Με δόγμα «η φύση δίνει την καλύτερη λύση» και όραμα τη βιώσιμη αγροτική διαχείριση και την προστασία της βιοποικιλότητας, η «πράσινη» οργάνωση ΤΥΤΩ απέσπασε σημαντική διάκριση στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, καταρρίπτοντας το ταμπού ότι η τεχνολογία κλέβει πάντα την παράσταση.
«Η διάκριση αυτή ήταν ιδιαίτερα τιμητική για εμάς, αλλά και απροσδόκητη για μία οικολογική οργάνωση, καθώς τα φώτα της δημοσιότητας και όλη η προσοχή στρέφονται συνήθως γύρω από τις τεχνολογικές startups» σχολιάζει ο επικεφαλής της ιδρυτικής ομάδας της «ΤΥΤΩ», κ. Βασίλης Μποντζώρλος στο liberal.gr.
Η ιδέα για βιολογική καταπολέμηση των πληθυσμών τρωκτικών που πλήττουν τις καλλιέργειες και τις αγροτικές δομές, με χωροθέτηση φυσικού θηρευτή, εφαρμόζεται ήδη σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα αγροτικών εκτάσεων ανά την Ελλάδα.
Οι προοπτικές για περισσότερες συνεργασίες, δυνατότητες εξωστρέφειας, προσέλκυση χρηματοδότησης και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων αποκτούν σάρκα και οστά υπό την καθοδήγηση του προγράμματος Business Seeds συμπληρώνοντας την πορεία της οικολογικής οργάνωσης προς την επιχειρηματική ωρίμανση.
Η απλή αλλά επαναστατική μέθοδος φυσικού θηρευτή
Και ενώ κάποιοι μελετημένοι στο χώρο του αγροτικού οικοσυστήματος, μπορεί να θυμούνται ανάλογα προγράμματα bio pest control, η ΤΥΤΩ είναι η πρώτη ΑΜΚΕ στην Ελλάδα που προσφέρει τόσο ευρεία κάλυψη και τόσο σημαντικά αποτελέσματα.
Το νυκτόβιο αρπακτικό ΤΥΤΩ (Tyto Alba) είναι ο καλύτερος θηρευτής τρωκτικών. «Υπολογίζεται ότι μπορεί να καταναλώσει 2.000-4.000 τρωκτικά σε ένα χρόνο». Πρόκειται για ένα είδος κουκουβάγιας που ενδημεί στην ελληνική ύπαιθρο. Η οργάνωση χρησιμοποιεί την τεχνική τόσο της φυσικής εποίκησης από άγριους πληθυσμούς Τυτώ όσο και της ήπιας απελευθέρωσης (soft release) και στο μέλλον χαρτογραφούμε και την αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία (captive breeding), χαρτογραφώντας το τοπίο, υπολογίζοντας τον πληθυσμό τρωκτικών και εγκαθιστώντας φωλιές που θα προσελκύσουν τα αρπακτικά της περιοχής. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να απαιτούνται 1-2 έως 5-10 φωλιές ανά km2.
Σημαντικό όφελος στις σοδειές, την υγεία και τη βιοποικιλότητα
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τρωκτικά στην ελληνική αγροτική περιφέρεια ευθύνονται για την καταστροφή του 10-40% ή και του συνόλου της ετήσιας σοδειάς, ενώ οι αγρότες χάνουν ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους επενδύοντας σε ακριβά και επικίνδυνα τρωκτικοκτόνα.
«Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε αλγόριθμο που θα υπολογίζει το οικονομικό όφελος για τους αγρότες από τη διάσωση της σοδειάς, την αύξησή της και την αποφυγή χρήσης χημικών» αποκαλύπτει ο κ. Μποντζώρλος.
«Παράλληλα με το βασικό μας στόχο που είναι η καταπολέμηση των καταστροφικών συνεπειών που προκαλούν τα τρωκτικά στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και σε λοιπές υπαίθριες οικιακές ή και βιομηχανικές δομές, παρέχουμε βιώσιμη λύση και σε τρεις ακόμη άξονες» εξηγεί ο κ. Μποντζώρλος, Διδάκτωρ Οικολογίας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας.
«Προστατεύουμε τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών από λοιμώξεις ζωονόσων - τα τρωκτικά φέρουν έως και 60 νόσους, πολλές από τις οποίες είναι θανατηφόρες για τον άνθρωπο. Επιπλέον, προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα, καθώς οι χημικές τεχνικές καταπολέμησης καταλήγουν να μολύνουν και να εξοντώνουν ανώτερους άρπαγες, όπως πτηνά και θηλαστικά μέσω δευτερογενούς δηλητηρίασης. Πολύ σημαντικό είναι και το οικονομικό όφελος, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς έρευνα στους 9 δήμους της Θεσσαλίας αναδεικνύει ότι χάνονται ετησίως 20 – 180 εκατομμύρια ευρώ από καταστροφές των τρωκτικών στις καλλιέργειες» εξηγεί ο κ. Μποντζώρλος.
Η ‘απογείωση’ με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας
Η διάκριση της οργάνωσης στον Διαγωνισμό έφερε καίριες τροποποιήσεις στο αρχικό πλάνο, σημαντικές προσθήκες και ευκαιρίες προβολής και δικτύωσης. Πλέον, η ΤΥΤΩ βρίσκεται σε τέτοιο στάδιο ωρίμανσης ώστε να έχει στο σταθερό payroll της 5 συνεργάτες, και δραστηριοποιείται σε μία επιφάνεια τουλάχιστον 1 εκ. στρεμμάτων ελληνικής γης και διαθέτει σημαντικές δυνατότητες εξωστρέφειας.
Η οργάνωση έχει απλώσει τη δραστηριότητά της σε 9 Δήμους της Θεσσαλίας, σε διάφορες άλλες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, σε Θράκη, Μακεδονία, Πελοπόννησο και πρόσφατα νησιωτική Ελλάδα (Λήμνος και Λέσβος).
Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη είναι πρόσφορες αγορές για την ΤΥΤΩ, όπως και η Κεντρική Ευρώπη παρά τη δραστηριότητα αντίστοιχων οργανισμών, καθώς η ελληνική οργάνωση αξιοποιεί δεδομένα εφαρμοσμένης έρευνας, ιδιαίτερα υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση.
«Πλέον, φτάνουμε σε αρκετά ώριμη φάση για να ανταποκριθούμε στους επενδυτές που μας έχουν προσεγγίσει χάρη στο Διαγωνισμό και προβλέπεται να αντλήσουμε τόσο από public και private όσο και από institutional funding» αποκαλύπτει ο κ. Μποντζώρλος.
«Προέχει όμως, όπως και σε κάθε startup που ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη με βιώσιμες καινοτόμες λύσεις, να καλλιεργήσουμε κουλτούρα, να αλλάξουμε την αντίληψη του κόσμου και να εκπαιδεύσουμε σε νέες μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, οργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, συναντήσεις με τοπικούς φορείς και αγροτικές υπηρεσίες, και συμμετέχουμε σε επιστημονικά συνέδρια».
«Τις πόρτες σε όλες αυτές τις δυνατότητες μας άνοιξε η Εθνική Τράπεζα. Ο Διαγωνισμός ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για όλους μας. Και το κυριότερο: δεν είναι μόνο ένας Διαγωνισμός. Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξειδικευμένου διεπιστημονικού mentoring που καλύπτει όλους τους τομείς για μία startup, όπως σεμινάρια, workshops στο μάρκετινγκ και τις τεχνολογίας, στην οικονομική διαχείριση, στη διαμόρφωση του pitching και μία μεγάλη κοινότητα δικτύωσης με ειδικούς, επαγγελματίες και επενδυτές. Χάρη στην Εθνική Τράπεζα ανεβήκαμε κατηγορία, αναδειχθήκαμε και αναδείξαμε τον κλάδο των πράσινων startups, από τις οποίες έχουμε να περιμένουμε πολλά στο μέλλον…»
Έχετε και εσείς μία επιχειρηματική ιδέα πρωτοποριακή για τον κλάδο σας; Δηλώστε συμμετοχή στον 15o κύκλο του Διαγωνισμού Business Seeds και αποδείξτε τη δύναμη της καινοτομίας σας. Ενημερωθείτε και δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ έως τις 9 Οκτωβρίου στις 15:00. Το μέλλον της ιδέας σας ξεκινά τώρα!