Τέλος εποχής για την απομακρυσμένη και υβριδική εργασία
shutterstock
shutterstock

Τέλος εποχής για την απομακρυσμένη και υβριδική εργασία

Επανέρχεται και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς το μοντέλο της εργασίας με φυσική παρουσία, καθώς οι ηγεσίες των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο τείνουν να προτιμούν ως λύση την επιστροφή των εργαζόμενων στο γραφείο, σε αντίθεση με το να μη συνεχίσουν την εργασία εξ αποστάσεως ή τη χρήση μιας υβριδικής λύσης.

Για πολλές εταιρείες, όπως η Amazon και η Microsoft, η εγκατάλειψη του πειράματος «εργασία από το σπίτι» υπέρ της εργασίας στο γραφείο ήρθε όταν σε σχετική έρευνα το 14% των εταιρειών Fortune 100 άρχισαν να εκδίδουν εντολές επιστροφής στο γραφείο ήδη από το 2021.Βέβαια, αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς πολλές εταιρείες  αντιμετωπίζουν αυξανόμενη αντίδραση από το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα η υποχρεωτική επιστροφή έχει καθυστερήσει.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι αυτή της Amazon η οποία πριν λίγες ημέρες αποφάσισε την εφαρμογή της εργασίας στο γραφείο για όλους τους εργαζόμενους. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από την προηγούμενη στάση της Amazon η οποία απαιτούσε από τους εταιρικούς εργαζόμενους να βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Τώρα, η εταιρεία δίνει προθεσμία στους εργαζόμενους μέχρι τις 2 Ιανουαρίου για να αρχίσουν να τηρούν τη νέα πολιτική για πενθήμερη εργασία στο γραφείο «εκτός από ελαφρυντικές περιστάσεις» ή εκτός εάν τους έχει χορηγηθεί εξαίρεση από τον επικεφαλής της ομάδας τους. «Πριν από την πανδημία, δεν ήταν δεδομένο ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εργάζονται εξ αποστάσεως δύο ημέρες την εβδομάδα, και αυτό θα ισχύει και στο μέλλον - η προσδοκία μας είναι ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονται στο γραφείο εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις», ανέφεραν διοικητικά στελέχη της εταιρείας.

Εκτός από την Amazon, στις εταιρείες που έχουν τερματίσει την εξ αποστάσεως εργασία περιλαμβάνονται η Starbucks, η General Motors, η Disney, η Walmart, η Dell.

Ακόμη στη λίστα περιλαμβάνονται η Activision Blizzard, η United Parcel Service, η Meta, η Grindr, η IBM, η Ubisoft, η Roblox, η Infosys, η Rockstar, η Nothing και η PwC.

Η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, Instagram και WhatsApp, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των ευέλικτων πολιτικών από τότε που εφάρμοσε με προθυμία, για πρώτη φορά, την απομακρυσμένη εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας  Covid-19. Ωστόσο, με τον μέσο όρο των εργαζομένων της Meta να βρίσκεται περίπου 2,2 ημέρες στο γραφείο κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης, αυτή η αλλαγή δεν είναι πιθανό να αλλάξει πολύ δραστικά τις εβδομαδιαίες διαδικασίες της εργασίας. 

Μέσα στον τρέχοντα μήνα, η PwC ανακοίνωσε στο προσωπικό της στη Βρετανία ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα, από τον Ιανουάριο του 2025. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η εταιρεία θα παρακολουθεί επίσης τις κινήσεις τους για να διασφαλίσει ότι συμμορφώνονται με την εντολή. Σε δήλωσή του σχετικά με την κίνηση αυτή, ένα διευθυντικό στέλεχος  της PwC δήλωσε ότι η προηγούμενη προσέγγιση της υβριδικής εργασίας ήταν «αρκετά ανοιχτή σε ερμηνείες».

Εδώ και ένα χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2023, ο γίγαντας της πληροφορικής IBM ανακοίνωσε στους υπαλλήλους ότι έπρεπε να επιστρέφουν στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα, μόλις μια εβδομάδα πριν από την εφαρμογή της εντολής. Η εταιρεία διόρισε επίσης «Software Executive Focals» δηλαδή προσωπικό εξειδικευμένο στο να προτρέπει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο. Επί του παρόντος, 1 στους 4 υπαλλήλους της IBM εργάζεται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα - η IBM θέλει να ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 3 στους 4 μέχρι τον επόμενο μήνα.

Αφού επανήλθε στην εταιρεία τον Νοέμβριο του 2022, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Disney, Bob Iger, ζήτησε από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη από τον Ιανουάριο του 2023, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να βελτιώσει τη «δημιουργικότητα», την «κουλτούρα» της εταιρείας, καθώς και τις καριέρες των εργαζομένων του.  Τυπικά, όμως, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία προσπάθησε να απομακρυνθεί από την εξ αποστάσεως εργασία, καθώς η εντολή αντικατέστησε μια πολιτική τριών ημερών την εβδομάδα που ίσχυε προηγουμένως από το 2021.

Δυστυχώς, για τον διευθύνοντα σύμβουλο, αυτή η αλλαγή πολιτικής δεν έγινε δεκτή με τη δέουσα ικανοποίηση από τους εργαζομένους. Μάλιστα με 2.300 υπάλληλοι της Disney υπέγραψαν ένα ψήφισμα, το οποίο ζητούσε από τον Iger να επανεξετάσει την πολιτική λόγω των «ακούσιων συνεπειών» της που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «μακροπρόθεσμα προβλήματα στην εταιρεία». Αυτή η αντίδραση δε φάνηκε να κάνει μεγάλη διαφορά όμως, καθώς η πολιτική της Disney για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα εξακολουθεί να ισχύει.

Η γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών UPS, που περιλαμβάνεται στο Fortune 500, αποφάσισε να μεταβεί σε ένα υβριδικό πρόγραμμα εργασίας στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η υπηρεσία διανομής επέβαλε σε όλους τους υπαλλήλους της που εργάζονται σε θέσεις γραφείου να επιστρέφουν στα γραφεία τους, στην Ατλάντα για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Η απόφαση επηρέασε περίπου 3.600 εργαζόμενους της UPS, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονταν εξ αποστάσεως από την έναρξη του Covid-19. Σε αντίθεση με την Disney και την Amazon, η UPS ισχυρίζεται ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε στη βούληση των εργαζομένων της, με τον αντιπρόεδρό της Chris Bartlett να εξηγεί: «Ακούσαμε και εξετάσαμε τις ανάγκες της επιχείρησης, εξετάσαμε τα σχόλια των ανθρώπων και επιλέξαμε αυτό που θεωρήσαμε ότι ήταν η καλύτερη απόφαση για την περαιτέρω πορεία της εταιρείας».



Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς