Το ισχυρό business plan της ΔΕΗ, ο σταδιακός μετασχηματισμός της σε μια «πράσινη» και βιώσιμη επιχείρηση αλλά και το φιλόδοξο ενεδυτικό της πρόγραμμα, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, ώθησαν την Axia Ventures να προβεί σε μια εντυπωσιακή προς; τα πάνω αναθεώρηση της τιμής - στόχου της μετοχής της στα 22,60 ευρώ, έναντι 11,80 της τρέχουσας τιμής που σημαίνει ένα upside 91%.
Παράλληλα, οι αναλυτές της Axia δίνουν σύσταση «αγορά», (Buy) για την ΔΕΗ, καθώς, όπως εκτιμούν ο μετασχηματισμός της ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής. Και αυτό γιατί η μετοχή της ΔΕΗ είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη αξία προς EBITDA (EV/EBITDA ) για το 2024 στις 5,8 φορές, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο 10ετίας της εταιρείας, ενώ ο στόχος της διοίκησης είναι για EBITDA ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ έως το 2030 ή μέση ετήσια αύξηση EBITDA για την επαετία 2024-30 περίπου στο 9,5%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Axia, το επικαιροποιημένο business plan που ανακοινώθηκε τον περασμλενο μήνα περιέγραψε με σαφή τρόπο την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ με στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί η επένδυση στις ΑΠΕ και τα δίκτυα διανομής, με ευρύτερη στόχευση πλέον, αφού και η Ρουμανία βρίσκεται ήδη στα πλάνα της.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, που θα φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και των υδροηλεκτρικών) αναμένεται να φθάσει τα 8,9 GW έως το 2026, ενώ το ακαθάριστο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου για μελλοντική ανάπτυξη ανέρχεται σήμερα στα 18 GW περίπου. Περίπου τα 2,4 δισ. ευρώ από το επενδυτικό πλάνο του 2023-2026 προορίζονται για διανομή στην Ελλάδα και Ρουμανία, αναφέρουν οι αναλυτές της Axia.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Axia Ventures, καθώς η παραγωγή λιγνίτη θα τερματιστεί έως το 2026, το 52% των εκτιμώμενων GWh της ΔΕΗ για το 2026 τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία) αναμένεται να προέρχεται από ΑΠΕ και ένα επιπλέον 30% από φυσικό αέριο.
Παράλληλα, η ΔΕΗ αναμένεται πλέον να φτάσει σε επαναλαμβανόμενα EBITDA ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ (53% υψηλότερα από τα pro-forma επίπεδα του 2023) έως το 2026, ενώ σημαντικό είναι ότι η AXIA εκτιμά πως το 37% περίπου των EBITDA θα προέλθει απευθείας από την αγορά των ΑΠΕ.
Το μόνο «ρίσκο» (overhang risk) που βλέπουν οι αναλυτές της Axia είναι η πρόσφατη εξέλιξη αναφορικά με την έρευνα της ΕΕ περί πιθανής παραβίασης από τη ΔΕΗ των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ κατά την περίοδο 2013-2019. Με το σκεπτικό ότι η έρευνα μπορεί να ολοκληρωθεί μετά από αρκετά χρόνια, η ΑΧΙΑ τονίζει το θέμα αυτό πως πρέπει να παραμείνει ως ένα πιθανό ρίσκο σε εκκρεμότητα.