Έως τις αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμη η επικαιροποιημένη μελέτη κόστους - οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης, δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το έργο αποτελεί τμήμα της διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ (Great Sea Interconnector) και την επικαιροποίηση της μελέτης ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μάκης Κεραυνός.
Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε πως «θεωρείται απολύτως δεδομένο» για τον ΑΔΜΗΕ ότι τα αποτελέσματα της μελέτης "θα επιβεβαιώσουν τη μεγάλη ωφελιμότητα του έργου για την Κύπρο και θα διευκολύνουν την κυπριακή Κυβέρνηση να λάβει την τελική επενδυτική της απόφαση». Αναφέρθηκε επίσης σε ενδιαφέρον του κρατικού αμερικανικού ταμείου DFC να συμμετάσχει ως επενδυτής στο όλο έργο, ενώ ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) την άμεση μεταφορά του έργου, από τον προηγούμενο φορέα στον ΑΔΜΗΕ, «προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αναζήτηση μετόχων για το έργο», όπως είπε.
Η διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης βρίσκεται σε ώριμο κατασκευαστικό στάδιο», καθώς η γαλλική εταιρεία Nexans έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος, ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.
Παράλληλα, σε τριμερή διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ υπό τον συντονισμό του ΑΔΜΗΕ και με την παρουσία των Διαχειριστών των δύο κρατών οι ισραηλινές αρχές ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση της διασύνδεσης Κύπρου - Ισραήλ.
Ο κ. Μανουσάκης είπε ότι ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τη μελέτη κόστους - οφέλους για το τμήμα Κύπρου - Ισραήλ το Φθινόπωρο, με σκοπό στο τέλος του 2024 - σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό - να έχει ολοκληρωθεί η κατανομή κόστους μεταξύ των κρατών και «οι ρυθμιστές να έχουν συμφωνήσει πώς διαμοιράζεται το κόστος και πώς διασφαλίζεται το έσοδο του συγκεκριμένου έργου».
Ο CEO του ΑΔΜΗΕ υπενθύμισε ότι αυτά τα βήματα έχουν ήδη γίνει για το τμήμα Κρήτης - Κύπρου καθώς υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ των δύο διαχειριστών και για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει τη χρηματοδότηση ύψους 657 εκ. ευρώ.
Ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ, το οποίο «βρίσκεται σε μια πορεία πρασινίσματος του μείγματος του αλλά και έχοντας συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια εφοδιασμού του και την ευστάθεια του συστήματος του, δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διασυνδεθεί και δείχνει και μεγάλη διάθεση να ευθυγραμμίσει το ρυθμιστικό του πλαίσιο, έτσι ώστε να είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς αντιμετωπίζει αυτή την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ισραήλ ως διασύνδεση του Ισραήλ με την ΕΕ».