Αντιμέτωπη με τη «δαμόκλειο σπάθη» της διάσπασης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων βρίσκεται η Google. O τεχνολογικός κολοσσός κινδυνεύει ακόμη και με τη διάσπαση και εκχώρηση σημαντικών τομέων της, όπως τα λειτουργικά συστήματα Chrome και Android, σε περίπτωση που δεν μειώσει το μερίδιο των διαδικτυακών αναζητήσεων στις ΗΠΑ, το οποίο ανέρχεται στο 90%, οδηγώντας την σε δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι η Google, με βάση το παραπάνω μερίδιο αγοράς έχει «κτίσει» ένα παράνομο μονοπώλιο. Προκειμένου να τερματισθεί το μονοπώλιο αυτό που ήδη οδηγεί σε εναρμονισμένες πρακτικές, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα αλλάξουν τον τρόπο που οι Αμερικανοί πραγματοποιούν τις αναζητήσεις τους, θα μειώσουν τα έσοδα της Google και θα δώσουν στους ανταγωνιστές περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης.
Ένα από τα μέτρα αυτά είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω της δικαστικής οδού να αναγκάσει την εταιρεία να σταματήσει να έχει εγκατεστημένη και προεπιλεγμένη την εφαρμογή πληρωμών της Google σε νέες συσκευές. Κάτι ανάλογο μπορεί να ζητήσει και για το Google Chrome.
Μάλιστα σε ό,τι αφορά το παράνομο μονοπώλιο, επισημαίνεται ότι η Google είχε καταβάλει 26,3 δισ.δολάρια το 2021 σε εταιρείες όπως η Apple αλλά και σε άλλους μεγάλους κατασκευαστές προκειμένου να διασφαλίσει ότι η μηχανή αναζήτησής της θα είναι προεπιλεγμένη σε όλους τους browsers, όλων των λειτουργικών συστημάτων.
Η Google, η οποία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση, ανέφερε από την πλευρά της ότι οι προτάσεις ήταν «ριζοσπαστικές» και πρόσθεσε ότι «υπερβαίνουν κατά πολύ τα συγκεκριμένα νομικά ζητήματα στην υπόθεση».
Ακόμη, η Google υποστηρίζει ότι η μηχανή αναζήτησής της έχει κερδίσει τους χρήστες με την ποιότητά της, προσθέτοντας ότι αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από την Amazon και άλλους ιστότοπους, ενώ υπενθυμίζει ότι οι χρήστες είναι ελεύθεροι να αλλάξουν μηχανή αναζήτησης ανά πάσα στιγμή.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να καταθέσει μια πιο λεπτομερή πρόταση στο δικαστήριο έως τις 20 Νοεμβρίου. Η Google θα έχει την ευκαιρία να προτείνει τα δικά της διορθωτικά μέτρα έως τις 20 Δεκεμβρίου.
Η Google δεν είναι η μοναδική εταιρεία που δέχεται έντονες πιέσεις στις ΗΠΑ, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη μηνύσει επίσης τις Meta Platforms, Amazon.com και την Apple, υποστηρίζοντας ότι διατηρούν παράνομα μονοπώλια.
Πάντως, τα νομικά χρονοδιαγράμματα μιας τόσο πολύπλοκης υπόθεσης είναι πιθανό να επιτρέψουν στην Google να αναβάλει οποιαδήποτε επίπτωση στην επιχείρησή της για χρόνια. Σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης περί ευθύνης όταν ο δικαστής αποφανθεί για τα διορθωτικά μέτρα, κάτι που είναι πιθανό να γίνει στα μέσα του 2025, και στη συνέχεια μπορεί επίσης να αμφισβητήσει τα ίδια τα διορθωτικά μέτρα.
Από την άλλη πλευρά, με νέους ανταγωνιστές στον τομέα διαφήμιση αναζήτησης, όπως η Amazon και η TikTok, που αναδύονται σταδιακά και την εκτεταμένη αναστάτωση στην κύρια δραστηριότητά της από νεοφυείς επιχειρήσεις Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η OpenAI και η Perplexity, η Google μπορεί να υποστηρίξει ότι αντιμετωπίζει τον πιο σκληρό ανταγωνισμό από τότε που ξεκίνησε το Bing της Microsoft πριν από 15, περίπου, χρόνια.
Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η Google μονοπωλεί μια στενότερη αγορά για τις γενικές μηχανές αναζήτησης, καθιστώντας την άνοδο του μεριδίου της Amazon άσχετη κατά την άποψη του δικαστηρίου. Η Google εξακολουθεί να διαχειρίζεται περισσότερο από το 90% των διαδικτυακών αναζητήσεων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της StatCounter.
Σύμφωνα, δε, με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η πλήρης αποκατάσταση αυτών των προβλημάτων απαιτεί όχι μόνο να τερματιστεί ο έλεγχος της Google στον τομέα της αναζήτησης σήμερα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορεί να την ελέγχει και να κατέχει δεσπόζουσα θέση και στο μέλλον.