Με καθαρό ταμείο στα 180 εκατ. ευρώ, που θα αυξηθεί έως το τέλος του έτους με την πώληση της θυγατρικής Άκτωρ στην Intrakat κατά 100 εκατ. ευρώ και την πώληση του Smart Park στην Trade Estates να είναι προ των πυλών, η Ελλάκτωρ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευθύμιος Μπουλούτας χθες προς τους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του ομίλου, μπορεί να προχωρήσει πλέον σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην Άκτωρ, τον ΒΟΑΚ και την Αττική Οδό αλλά και στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, ενώ κατέστη σαφές ότι Παραχωρήσεις και real estate έχουν πλέον κυρίαρχο ρόλο στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου που, στρώνει το δρόμο για την διανομή μερίσματος, κάτι που όμως αναμένεται να οριστικοποιηθεί όσον αφορά το ύψος του διανεμόμενου ποσού στο τέλος του έτους.
Όσον αφορά στην πώληση της ΑΚΤΩΡ, ο κ. Μπουλούτας σημείωσε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει σε δεύτερο βαθμό, γεγονός που σημαίνει πως θα χρειαστεί περισσότερος όγκος πληροφόρησης και στοιχείων προς την Επιτροπή από τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά εκτίμησε πως το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής θα γίνει έως το τέλος του έτους.
Παράλληλα, ο ίδιος σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης επανέλαβε πως ο όμιλος βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Trade Estates της Fourlis για την πώληση του εμπορικού κέντρου Smart Park στα Σπάτα.
Ωστόσο, όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων ρευστοποιήσεων, ο κ. Μπουλούτας δήλωσε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία αξιολογούνται, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται κάποια νέα πώληση θυγατρικής μέσα στο β’ εξάμηνο του 2023.
Όπερ σημαίνει ότι η«αξιοποίηση –πώληση» του 25% της Άνεμος, για την οποία η εταιρεία το καλοκαίρι είχε επιβεβαιώσει την πρόσληψη συμβούλου τοποθετείται χρονικά στο 2024.
Ο κ. Μπουλούτας ερωτώμενος για το πως θα διαμορφωθεί το ενοποιημένο ebitda του ομίλου μετά την απώλεια της Αττικής Οδού, που όμως θα συνεχίσει να συνδράμει καταλυτικά για ένα ακόμη χρόνο απάντησε πως η διοίκηση δεν διαθέτει τέτοια προβολή.
Ωστόσο ανέφερε ότι το ετήσιο έσοδο για την Ακτωρ Παραχωρήσεις από την Αττική Οδό ανέρχεται περίπου σε 150 εκατ. ευρώ και προέτρεψε τους αναλυτές να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς. Εκτιμάται πως σε μια κανονική χρονιά τα ebitda της Αττικής Οδού πλησιάζουν τα 120 εκατ. ευρώ.
Η συμβολή των παραχωρήσεων με αιχμή του δόρατος της Αττική Οδό είναι καταλυτική για τον όμιλο αφού στο πρώτο εξάμηνο από τα 94 εκατ. ευρώ των συνολικών ebitda, τα 85 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις παραχωρήσεις.
Στον αντίποδα και το real estate, συνέφερε ουσιαστικά στον όμιλο αφού τα κέρδη τριπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρσι, λόγω της πώλησης δύο οικοπέδων στη Ρουμανία, έναντι 18,8 εκατ. ευρώ για τα οποία η εταιρεία βρισκόταν σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους τα τελευταία χρόνια.
Σχετικά με την αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε πως αναμένεται η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) από τρία υπουργεία -εκτιμώμενος χρόνος 2-3μήνες- και μετά από έξι μήνες θα ξεκινήσει το κατασκευαστικό έργο.
Ο κ. Μπουλούτας στάθηκε ιδιαίτερα στην διεκδίκηση του ΒΟΑΚ -στο τμήμα Χερσόνησος - Ηράκλειο- που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της παραχώρησης- όπου Ακτωρ Παραχωρήσεις (50%) και Μυτιληναίος (50%) έχουν υποβάλει μαζί προσφορά.
Ο ΒΟΑΚ ύψους 1,7 δις. εύρω είναι η τελευταία μεγάλη παραχώρηση που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία, έχει ωστόσο κόψει ταχύτητα μετά από προσφυγή στον διαγωνισμό, ωστόσο ο κ. Μπουλούτας σημείωσε πως, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στον διαγωνισμό, καθώς οι προσφορές αναμένεται να ανοίξουν εντός Οκτωβρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Υπενθυμίζεται πως το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα έσοδα από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 186 εκατ. ευρώ (στα ίδια επίπεδα με πέρσυ), τα ebitda ανήλθαν στα 94 εκατ. ευρώ (+29%) και τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 32 εκατ. ευρώ από οριακές ζημιές 0,3 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο εξάμηνο.