Η επικείμενη επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών καθώς και το momentum που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ανάκτηση εμπιστοσύνης από πλευράς των διεθνών επενδυτών οδηγεί στην αναζωπύρωση του ενδιφέροντος για εισαγωγή όλο και περισσότερων εταιρειών.
Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024 πραγματοποιήθηκε η έκδοση του ΔΑΑ μέσω IPO ύψους 785 εκ. ευρώ, η 4η μεγαλύτερη έκδοση στην ιστορία του Χ.Α. με υπερκάλυψη κατά 12 φορές. Ακολούθησε στις 5 Ιουνίου η Noval Property, η οποία μέσω της δημόσιας εγγραφής άντλησε 48,34 εκατ.ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε και η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είχαμε ακόμη δυο σημαντικές IPO. Η πρώτη ήταν της Alter Ego Media και η δεύτερη η πρόσφατη εισαγωγή της FAIS Συμμετοχών του ομίλου FAIS.
H Qualco, όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής θα γίνει η τρίτη εταιρεία που θα εισάγει μέσω IPO τις μετοχές της στο ΧΑ. Η εταιρεία στοχεύει στην άντληση νέων κεφαλαίων, ύψους περί τα 100 ως 120 εκατ.ευρώ. Η εταιρεία βρίσκεται, ήδη, σε τροχιά εισαγωγής των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Έχει , ήδη, καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση το ενημερωτικό της δελτίο το οποίο ελέγχεται και από την εποπτεία του Χρηματιστηρίου. Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η διεξαγωγή της δημόσιας εγγραφής, σε περίπτωση που εγκριθεί το ενημερωτικό τοποθετείται για το χρονικό διάστημα αμέσως μετά το Πάσχα.
Ο όμιλος, Qualco που ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια, δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς μέσω θυγατρικών εταιρειών. Ο ένας είναι αυτός του λογισμικού και τεχνολογιών με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεις σε επιχειρήσεις προκειμένου να διαχειριστούν τις χορηγήσεις τους. Μεταξύ των πελατών αυτού του τομέα περιλαμβάνονται η Εθνική Τράπεζα, ηΤράπεζα Πειραιώς, η Ιntrum, η Ergo, η Toyota Financial και η Groupama. Ο δεύτερος τομέας είναι οι πλατφόρμες τεχνολογίας που υποστηρίζουν τα οικοσυστήματα της πιστωτικής διαχείρισης και της διαχείρισης ακινήτων. Τις πλατφόρμες αυτές χρησιμοποιούν η ΔΕΗ, η Avis, η British Gas και η BNP Paribas . Ο τρίτος τομέας είναι αυτός της διαχείρισης χαρτοφυλακίου με ψηφιοποιημένες υπηρεσίες διαχείρισης απαιτήσεων με πελάτες όπως οι Dovalue, Carval, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Pimco και Optima bank.
Πάντως, βασικός στόχος των μετόχων, της διοίκησης και των αναδόχων είναι η εταιρεία να αποτιμηθεί ως τεχνολογικός όμιλος και όχι ως εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δραστηριότητα την οποία άλλωστε έχει αποσχίσει σε θυγατρική του. Και αυτό διότι ως εταιρεία τεχνολογίας μπορεί να μετρηθεί με πολύ υψηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών. Συντονιστές ανάδοχοι της έκδοσης είναι η UBS, η Τράπεζα Πειραιώς και η Euroxx.
Τα μεγέθη της Qualco
Οι δύο βασικοί μέτοχοι της Qualco Holdco, ο επιχειρηματίας Ορέστης Τσακαλώτος που κατέχει και την θέση του εκτελεστικού προέδρου και, με μικρότερο ποσοστό, ο συνεργάτης του Μίλτος Γεωργατζής, ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, αποτίμησαν την αξία της εταιρείας στα 510 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η διάθεση του 25% μπορεί να ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ. Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι σύμβουλοι της έκδοσης και διάθεσης των μετοχών της, μετά τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Η έκδοση, εκτός από τη δημόσια προσφορά θα περιλαμβάνει και ιδιωτική τοποθέτηση σε επενδυτές του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, για τη χρήση 2023, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 175 εκατομμύρια ευρώ από 152,7 εκατομμύρια το 2022, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 38,3 εκατομμύρια από 34,5 εκατομμύρια την προηγούμενη χρήση και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 18,8 εκατομμύρια από 16,9 εκατομμύρια ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός στα τέλη του 2023 εμφανίζεται στα επίπεδα των 7,9 εκατομμυρίων και τα ίδια κεφάλαια στα 45,7 εκατομμύρια.
Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί με επιτυχία η δημόσια εγγραφή της Qualco θα έχουν αντληθεί από τις τρεις προαναφερόμενες εταιρείες συνολικά κεφάλαια πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι να υπάρξει και τέταρτη εισαγωγή στο ΧΑ, της Sanders Stay, ενώ την πιθανότητα εισαγωγής στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) του ΧΑ μελετά και η εταιρεία τεχνολογίας Trek Consulting.