ΕΧΑΕ: Δυνατό τρίμηνο μετά από μια σειρά μέτριων αποτελεσμάτων

ΕΧΑΕ: Δυνατό τρίμηνο μετά από μια σειρά μέτριων αποτελεσμάτων

Αν είναι κάτι που άρεσε ιδιαίτερα στο δεύτερο τρίμηνο της ΕΧΑΕ είναι η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους τα όποια έφθασαν ως την τελική γραμμή. Και στο πρόσφατο παρελθόν η ΕΧΑΕ κατάφερνε να βελτιώσει τα αποτελέσματά της, οι βελτιώσεις ωστόσο ήταν μερικές χιλιάδες ευρώ.

Ο ενοποιημένος τζίρος προήλθε κατά 61,1% από τις συναλλαγές και την εκκαθάριση στο ΧΑ, το 20,4% από υπηρεσίες προς εισηγμένες και την πώληση των δεδομένων και 18,5% από ψηφιακές υπηρεσίες και το ΙΤ. Η διαφορά σε σχέση με άλλες περιόδους είναι ότι το κόστος προσωπικού που αποτελεί το 58% με 64% του συνολικού κόστους προσωπικού της ΕΧΑΕ παρουσίασε αύξηση 7,74% έναντι αύξηση του τζίρου 17,9% ή 16,8% προ των συνδρομών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Επίσης, στο εξάμηνο τα άλλα κόστη λειτουργίας μειώθηκαν 1,5% ενώ στο τρίμηνο 2,1%. Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους γιατί επί σειρά τριμήνων η αύξηση στο κόστος προσωπικού συμβάδιζε με την αύξηση του τζίρου ή εμφάνιζε διψήφια ποσοστιαία αύξηση. 

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το λειτουργικό περιθώριο του β’ τριμήνου να αυξηθεί κατά 1067 μονάδες βάσης και να φθάσει το 48,7%. Όλη αυτή η προσπάθεια δεν πήγε χαμένη αφού στην τελική γραμμή κατέβηκαν οι 913 μονάδες βάσης αυξάνοντας το καθαρό περιθώριο στο 37,9%.

Αυτό ήταν το 5η συνεχόμενο τρίμηνο βελτίωσης και το πιο αποδοτικό (5,02 εκατ. ευρώ) στην τελική γραμμή από το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η κερδοφορία στο έτος αναμένεται να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ευρώ με εκτιμώμενο λόγο κερδών προς αποτίμηση 14,0 φορές (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξία των μετρητών ύψους 74,6 εκατ. ευρώ). Η μερισματική απόδοση με την προβολή των κερδών της χρήσης είναι 6%.

Αν και τα δεδομένα των συναλλαγών εμφανίζουν κάμψη στο ξεκίνημα του γ’ τριμήνου υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τον ρυθμό των εσόδων. Αφενός η διάθεση του υπόλοιπου πακέτου της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ, αφετέρου οι αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής είναι δύο συναλλαγές αθροιστικής αξίας 1,5 δις ευρώ που θα υλοποιηθούν ως το τέλος του έτους.

Παράλληλα στο τέλος Σεπτεμβρίου θα μάθουμε αν η Ελληνική Αγορά θα γίνει υποψήφια προς εισαγωγή στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αγορών του FTSE. Η αλλαγή στο status θα προσδώσει άλλη δυναμική στις συναλλαγές καθώς θα εστιάσει κεφάλαια που επί του παρόντος βρίσκονται σε στάση αναμονής ή δεν έχουν τοποθετηθεί επαρκώς στις βασικές ελληνικές μετοχές. Ακόμα ωστόσο και αν δεν υλοποιηθεί η ένταξη στις υπό παρακολούθηση αγορές η κινητικότητα για την αλλαγή του Status θα συνεχισθεί με στόχο πλέον το 2025. 

Η ΕΧΑΕ αποτελεί μια εναλλακτική χρηματοοικονομική επιλογή έναντι των τραπεζικών μετοχών. Επηρεάζεται από τους όγκους συναλλαγών και τη ροή επιχειρηματικών συμφωνιών των εισηγμένων εταιρειών ειδικά όταν αυτές συνοδεύονται από εταιρικές πράξεις. Μετά από πολύ καιρό τα δεδομένα δείχνουν ευνοϊκά για την αύξηση της κερδοφορίας και τη διανομή υψηλότερων μερισμάτων. Και η κεφαλαιοποίηση της ακόμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβή.