Η Παπαστράτος δείχνει το δρόμο για τη βιώσιμη αναδάσωση

Η Παπαστράτος δείχνει το δρόμο για τη βιώσιμη αναδάσωση

Η βιωσιμότητα γίνεται πράξη στην Παπαστράτος για άλλη μια φορά. Πιστή στη δέσμευσή της για διαρκή συνεισφορά στο περιβάλλον και έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη φύτευση 35.000 δέντρων στον Άγ. Στέφανο, η εταιρεία, παρέδωσε στα χέρια της φύσης 800 ακόμη νεοφύτευτα δένδρα, με τελικό στόχο το νούμερο αυτό να φτάσει τα 70.000 δέντρα σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής, «υιοθετώντας» μάλιστα τη φροντίδα τους έως το 2026.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της Β’ φάσης του μεγάλου Προγράμματος Αναδάσωσης της Παπαστράτος,  εντάσσεται στην ευρύτερη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας και τελεί υπό επιστημονική καθοδήγηση με συμπληρωματικές επεμβάσεις όπου χρειάζεται, ώστε να επιτευχθεί το πλέον βιώσιμο αποτέλεσμα και να ανακτηθεί η δασική μορφή των περιοχών.

Με σεβασμό στη γενετική ταυτότητα του δάσους

Στη δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου στην Πηγή Καρακαντά της Πεντέλης Αττικής με τη συμμετοχή 150 ανθρώπων της Παπαστράτος, παρευρέθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος σχολίασε σχετικά τις προσεκτικές ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί στο μέτωπο αυτό: «Τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι στην περιοχή. Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, καθώς θα βιώσουμε αυξημένες θερμοκρασίες και μεγάλους κινδύνους από τους καύσωνες, οι οποίοι θα ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δουλεύουμε παράλληλα στην αναδάσωση και στην καινούργια δάσωση - προπαντός στην Αττική. Συνδυάζουμε κωνοφόρα δέντρα με πλατύφυλλα, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Κάθε δέντρο που φυτεύουμε λειτουργεί σαν εναπόθεση άνθρακα. Σκοπός μας είναι τα δάση της Αττικής να τεθούν ξανά σε διαχείριση. Αυτές τις μέρες αναθέτουμε διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την υλοποίηση των διαγωνισμών, με τους οποίους θα τεθούν σε διαχείριση. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και υλοποιούμε καθαρισμούς, με έμφαση στους οικισμούς της Αττικής. Έχουμε, όμως, να παλέψουμε με δεκαετίες κατά τις οποίες χτίζαμε λάθος και αναμειγνύαμε τη δόμηση με το δάσος. Αυτές οι πρακτικές δεν συγχωρούνται, πλέον, στη σημερινή εποχή. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας».

Συγκεκριμένα, στην αναδάσωση της εταιρίας φυτεύεται μια ποικιλία δέντρων όπως αργιές, κουτσουπιές, χαρουπιές, κουμαριές, σπάρτα, πικροδάφνες, ψευδακακίες και φυσικά πεύκα. 

Είναι ενδημικά της υπαίθρου και αντίστοιχα αυτών που χάθηκαν στην πυρκαγιά. Έχουν μικρές υδατικές και εδαφικές απαιτήσεις, δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και αντέχουν στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Υπό επιστημονική καθοδήγηση 

Με στόχο την επιτυχή έκβαση του Προγράμματος σε βάθος χρόνου, η αρμόδια επιστημονική ομάδα συνέταξε τις απαραίτητες μελέτες αναδάσωσης με την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Βασικό κριτήριο επιτυχίας της όλης ενέργειας είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων. Στόχος της Παπαστράτος είναι τουλάχιστον το 75% των δέντρων που θα φυτευτούν να καταφέρουν να επιβιώσουν, ποσοστό υψηλό που απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών. Η φροντίδα τους περιλαμβάνει τακτικό πότισμα κυρίως κατά το καλοκαίρι, λίπανση και αντικατάσταση δέντρων που δεν επιβίωσαν.

Τα πρώτα 800 δέντρα φύτευσαν 150 άνθρωποι της Παπαστράτος στην έναρξη της Β΄φάσης του µεγάλου Προγράµµατος Αναδάσωσης.

Αναφερόμενος στη μεγάλης εμβέλειας πρωτοβουλία της Παπαστράτος, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, που συνεισφέρει στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, δήλωσε: «Στην Παπαστράτος έχουμε μάθει να απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης που υλοποιούμε από τον Δεκέμβριο του 2021. Δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, που πλήττει τον πυρήνα του οικοσυστήματός μας. Σήμερα, όλοι μαζί, οι άνθρωποι της Παπαστράτος, φυτεύσαμε τα πρώτα δέντρα στο Δήμο Πεντέλης, με στόχο να δώσουμε νέα πνοή στο φυσικό περιβάλλον».

Διαρκής προσφορά

Η πρωτοβουλία αυτή από την Παπαστράτος δεν είναι η πρώτη ούτε η μόνη. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 50% του προγράμματος, με τον εξωτερικό αξιολογητή του έργου να έχει γνωμοδοτήσει ότι η υλοποίησή του έχει γίνει ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές αναδάσωσης.

Κατά την υλοποίηση της πρώτης φάσης, φυτεύτηκαν 35.000 δέντρα στον Άγιο Στέφανο, από τα οποία τα 8.000, παρά την εντατική τους φροντίδα, ξεράθηκαν εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα το καλοκαίρι του 2023 και επαναφυτεύτηκαν

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τόσο την ευελιξία όσο και την αφοσίωση της εταιρείας στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και την απόλυτη δέσμευσή της ώστε να αναγεννηθεί το δασικό οικοσύστημα και να αποκατασταθεί η οικολογική σταθερότητα.

Τα οφέλη πολλά και γνωστά, αλλά καθόλου αυτονόητα. Πέραν της δημιουργίας ενός φυσικού κλιματιστικού για το δομημένο περιβάλλον του λεκανοπεδίου με στόχο τη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας τα καλοκαίρια και των καταστροφικών πλημμυρών στις εποχές έντονου υετού, η αναδάσωση και η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της ηλικιακής εξέλιξης των νέων δασοσυστάδων θα συμβάλει στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, στη μείωση της ερημοποίησης και της διάβρωσης του εδάφους, αλλά και στην ανάδειξη του τουριστικού και αναψυχικού ενδιαφέροντος των περιοχών.

Και μία ευχάριστη έκπληξη

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, τη δεύτερη περιοχή που είχε αρχικά επιλεγεί, η φύση επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη. Εκεί ξεκίνησε η φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους, με αποτέλεσμα οι δράσεις του προγράμματος να ανακατευθυνθούν σε νέα έκταση 500 στρεμμάτων στο Δήμο Πεντέλης. 

Η Β’ φάση του Προγράμματος Αναδάσωσης προβλέπει τη φύτευση συνολικά 35.000 δέντρων, τα οποία θα δέχονται την τακτική φροντίδα που εξασφάλισε η Παπαστράτος και οι άνθρωποί της έως το 2026, εργαζόμενοι μεθοδικά και ουσιαστικά για να παραδώσουν ένα έργο πνοής για όλους.

 

* Στην κεντρική φωτό: Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, κ. Θέμης Χασιώτης.