Συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στην Ελλάδα, στην οποία έχουν επιδοθεί οι τρείς τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Nova, Vodafone αλλά και η ΔΕΗ, με στόχο ως το 2027 να υπάρχει πλήρης κάλυψη πανελλαδικά, στο πλαίσιο του εθνικού ευρυζωνικού σχεδίου 2021-2027.
Για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά επενδύσεων για την ενίσχυση των γρήγορων ταχυτήτων στο Ιντερνετ. Οι επενδύσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου Ultrafast Broadband (UFBB) για την ανάπτυξη δικτύου ευρυζωνικών υποδομών υπερυψηλής ταχύτητας, με δυνατότητα παροχής διαδικτυακής σύνδεσης ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps και δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης σε 1 Gbps με στόχο την κάλυψη άνω των 830.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η ΔΕΗ, η οποία αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδιά της για την ενεργή είσοδό της στη διαδικασία δημιουργίας ολοκληρωμένου δικτύου οπτικών ινών υλοποιεί ένα επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 680 εκατ.ευρώ. Μάλιστα, αναμένεται ως το 2030 να έχει έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τις τηλεπικοινωνίες. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχουν αναπτυχθεί 100.000 συνδέσεις οπτικής ίνας στις περιοχές της Νέας Ιωνίας και Ηλιούπολης. Η πρώτη φάση του έργου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στοχεύει στη δημιουργία 440.000 συνδέσεων, μέχρι το καλοκαίρι, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 η ΔΕΗ στοχεύει να φτάσει σε 1 εκατ. συνδέσεις, με τελικό στόχο τα 3 εκατ. συνδέσεις.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στην πρώτη φάση θα κατασκευαστούν 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών σε 14 περιοχές, από τα οποία το 63% θα τοποθετηθεί στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ (εναέριο δίκτυο) και το υπόλοιπο υπόγεια. Παράλληλα θα κατασκευαστούν και 884 χιλιόμετρα καλωδίων διασύνδεσης (dropcable) με κτίρια, σχεδόν το 70% των οποίων θα είναι επίσης εναέριο και το υπόλοιπο υπόγειο.
Μόλις ξεκινήσουν οι διαδικασίες εγκατάστασης, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 10.000 χιλιομέτρων κάθετων καλωδιώσεων, προκειμένου οι οπτικές ίνες να φτάσουν και στο εσωτερικό των οικιών, επιχειρήσεων κλπ. Έτσι, το συνολικό μήκος της εγκατάστασης από την ΔΕΗ μαζί με τις υπόλοιπες 11 πόλεις μπορεί να φτάσει στα 23.000 χλμ. οπτικών ινών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το 85% τουλάχιστον των οπτικών ινών θα τοποθετηθούν εναερίως , ενώ υπολογίζεται ότι το 15% θα είναι υπογείως. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, το δίκτυο της ΔΕΗ θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας.
Ο ΟΤΕ, από την άλλη πλευρά εκτελεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 3 δισ.ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια, με στόχο ως το 2027 να δώσει πρόσβαση στους συνδρομητές του μέσω του Cosmote Fiber, το οποίο βασίζεται σε οπτικές ίνες, σε εγγυημένες ταχύτητες 1 Gbps.
Όπως είχε αναφέρει ο απερχόμενος CEO του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, πρόσφατα, ο όμιλος έριξε σημαντικό βάρος στο επενδυτικό του πλάνο για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, κατασκευάζοντας 97 χιλιάδες επιπλέον γραμμές. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, 1.148.000 σπίτια και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH, ενώ αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 1,3 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023.
Ο ΟΤΕ συνέχισε και στο δ΄τρίμηνο του 2023 να παραμένει ο μεγαλύτερος πάροχος δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας. Στο τρίμηνο αυτό κατέγραψε ρεκόρ σε προσθήκες συνδρομητών FTTH, με 35 χιλιάδες νέες συνδέσεις, με τη συνολική πελατειακή βάση να αυξάνεται σε 251 χιλιάδες, ενώ η διείσδυση ξεπερνά ήδη το 30%.
Ο Μιχάλης Αναγνωστάκος, Chief Marketing Officer της Nova, είχε χαρακτηρίσει το δίκτυο οπτικών ινών Nova Fiber ως ένα σημαντικό στοιχείο των σύγχρονων ψηφιακών υποδομών το οποίο και εξελίσσεται δυναμικά, ως μέρος της δέσμευσης της Nova για επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2027.
Από το παραπάνω ποσό τα 500 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη επενδυθεί σε έργα, πρόσθεσε. Το επενδυτικό αυτό πλάνο έχει ως στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού αύριο της Ελλάδας, δημιουργώντας υποδομές που προωθούν την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ψηφιακές υπηρεσίες. Με την ανάπτυξη του δικτύου Nova Fiber της United Fiber που θα ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο σπίτια σε όλη την επικράτεια μέχρι το τέλος του 2024, η Nova ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παρέχοντας υψηλές ταχύτητες Internet που αναβαθμίζουν την ποιότητα και την αξιοπιστία της ψηφιακής εμπειρίας πολιτών και επιχειρήσεων.
Μάλιστα, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, η United Group και η Nova, εδώ και ένα οκτάμηνο, δημιούργησαν μια νέα εταιρεία υποδομών οπτικών ινών με το όνομα United Fiber που έρχεται να αντικαταστήσει τη Hellenic Open Fiber, θέλοντας να αξιοποιήσει και ευκαιρίες που τυχόν υπάρχουν στον τομέα που υπάρχουν στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τον άλλο μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο, την Vodafone, είναι η ίδρυση της εταιρείας Fiber2All που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Η νέα εταιρεία, προέκυψε από την απόσπαση του κλάδου οπτικών ινών της Vodafone, η οποία αποτελεί και τον μοναδικό μέτοχο αυτής.
Σκοπός της Fiber2All είναι η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το κουτί του παρόχου (Fiber to the cabinet-FTTC) και μέχρι την κατοικία (Fiber to the home-FTTH) ώστε να φτάσει σε 850.000 οικίες και επιχειρήσεις τα προσεχή χρόνια. Σήμερα, η εταιρεία έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και κατασκευάζει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα, οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH.
Όπως είχε αναφέρει ο CEO της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης, ο στόχος της επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών, που αντιπροσωπεύουν τμήμα του επενδυτικού σχεδίου ύψους 600 εκατ. ευρώ της Vodafone επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω της δημιουργίας ξεχωριστής εταιρείας. Κι αυτό επειδή η Fiber2All θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον σχεδιασμό και την κατασκευή της υποδομής οπτικών ινών και θα είναι σε θέση, ως αυτόνομη οντότητα, να προσελκύει ευκολότερα επενδυτές και χρηματοδότηση.