Η πολυαναμενόμενη συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή είναι πλέον γεγονός μετά την επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας. Το τίμημα ήταν εντός των προσδοκιών της αγοράς και αν μη τι άλλο έλυσε μια μακρά περίοδο αναμονής που είχε διακυμάνσεις, αγωνία και πολύ παρασκήνιο.
Η μητρική εταιρία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ουδέποτε έκρυψε την πρόθεσή της να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής της ακόμα και μετά τη λύση των διαπραγματεύσεων με τους Αυστραλούς επενδυτές. Η Masdar, η κρατική εταιρία ΑΠΕ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προσφέρει 20 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση του 67% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων θα ακολουθήσει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση.
Τα 2,4 δισ. ευρώ για το 100% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής που θα γίνουν αντικείμενο δημόσιας πρότασης συνιστούν την μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Μαζί με τον καθαρό δανεισμό η συναλλαγή έχει επιχειρηματική αξία 3,2 δισ. ευρώ.
Με βάση τα μεγέθη κερδοφορίας του 2023 η συναλλαγή υλοποιείται σε όρους ΡΕ 39,5 φορές τα καθαρά κέρδη, ενώ σε όρους επιχειρηματικής αξίας 18 φορές. Κοιτώντας λίγο πιο μπροστά με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία του 2024 το αραβικό fund θα αποκτήσει το 100% σε όρους ΡΕ και EV/EBITDA στις 34 και 16,6 φορές αντίστοιχα.
Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η μείωση του δανεισμού από την Τέρνα Ενεργειακή, καθώς και η ρευστότητα από την πώληση του ποσοστού των μετοχών θα μηδενίσει τον δανεισμό του ομίλου με βάση τα στοιχεία της χρήσης του 2023.
Από το β’ τρίμηνο του 2024 η Τέρνα πιθανότατα θα εμφανίζεται στον ισολογισμό ως συμμετοχή προς πώληση, ενώ υπάρχει συμφωνία αγοράς μη οργανικών στοιχείων (Ηλεκτρονικό Εισιτήριο και Διαχείριση Απορριμμάτων) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προς την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ελάχιστο τίμημα 65 εκατ. ευρώ.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι πλέον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να υλοποιήσει με άνεση το επενδυτικό της πρόγραμμα χρηματοδοτώντας το μερίδιο που της αναλογεί στις δύο σημαντικές παραχωρήσεις που έχει κερδίσει (Εγνατία και Αττική οδό).
Ο μικτός δανεισμός θα αυξηθεί κατά 3,7 δισ. ευρώ ωστόσο θα προστεθούν και άλλα 330 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών με την Αττική οδό να συνεισφέρει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από την πρώτη χρήση.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι με «πληρωμένες» τις δύο παραχωρήσεις η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει χρηματοοικονομική δύναμη πυρός περίπου 8 - 10 δισ. ευρώ συνδυασμένης επιχειρηματικής αξίας (δανεισμός συν ίδια κεφάλαια) που με μια μετριοπαθή απόδοση 8-9% θα ενισχύσουν τα λειτουργικά της κέρδη με επιπλέον 900 εκατ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η βασική παράμετρος που θα καθορίσει την ταχύτητα της συναλλαγής έχει να κάνει με την εγκριτική διαδικασία από τα σχετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ρεαλιστικά μια ασφαλή προσέγγιση για τις ευρωπαϊκές εγκρίσεις είναι οι τρεις μήνες, ενώ σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν και οι σχετικές εγκρίσεις από τις ελληνικές εποπτικές αρχές οι οποίες θα μπορούσαν να τρέχουν παράλληλα.
Μετά τη συναλλαγή του 67% και εντός 20 εργάσιμων ημερών θα υποβληθεί το δελτίο, άλλες 2-4 εβδομάδες για την έγκριση του δελτίου από την Κεφαλαιαγορά, ενώ ο μικρότερος χρόνος που απαιτείται για τη δημόσια πρόταση είναι τέσσερις εβδομάδες. Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της Δημόσιας Πρότασης σημαίνει αγορές στο ταμπλό στην τιμή των 20 ευρώ από την πρώτη ημέρα της περιόδου αποδοχής.
Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια ολοκλήρωσης του εγχειρήματος δεν είναι αμελητέα καθώς δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα τέλη Οκτωβρίου με βάση τις ρυθμιστικές και εποπτικές εκκρεμότητες. Αυτό ίσως να δικαιολογεί και την απόσταση που έχει αυτήν τη στιγμή στο ταμπλό η τιμή της μετοχής, ενώ και η αποκοπή του μερίσματος στις 8 Ιουλίου (0,38 ευρώ ανά μετοχή) δημιουργεί συνθήκες arbitrage με απόδοση 5% σε βάθος εξαμήνου.
Το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι game changer για τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η πώλησή της αφαιρεί μια πολύτιμη συμμετοχή που είχε μεν φθάσει σε μια φάση ωριμότητας, είχε όμως ισχυρό λειτουργικό και ταμειακό όφελος. Η αξιοποίηση των κεφαλαίων από την πώληση θα δημιουργήσει νέα αξία για τον μέτοχο σε έργα με μακροχρόνιο χαρακτήρα καλών αποδόσεων.
Δείχνει ακόμα ότι όταν έρχεται η ώρα της αποτίμησης στην πράξη οι χρηματιστηριακές αξίες υποεκτιμούν την πραγματική αξία των υπό εξαγορά εταιριών. Και αυτό ενδεχομένως είναι ένα στοιχείο προβληματισμού για το κατά πόσο η αγορά αποτυπώνει αποτελεσματικά την αξία επιχειρήσεων και λειτουργικών παγίων.
Το είδαμε σε μεγάλη κλίμακα στην Ελλάκτωρ, στις εταιρίες πληροφορικής και τώρα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ειδικά για την τελευταία, η αγορά μετά τη σημερινή εξέλιξη μάλλον χρωστάει μια αναθεώρηση της αξίας του αθροίσματος των συμμετοχών της.