Απαραίτητες τόσο για την βελτίωση της παραγωγικότητας όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη θεωρούν οι Έλληνες αγρότες τις ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές.
Ήδη το 84% των αγροτών στη χώρα μας πιστεύει ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση και επιτυχία της γεωργίας στο μέλλον, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, ποσοστό άνω του 96% σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερο σε ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές μέσα στο επόμενο έτος.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία ανεξάρτητης έρευνας που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ομίλου Vodafone από την Savanta ComRes και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 600 αγρότες από 13 χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής, οι έλληνες αγρότες χρησιμοποιούν, ήδη, ψηφιακά εργαλεία για να μειώσουν τη χρήση λιπασμάτων, τη χρήση νερού και να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους. Μάλιστα, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στη γεωργία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, τα επόμενα χρόνια.
Οι αγρότες στη χώρα μας δηλώνουν πρόθυμοι να επενδύσουν περισσότερα σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να μπορούν να καταπολεμήσουν πέραν της βελτίωσης της παραγωγής και γενικότερα κρίσιμα θέματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής.
Η γενική εκτίμηση των Ελλήνων αγροτών είναι ότι η άμεση ενίσχυση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων μπορεί να δώσει μια απάντηση στις αυξανόμενες περιβαλλοντικές και οικονομικές πιέσεις, που αντιμετωπίζει η αγροτική βιομηχανία. Μάλιστα, η έρευνα έθετε σημαντικά ερωτήματα, όπως για τη στάση των αγροτών απέναντι στην ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις γεωπολιτικές και κοινωνικές πιέσεις, που επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος εξοπλισμού και υλικών.
«Έξυπνες» λύσεις που μειώνουν το κόστος
Καθώς οι αγρότες συνεχίζουν να μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις των κρίσεων, η έρευνα δείχνει ότι ο κλάδος στρέφεται σε «έξυπνες» λύσεις γεωργίας. Τα «έξυπνα» εργαλεία, που χρησιμοποιούνται στα αγροκτήματα, μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες του κλάδου να αντιμετωπίσουν το κόστος και να μειώσουν τη χρήση ενέργειας, λιπασμάτων και νερού, κάτι που στην παρούσα, αβέβαιη κατάσταση, θεωρείται ως κρίσιμο.
Στις τεχνολογίες, οι οποίες αρχίζουν να γίνονται πιό σύνθετες αλλά και πιό αποτελεσματικές περιλαμβάνονται drones, συστήματα ανίχνευσης οχημάτων και αυτόνομα οχήματα, καθώς και τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογία blockchain και εφαρμογές smartphone, που καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση όχι μόνο των καιρικών συνθηκών και των συνθηκών εδάφους, αλλά και παραμέτρους όπως τα κόστη αλλά και οι επικρατούσες τιμές των αγροτικών προϊόντων στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά, οι «έξυπνες» λύσεις ποτίσματος, άρδευσης και τροφοδοσίας καλλιεργειών συμβάλλουν επιπλέον στην αύξηση της απόδοσης και στην αύξηση της προβολής των βασικών γεωργικών δεδομένων για την εν λόγω κοινότητα.
Ανασταλτικοί παράγοντες
Παρά τις θετικές προοπτικές που δημιουργεί η διείσδυση των νέων τεχνολογιών και των εφαρμογών τους στην διαδικασία της αγορτικής παραγωγής εντοπίζονται και σημαντικά εμπόδια για την ευρεία και διαρκή υιοθέτηση εργαλείων ψηφιακής γεωργίας.
Και αυτό γιατί, το 92% των αγροτών της Ελλάδας που ερωτήθηκαν σχετικά, επιθυμούν περισσότερη στήριξη για να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως το κόστος των συσκευών και άλλου υλικού, το οποίο αναφέρθηκε ως σημαντικό εμπόδιο από το 41% των αγροτών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η προσδοκώμενη στήριξη δεν εξαντλείται μόνο στους οικονομικούς πόρους αλλά και στην εκπαίδευση. Αυτό καταδεικνύεται από ένα 22% των αγροτών στην Ελλάδα, το οποίο επιθυμεί κατάρτιση για τη χρήση ψηφιακών λύσεων.
Βασικό ζητούμενο είναι ακόμη και η συνδεσιμότητα καθώς το 20% των ερωτώμενων στην Ελλάδα δηλώνει ότι η καλύτερη συνδεσιμότητα μέσω κινητού Διαδικτύου είναι ένα μέσο που μπορεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση για να τους ενθαρρύνει να χρησιμοποιούν περισσότερα ψηφιακά εργαλεία στο αγρόκτημά τους.
«Πρέπει να αλλάξουμε περιοριστικές ρυθμιστικές πολιτικές και πρακτικές, που επηρεάζουν τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες cloud και δεδομένων και να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που να υποστηρίζει καινοτομίες, όπως το cloud computing. Με αυτόν τον τρόπο, οι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στις κρίσιμες γνώσεις για τη γεωργία που χρειάζονται για να επιτύχουν πιο αποτελεσματικές καλλιέργειες», καταλήγει συμπερασματικά η έρευνα.