Η - έστω και μικρή - παράταση 10 ημερών που έλαβε η προθεσμία για το κλείσιμο της πρώτης φάσης της συμφωνίας μεταξύ JP Morgan και Viva Wallet έρχεται να διασκεδάσει όλα τα «σύννεφα» που είχαν δημιουργηθεί προ 20ημέρου σχετικά με την έκβαση του deal.
Και αυτό γιατί η προθεσμία κρίθηκε ως αναγκαία για να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος σύνταξης των απαιτούμενων νομικών εγγράφων για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης της συμφωνίας. Χωρίς βέβαια να αποκλείονται και εκπλήξεις, καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά.
Το deal αποφασίσθηκε από τα δύο μέρη τον Ιανουάριο του 2022, και αποτέλεσε μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στον επενδυτικό τομέα της χώρας μας. Προβλέπει, δε, την απόκτηση του 49% της ελληνικής εταιρείας ψηφιακών συναλλαγών έναντι περίπου 1 δισ. ευρώ από τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ.
Η συμφωνία προβλέπει την εξαγορά του 49% από τους μετόχους μειοψηφίας της Viva (το Ηedosophia Fund με 25%, το Family Office της Μαριάννας Λάτση με 14% και την επενδυτική εταιρεία Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου με 10%).
Οι ιδρυτικοί μέτοχοι της Viva Xάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας διατηρούν το πλειοψηφικό πακέτο του 51% και το μάνατζμεντ. Η αποτίμηση για το 100% είχε συμφωνηθεί περίπου στα 2 δισ. ευρώ μαζί με τον πολύ μικρό δανεισμό της εταιρείας.
Οι μέτοχοι μειοψηφίας αναμένεται να εισπράξουν περίπου 1 δισ. ευρώ για το 49%, ποσό το οποίο του δίνει μεγάλες υπεραξίες αν ληφθεί υπόψη ότι η συμμετοχή του Family Office της Μαριάννας Λάτση στη Viva δεν ξεπερνούσε τα 6 εκατ. ευρώ και της Deca τα 15 εκατ. ευρώ. Με βάση τη συμφωνία, το ποσοστό τους αποτιμήθηκε περίπου στα 260 εκατ. ευρώ και 190 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Το deal αυτό είχε συζητηθεί πολύ, στις αρχές του χρόνου, ενώ ο Χάρης Καρώνης, Ιδρυτής & CEO της Viva Wallet και ο Xρήστος Κολημενάκης, Managing Director της JP Morgan με κοινή τους παρουσία στο Delphi Forum του περασμένου Απριλίου ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη συνεργασία έχει καλύψει πολλές πλευρές που επιθυμεί η εταιρεία για την επένδυση, όπως η τεχνολογία, οι υποδομές, αλλά και η φιλοδοξία για περαιτέρω ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι η JP Morgan προχωρεί και στη λειτουργία νέου γραφείου, που θα ασχολείται με την καινοτομία στις ηλεκτρονικές πληρωμές και θα απασχολεί περί τα 50 άτομα, με ειδίκευση τόσο σε προϊόντικά αλλά και σε τεχνικά θέματα προχωρά η JP Morgan.
Το νέο Payments Innovation Lab, θα ειδικεύεται στην έρευνα και ανάπτυξη σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια επιχείρηση πληρωμών της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με την Onyx, την επιχειρηματική μονάδα της JP Morgan που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής όπως το blockchain.