικά, την ανάπτυξη μοντέλων ΑΙ, στα γραφιστικά αλλά και στην επιχειρηματικότητα, με εκτεταμένη ερευνητική και εφαρμοσμένη εμπειρία στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων κοινωνικής ρομποτικής στην Εκπαίδευση.
Το σύστημα ήδη βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, καθώς μετά από μία μακρά περίοδο ερευνητικών δοκιμών και θετικών αποτελεσμάτων, έχουν κατασκευαστεί λειτουργικά πρωτότυπα, τα οποία αξιοποιούνται σε πραγματικές συνθήκες και επαγγελματικά περιβάλλοντα.
Από την έρευνα στην επιχειρηματικότητα: η συμβολή της Εθνικής Τράπεζας
«Το spinoff που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε και η μετάβαση της ερευνητικής ιδέας σε επιχειρηματική πράξη αποτελεί την επόμενη πρόκληση» αποκαλύπτουν τα μέλη της ομάδας.
«Αποδεικνύεται σημαντικό να εστιάσουμε στην παραγωγή ώστε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση και να μειωθεί το κόστος του συστήματος. Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας πρόσφερε δυνατότητες σε επίπεδο mentoring, δικτύωσης, συντονισμού ενεργειών, σε ευκαιρίες για pitching και άντληση πόρων» επισημαίνει για τη συμβολή του Διαγωνισμού και του Προγράμματος Business Seeds.
«Στην ουσία, η διάκρισή μας ή το χρηματικό βραβείο ήταν το λιγότερο που μας πρόσφερε ο Διαγωνισμός, με τα παράπλευρα οφέλη να ξεδιπλώνονται ακόμη και τώρα. Η καθοδήγηση του Διαγωνισμού είναι εξειδικευμένη και ολιστική, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες μας στο σύνθετο κοινωνικό και εκπαιδευτικό τοπίο, ενώ παράλληλα σημαντική είναι η αλληλεπίδραση με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας και καινοτομίας».
«Στρεφόμενοι στην έρευνα με κοινωνικό αντίκτυπο επιτύχαμε να προσφέρουμε δυνατότητες και θετικά αποτελέσματα τόσο στους παιδαγωγούς όσο και στους οικείους των παιδιών που χρησιμοποίησαν την Daisy Robot, σε ένα εύρος επαγγελματιών του ιδιωτικού χώρου αλλά και φορέων του Δημοσίου, όπως ειδικά σχολεία, ΚΕΔΑΣΥ, κ.α.».
Πόσο εύκολα μπορούν να απορροφηθούν και να αξιοποιηθούν η Τεχνητή Νοημοσύνη και το gamification στην εκπαιδευτική καθημερινότητα;
«Ο τομέας της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της ειδικής αγωγής προσφέρουν ευρύ πεδίο εφαρμογής των νέων τεχνολογιών. Ευθύνη μας είναι να τις σχεδιάσουμε και να τις εισάγουμε ως εργαλεία του ανθρώπου, κάνοντάς τις οικονομικά προσιτές και χρηστικά κατάλληλες στους αποδέκτες τους».
Η Daisy δεν είναι προϊόν μίας χρηματοδοτούμενης έρευνας. Από το 2012 έως σήμερα η ομάδα πίσω από το project συνεισφέρει με προσωπικό κόπο και πόρους. Πέρασε από διάφορα στάδια ανάπτυξης και έρευνας, σε μια πορεία συνεχούς βελτίωσης, υποβλήθηκε σε αξιολογήσεις και εγκρίσεις από την εγχώρια και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς δεν έχει περιορισμό στη γλώσσα που χρησιμοποιεί.
Η ομάδα δηλώνει περήφανη που το project αυτό ξεκίνησε από την Ελλάδα, αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από ακαδημαϊκούς και ιδιωτικούς φορείς, κέντρισε το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας και κέρδισε την εμπιστοσύνη των γονέων και των παιδιών.
«Σε όλη αυτή τη διαδρομή συναντήσαμε ανθρώπους και φορείς που μας παρείχαν σημαντική στήριξη. Ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας ήρθε αργότερα, αλλά συνεισέφερε καθοριστικά στην εξέλιξη και την επιτυχία της δημιουργίας μας, τόσο μέσα από τους ανθρώπους που τρέχουν τον διαγωνισμό, τους επενδυτές, τους μέντορες και τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του διαγωνισμού, με τους οποίους αναπτύξαμε μία ζωντανή κοινότητα συνεργασίας».
Έχετε και εσείς μία επιχειρηματική ιδέα πρωτοποριακή για τον κλάδο σας; Δηλώστε συμμετοχή στον 15o κύκλο του Διαγωνισμού Business Seeds και αποδείξτε τη δύναμη της καινοτομίας σας. Ενημερωθείτε και δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ έως τις 9 Οκτωβρίου στις 15:00. Το μέλλον της ιδέας σας ξεκινά τώρα!