ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Πράσινο φως» για την πώληση του 25% της ANEMOS RES στη MORE

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Πράσινο φως» για την πώληση του 25% της ANEMOS RES στη MORE

Το «πράσινο φως» για την πώληση του εναπομείναντος ποσοστού 25% της εταιρείας ANEMOS RES στην εταιρεία Motor Oil Renewable Energy (MORE), θυγατρική εταιρεία του Ομίλου MOTOR OIL, έναντι 123,52 εκατ. ευρώ δόθηκε προ ολίγου από την Έκτακτη Γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με ποσοστό 99,9%.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Δεκέμβριο 2022 ολοκληρώθηκε η πώληση του 75% της ΑΝΕΜΟΣ RES προς την εταιρεία MORE με μια συναλλαγή που έφθασε στο ποσό των 671,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική κίνηση για την Motor Oil, καθώς η Anemos βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών εταιρειών σε εγκατεστημένη ισχύ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

Το τίμημα για το 25%, το οποίο έχει συμφωνηθεί, ανέρχεται σε €123.52 εκατ., ήτοι αναλογικά το ίδιο για την αξία επιχείρησης (Enterprise Value) σε σύγκριση με τη συναλλαγή πώλησης του 75%, ανεβάζοντας το τίμημα για την απόκτηση του 100% της εταιρείας στα 795 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης, η οποία υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της Motor Oil που έχει προγραμματισθεί για τις 24 Γενάρη, η ρευστότητα το Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 650 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα επιτρέψει στην Motor Oil να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της δεύτερης σε μέγεθος εγκατεστημένης ισχύς μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ελληνικής εταιρείας, και θα αυξήσει σημαντικά την ρευστότητα του Oμίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επιτρέποντάς του ταυτοχρόνως να απεμπλακεί από την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η MORE κατέχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του ομίλου της Motor Oil όντας η εταιρεία ανάπτυξης των ΑΠΕ του ομίλου που σήμερα έχει εγκατεστημένη ισχύ 837 MW στα οποία θα προστεθούν επιπλέον 23 MW που είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στο 2024 ενώ ακόμη 287 MW δρομολογούνται μετά το 2025.

Κατά τα επόμενα 4 χρόνια, αναμένεται να κατασκευαστούν 311MW νέας λειτουργικής δυναμικότητας στη MORE σε έργα που είναι έτοιμα προς κατασκευή ή έχουν ήδη εξασφαλίσει την τελική σύνδεση με το δίκτυο.

Επιπλέον, η MORE έχει ήδη εξασφαλίσει περιβαλλοντικές άδειες για 895MW αποδιδόμενης ισχύος, η οποία επί του παρόντος θεωρείται ώριμη. Τέλος, κατέχει άδειες παραγωγής για λιγότερο ώριμα έργα που υπερβαίνουν την ισχύ του 1GW.

Στόχος της Motor Oil είναι να έχει φτάσει να παράγει ενέργεια από ΑΠΕ ισχύος 2 GW μέχρι το 2030, ενώ η MORE διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας περίπου 800 ΜW, με χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα.

Μετά την εξαγορά των Anemos RES και Unagi, η MORE διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, άνω των 3 GW.

Σημειώνεται ότι με ορίζοντα το 2030, η Motor Oil υλοποιεί επενδυτικό πλάνο έργων ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ με γνώμονα τον ενεργειακό μετασχηματισμό, τα οποία επεκτείνονται σε πολλά και διαφορετικά πεδία, με επικέντρωση σε τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης: την ενίσχυση της αποδοτικότητας του διυλιστηρίου και του εύρους των προϊόντων του, την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στους κλάδους του ηλεκτρισμού, της κινητικότητας και των νέων τεχνολογιών, τον σημαντικό πυλώνα των ΑΠΕ, και τον πυλώνα του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων – εναλλακτικών καυσίμων με επικέντρωση στην κυκλική οικονομία.

Τι σημαίνει για την Ελλάκτωρ

Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ η συναλλαγή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εκπεφρασμένης στρατηγικής της εταιρείας για τη βέλτιστη διαχείριση του χαρτοφυλακίου συμμετοχών της.

Με την πώληση αυτή ολοκληρώνεται ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2022, όταν η Motor Oil, μέσω της θυγατρικής More απέκτησε από την Ελλάκτωρ το 75% της «Άνεμος», μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Επίσης, έχουν τελεσθεί η πώληση της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ αλλά και του εμπορικού - εκπτωτικού κέντρου Smart Park στην Τrade Εstates του ομίλου Fourlis.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις μαζί με το τίμημα για το υπόλοιπο 25% της Άνεμος, ανεβάζουν τα διαθέσιμα του ομίλου Ελλάκτωρ πάνω από τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ στον «μετασχηματισμό» του Ομίλου εκκρεμούν μεταξύ άλλων η αποπληρωμή ενδοομιλικών δανείων προς την ΑΚΤΩΡ τους επόμενους 24 μήνες (114 εκατ.), και η αποζημίωση 42,5 εκατ. ευρώ προς την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις για τη σύμβαση παραχώρηση της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης.

Πλέον, Παραχωρήσεις και real estate έχουν κυρίαρχο ρόλο στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου καθώς η εισηγμένη θα εστιάσει σε αυτούς τους τομείς δράσης με τη διεκδίκηση έργων αξίας 6 δις. ευρώ. Όσον αφορά στις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, στον τομέα περιβάλλοντος (π.χ. διαχείριση απορριμμάτων) μέσω της ΗΛΕΚΤΩΡ και στην αγορά ακινήτων μέσω της θυγατρικής REDS με προγραμματισμένες επενδύσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ.

Νέες πιθανές πωλήσεις assets και συμμετοχών, έχουν διαψευσθεί από την διοίκηση της Ελλάκτωρ η οποία τονίζει δε ότι δεν σχεδιάζει ρευστοποιήσεις και θα συνεχίσει τη στρατηγική του ομίλου μέσω των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για τομείς που όπως έχει αναφερθεί εισφέρουν σταθερά έσοδα και υψηλή λειτουργική κερδοφορία, με την Ελλάκτωρ έτσι κι αλλιώς να προσδοκά σε οφέλη από δραστηριότητες με μακροπρόθεσμες και προβλέψιμες αποδόσεις, όπως π.χ. οι συμβάσεις παραχώρησης και οι ΣΔΙΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος αναμένει σε βάθος ετών εκτιμώμενες εισροές μερισμάτων άνω του 1 δισ. ευρώ από τις υφιστάμενες συμβάσεις, ενώ διεκδικεί και πλήθος άλλων projects αξίας πολλών δις ευρώ όπως ο ΒΟΑΚ, ώστε να αντισταθμίσουν τα κέρδη και τα μερίσματα από τη σύμβαση της Αττικής Οδού που λήγει τον προσεχή Οκτώβριο και αποτέλεσε επί χρόνια μια χρυσή πηγή εσόδων.