GENOSOPHY®: Ο πρώτος τεχνοβλαστός του ΕΚΠΑ και η μετάβαση στην Ιατρική 3.0

GENOSOPHY®: Ο πρώτος τεχνοβλαστός του ΕΚΠΑ και η μετάβαση στην Ιατρική 3.0

Στη νέα εποχή της Γενωμικής Ιατρικής που εγκαταλείπει το συμβατικό μοντέλο ‘one size fits all’, ο βραβευμένος τεχνοβλαστός του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εστιάζει στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας μέσω εκτεταμένης γενετικής ανάλυσης, παρέχοντας εξατομικευμένες και αποτελεσματικές συστάσεις διατροφής και άσκησης.

Ένας αλγόριθμος βασισμένος στην ανάλυση DNA, ο οποίος αντλεί δεδομένα από μία εκτενή βάση διεθνών επιστημονικών μελετών και διαθέτει τη δυνατότητα συνεχούς μάθησης, αξιοποιείται με τον πιο αποδοτικό και απλό τρόπο από επαγγελματίες υγείας και διαιτολόγους.

Βασικός στόχος είναι η πρόληψη, αλλά και η αποτελεσματικότερη διαχείριση σοβαρών νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ερευνητική ιδέα ξεκίνησε από τους κόλπους του ΕΚΠΑ, απέσπασε το Βραβείο Καινοτομίας του ιδρύματος το 2023 και το 1ο βραβείο στο  Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας το 2024.

Τα αποτελέσματα τόσο στην πρόληψη νοσημάτων όσο και στην παροχή εξατομικευμένης θεραπείας βελτιώνουν τις συμβατικές ιατρικές και διαιτολογικές συστάσεις.

«Η πρόληψη και διαχείριση των διατροφοεξαρτώμενων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αναδεικνύονται ελλιπείς στη σύγχρονη συμβατική ιατρική. Βασίζονται στη λογική του γενικού μέσου όρου και υπακούουν στο μοντέλο ‘one size fits all’, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου» εξηγεί στο liberal.gr η Καλλιόπη Γκούσκου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και συνιδρύτρια της Genosophy.

«Το όραμά μας είναι να ανατρέψουμε αυτή τη συμβατική προσέγγιση στη διαχείριση εκατομμυρίων ασθενών, αντιπροτείνοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, ώστε να οδηγήσουμε τα σημερινά πρότυπα συμβατικής ιατρικής στην επόμενη μέρα».

«Στην ουσία επιχειρούμε να δράσουμε ως καταλύτες στην επιβεβλημένη εδώ και καιρό μετάβαση στην Ιατρική 3.0» συμπληρώνει ο καθηγητής Αριστείδης Ηλιόπουλος, συνιδρυτικό μέλος της εταιρείας-τεχνοβλαστού του ΕΚΠΑ. 

«Ορμώμενοι από την ανάγκη να μεταστρέψουμε τη συμβατική ιατρική προσέγγιση της αντιμετώπισης του νοσήματος προς ένα εξατομικευμένο μοντέλο πρόληψης και θεραπείας του ατόμου, βασιστήκαμε στις εξελίξεις της γενετικής και αναπτύξαμε την πλατφόρμα εξατομικευμένης διατροφής και άσκησης με το εμπορικό όνομα GENOSOPHY®» συμπληρώνει.

H πλατφόρμα συνδυάζει έναν από τους πλέον ενημερωμένους γενετικούς ελέγχους και έναν καινοτόμο αλγόριθμο, επιτυγχάνοντας την εναρμόνιση της διατροφής και του τρόπου ζωής του ατόμου με τα γενετικά του χαρακτηριστικά.

«Ο αλγόριθμός που κατασκευάσαμε αντλεί δεδομένα από περισσότερες από 2.500 επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύσεις, καθώς φυσικά και από τις δικές μας εξειδικευμένες μελέτες και συνεχώς εμπλουτίζεται» εξηγούν οι δύο επιστήμονες που κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πρώτο τεχνοβλαστό του ΕΚΠΑ

«Το αληθινό σημείο καινοτομίας μας είναι ότι καταφέραμε να διαχειριστούμε μεγάλο όγκο γενετικής πληροφορίας, να ανιχνεύουμε τον γενετικό κίνδυνο νοσήματος με μειωμένο κόστος με πολύ απλό και γρήγορο τρόπο – με δείγμα  παρειάς - και πολύ προτού εμφανιστεί κάποιο νόσημα, ώστε να δρούμε προληπτικά προτείνοντας πλήρως εξατομικευμένη παρέμβαση».

Πώς αγκάλιασε την GENOSOPHY® η ιατρική κοινότητα;

Η ιατρική καινοτομία αναπτύχθηκε στους κόλπους του ΕΚΠΑ, αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε ως εμπορικό μυστικό του. 

Διαθέσιμη από τον Ιούνιο του 2023, η πλατφόρμα GENOSOPHY® χρησιμοποιείται σήμερα από ένα ευρύ δίκτυο ιατρικών ειδικοτήτων και διαιτολόγων, σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Γερμανία, Αλβανία και Νορβηγία. Το δίκτυο αυτό συνεισφέρει επίσης πλούσιο ερευνητικό υλικό από τη διαχείριση και παρακολούθηση των περιστατικών που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

«Είναι εντυπωσιακές οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούμε από περιοχή σε περιοχή της Ευρώπης, παρότι στην ουσία όλα τα περιστατικά ανήκουν στον καυκάσιο πληθυσμό» σημειώνουν οι επιστήμονες.

Παράλληλα η συνεχής ανατροφοδότηση δεδομένων συμβάλλει ιδιαίτερα στο να εντοπίζει και να διορθώσει εσφαλμένες συνήθεις πρακτικές από τους επαγγελματίες υγείας. Καθώς ο αλγόριθμος έχει την ικανότητα να «μαθαίνει», αποκτά ικανότητα ολιστικής αντιμετώπισης των περιστατικών παρέχοντας πιο σύνθετες συστάσεις.  

«Για παράδειγμα, στον ελληνικό πληθυσμό η γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη λακτόζη κυμαίνεται σε ποσοστά πάνω από 90%, πολύ υψηλότερα από άλλους πληθυσμούς. Ωστόσο, η συχνά προτεινόμενη αφαίρεση των γαλακτοκομικών από την καθημερινή δίαιτα σε αυτά τα άτομα ενέχει καρδιαγγειακούς κινδύνους. Συνεπώς η σύσταση πλέον είναι κατανάλωση σε μικρές «καρδιοπροστατευτικές» ποσότητες» εξηγεί η κ. Γκούσκου.

Φυσικά η χρήση του προγράμματος απαιτεί ειδική εκπαίδευση, για την οποία οι επιστήμονες της  GENOSOPHY® και το ΕΚΠΑ έχουν προβλέψει, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες υγείας ειδικό πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης (e-learning) του Πανεπιστημίου.

Εξειδικευμένο mentoring από το Πρόγραμμα Business Seeds σε όλους τους τομείς

Αυτή η πτυχή και άλλες πολλές, όπως η διαμόρφωση της παρουσίασης στους επενδυτές, η πρόταση για δημιουργία εφαρμογής που θα αλληλεπιδρά με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, θα παρέχει υποστήριξη και θα μετρά το επίπεδο συμμόρφωσης και συνέπειας στις συστάσεις, προήλθαν από τη συμμετοχή της GENOSOPHY® στο Πρόγραμμα Business Seeds, τις γνωριμίες, την καθοδήγηση και την εκπαίδευση που έλαβε η ομάδα, όπως αποκαλύπτουν τα μέλη της.

 «Στην ουσία, η καθοδήγηση που λάβαμε από τους συνεργάτες της Εθνικής Τράπεζας και την κοινότητα των ειδικοτήτων με τις οποίες ήρθαμε σε επαφή στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας, μας βοήθησε να επικοινωνήσουμε με τρόπο απλό και κατανοητό το επιχειρηματικό μας σχέδιο, να προβάλουμε αποτελεσματικά την καινοτομία μας και να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα» σχολιάζει ο καθηγητής κ. Ηλιόπουλος.

«Η διάκρισή μας με το πρώτο βραβείο ήταν ιδιαίτερα τιμητική, όμως το σημαντικότερο όφελος από τη σχέση μας με την Εθνική Τράπεζα είναι ότι μας βοήθησε πολύ να γεφυρώσουμε την ερευνητική ιδέα με την εμπορική της αξιοποίηση και την επιχειρηματική της υλοποίηση» καταλήγει η κ. Γκούσκου.

Έχετε και εσείς μία επιχειρηματική ιδέα πρωτοποριακή για τον κλάδο σας; Δηλώστε συμμετοχή στον 15o κύκλο του Διαγωνισμού Business Seeds και αποδείξτε τη δύναμη της καινοτομίας σας. Ενημερωθείτε και υποβάλλετε τη συμμετοχή σας εδώ έως τις 9 Οκτωβρίου στις 15:00. Το μέλλον της ιδέας σας ξεκινά τώρα!