Νέα δεδομένα στον τομέα των ευρυζωνικών συνδέσεων Internet δημιουργεί η έντονη αυξητική τάση της χρήσης mobile Internet, παγκοσμίως.
Ο λόγος για ένα «βουβό» ανταγωνισμό όχι, δηλαδή, τον συνήθη, μεταξύ των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αλλά μεταξύ των σταθερών συνδέσεων internet (fixed lines) και των mobile συνδέσεων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Το πρώτο δεδομένο είναι αυτό της τεράστιας αύξησης της χρήσης mobile internet, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του GSMA, του παγκόσμιου φορέα που εκπροσωπεί πάνω από χίλιους παρόχους και εταιρείες κινητών επικοινωνιών, φθάνει στο 55% του πληθυσμού της γης.
Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε την τελευταία διετία, λόγω της πανδημίας, ενώ μέσα στην επταετία 2015 - 2021, η αύξηση της κίνησης των data μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας έχει φθάσει το 1.500%, δηλαδή έχει ανέβει κατά 16 φορές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του GSMA, περισσότεροι από 4,3 δισ. πολίτες, παγκοσμίως, χρησιμοποιούσαν στα τέλη του 2021 mobile internet, επίδοση που συνιστά αύξηση κατά 280 εκατ. σε σύγκριση με το 2020. Οι πολίτες το 2021 χρησιμοποίησαν τα κινητά τους τηλέφωνα για μια σειρά από δραστηριότητες, τις οποίες η πανδημία έκανε εξαιρετικά δημοφιλείς.
Για την ακρίβεια, 3,5 δισ. πολίτες παγκοσμίως (το 67% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας) πραγματοποίησαν βιντεοκλήσεις μέσω κινητού το 2021. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι αυξημένος κατά 330 εκατ. ανθρώπους σε σχέση με το 2020.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 2,5 δισ. πολίτες (48% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας) χρησιμοποίησαν το κινητό τους τηλέφωνο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικές πληροφορίες. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 410 εκατ. σε σχέση με το 2020.
Επιπλέον 2,1 δισ. πολίτες παγκοσμίως (το 41% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας) χρησιμοποίησαν το 2021 το τηλέφωνό τους με στόχο την παρακολούθηση και βελτίωση παρακολούθηση της υγείας τους, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 270 εκατ. ανθρώπων από το 2020.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την Ελλάδα, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της ΕΕΤΤ το σύνολο των ενεργών συνδρομητών κινητών τηλεπικοινωνιών που έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων στο Διαδίκτυο στα τέλη του 2021 ανήλθε σε 9.875.405, καταγράφοντας πληθυσμιακή διείσδυση 92,5%. Αριθμοί σαφώς ενισχυμένοι έναντι των 9.231.228 ατόμων στα τέλη του 2020, με την πληθυσμιακή κάλυψη να φτάνει το 86%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι 436.952 χρήστες έκαναν χρήση καρτών για πρόσβαση στο διαδίκτυο (datacards) και οι 8.576.404 είτε προμηθεύτηκαν πακέτο δεδομένων διαδικτύου επιπρόσθετα σε πακέτο κινητής τηλεφωνίας (add-on), είτε έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων διαδικτύου μέσω προγραμμάτων κινητής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με ενιαία χρέωση (bundle).
Οι υπόλοιποι 862.049 έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων μέσω προγραμμάτων κινητής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (χρέωση ανά μονάδα).
Σε ότι αφορά στην κίνηση των δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής, εντυπωσιακή είναι η άνοδος που έχει σημειωθεί σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα καθώς από τα 238.914 TB που ήταν το 2019, ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευτεί στα 641.414 TB το 2021 με την αύξηση να φτάνει το 168%.
Σημαντικά και ενδεικτικά, ταυτόχρονα, της τάσης που επικρατεί είναι και τα ποσοστά που αντιστοιχούν στους αριθμούς των συνδέσεων. Έτσι, η ψαλίδα μεταξύ σταθερών και κινητών συνδέσεων τείνει να κλείσει καθώς το 47% των προϊόντων που προσφέρουν οι πάροχοι αφορά τις κινητές επικοινωνίες ενώ το 53% αφορά σταθερές επικοινωνίες,
Ακόμη, τα έσοδα από τις υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας αποτελούν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, καθώς από τα 1,6 δισ. ευρώ που ήταν τα συνολικά έσοδα των παρόχων το 2021 από τη λιανική αγορά κινητής, τα 566 εκατ. ευρώ, δηλαδή παραπάνω από το ένα τρίτο, προήλθαν από τις υπηρεσίες δεδομένων.
Ωστόσο ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, εκτός από την εκτίναξη της χρήσης δεδομένων έχει οδηγήσει τις τιμές σε ιστορικά χαμηλά, υποχωρώντας κατακόρυφα σε σχέση με τα επίπεδα του 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ το 2015 τα έσοδα των παρόχων ανά GB έφταναν τα 8,3 ευρώ, ενώ το 2021 το ποσό αυτό είχε περιοριστεί στα 0,98 ευρώ ανά GB.
Κατά το πρώτο έτος εκδήλωσης της πανδημίας, το 2020 ,η κίνηση στα δεδομένα αυξήθηκε κατά 68% σε σχέση με το 2019, ενώ τα έσοδα σημείωσαν αύξηση μόνο 17% και ανήλθαν στα 508 εκατ. ευρώ, καθώς οι εταιρείες έριξαν τις χρεώσεις. Για το 2021 ο αριθμός αυτός είναι ακόμα χαμηλότερος με την χρήση να σημειώνει άνοδο κατά 48% την ίδια στιγμή που τα έσοδα όπου ανήλθαν στα 566,8 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν μόλις κατά 11,7%.
Την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα νούμερα για το 2022 αναμένεται να είναι ακόμα πιο ανεβασμένα για την χρήση των mobile data ενώ η τιμή τους ανά GB θα υποχωρήσει περισσότερο, καθώς οι πάροχοι προσφέρουν πλέον όλο και περισσότερα προγράμματα unlimited ενώ παράλληλα προσφέρουν συστηματικά δωρεάν δεδομένα ανά περιόδους στους χρήστες.
Ταχύτητες και τιμές
Η μείωση των χρεώσεων των mobile data, από την άλλη πλευρά, έχει καταστήσει, πλέον εφικτή την απ΄ευθείας σύγκριση τιμών σταθερών και mobile συνδέσεων στο Internet.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα τιμολόγια των εταιρειών μια σταθερή σύνδεση (double play) έχει ένα κόστος από 22 ως 30 ευρώ μηνιαίως για ταχύτητες ως 24 Mbps, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί και πιό πάνω από τα 30 ευρώ αν η ταχύτητα ανέβει πάνω από τα 50 Mbps.
Από την άλλη πλευρά η τάση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας να παρέχουν πλέον unlimited data κάνει την υπηρεσία αυτή σαφώς πιο ελκυστική καθώς η διαφορά του κόστους αρχίζει να μικραίνει. Ετσι με 48 ευρώ το μήνα κάποιος μπορεί να αποκτήσει πακέτο mobile data απεριόριστα από την Cosmote συν την υπηρεσία ομιλίας. Ακόμη, πακέτο με απεριόριστα data και ομιλία στη Vodafone κοστίζει περί τα 37 ευρώ μηνιαίως. Παρόμοια τιμή έχει και το ανάλογο πακέτο της Nova Wind.
Υπενθυμίζεται ότι οι ταχύτητες στο mobile data αρχίσουν από τα 20 Mbps και ανάλογα με τις συνθήκες της σύνδεσης μπορεί και να ανέβουν ως τα 50 Mbps, ενώ στις mobile συνδέσεις 5G η ταχύτητα ανεβαίνει αρκετά πιό πάνω, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.
Η τάση της μείωσης του κόστους των data σε συνδυασμό με τις επεκτάσεις και βελτιώσεις στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το 5G αλλά και η αλλαγή συνηθειών των χρηστών, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες κινητές συσκευές (smartphones, tablets) για να κάνουν όλες τις δουλειές της καθημερινότητάς τους, βλέπουμε ότι δημιουργεί έναν νέο ανταγωνισμό μεταξύ σταθερών και κινητών δικτύων. Η τάση αυτή, βέβαια, δεν αφορά του μεγάλους οργανισμούς, φορείς κρατικούς και ιδιωτικούς και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να φύγουν από την ασφάλεια μιας σταθερής σύνδεσης (fixed line) αλλά τους ιδιώτες χρήστες.
Ένας ανταγωνισμός ο οποίος ενδέχεται σε λίγα χρόνια να κλίνει προς το μέρος των mobile επικοινωνιών, ειδικά μετά και την επερχόμενη ανάπτυξη εφαρμογών 5G , σε περίπτωση που εξακολουθήσει να καθυστερεί η δείσδυση των οπτικών ινών σε σπίτια και σε κτίρια.