Με «σχέδιο B», για την περίπτωση που θα απαιτηθεί η συνέχιση -και το φθινόπωρο- της λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου εντός των χώρων του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, προετοιμάζεται η ΔΕΘ-Helexpo AE για τη διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ, της πρώτης Covid Free έκθεσης στην Ευρώπη, στις 11-19 Σεπτεμβρίου.
Η σύμβαση για τη λειτουργία του mega εμβολιαστικού κέντρου στα περίπτερα 15 και 13 της ΔΕΘ, που ενεργοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, λήγει κανονικά στο τέλος Ιουλίου. Μέσα στον Αύγουστο οι δύο χώροι προβλέπεται να επιστρέψουν στην εταιρεία, για να φιλοξενήσουν σε πρώτη φάση τους εκθέτες της 85ης ΔΕΘ. Ωστόσο, εφόσον ζητηθεί (από τις αρμόδιες Αρχές) η χρονική επέκταση της λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo είναι έτοιμη να διασφαλίσει τη "συνύπαρξή" του με την 85η ΔΕΘ, μέσω της μετακίνησής του σε νέους χώρους εντός του εκθεσιακού της κέντρου.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, «αν χρειαστεί να παραταθεί η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου (και μετά τη λήξη της σύμβασης), έχουμε "σχέδιο Β" για τη μετακίνησή του σε άλλα περίπτερα, εκτός από το 13 και το 15». Το περίπτερο 13, όπου σήμερα φιλοξενείται το ένα μέρος του mega εμβολιαστικού κέντρου κι όπου επρόκειτο να στεγαστεί η -ακυρωθείσα λόγω πανδημίας- συμμετοχή της Γαλλίας ως τιμώμενης χώρας στην 85η ΔΕΘ, θα φιλοξενήσει -όπως εξηγεί ο κ.Τζήκας- τις περιφέρειες της Ελλάδας.
Στα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα του περιπτέρου οι ελληνικές περιφέρειες θα παρουσιάσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και φορείς και επιχειρήσεις τους, με προϊόντα και υπηρεσίες βασισμένα στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, ενώ θα αναδείξουν τη σχέση κάθε τόπου με την Επανάσταση του 1821. Η δε συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) θα αναπτυχθεί -όπως έχει ήδη ανακοινωθεί- στα περίπτερα 2 και 3, ενώ τα επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό και Επαγγελματικό Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ και ΕΕΘ) θα φιλοξενηθούν στα περίπτερα 16 και 8 αντίστοιχα.
«Προχωράμε κανονικά για τη διοργάνωση -με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων- της πρώτης Covid Free έκθεσης στην Ευρώπη, η οποία ουσιαστικά θα είναι ένα αφιέρωμα στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Φυσικά, οι συνθήκες είναι δύσκολες και δεν έχουμε ακόμα λάβει αποφάσεις για τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα, που συνήθως συνοδεύουν τη ΔΕΘ. Υπάρχει όμως ενδιαφέρον από εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν δια ζώσης στην έκθεση, η οποία έχει τον τίτλο 'Ελλάδα: παρελθόν- παρόν- μέλλον'» επισημαίνει ο κ.Τζήκας και διευκρινίζει ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες και για το πολιτικο-οικονομικό φόρουμ "Thessaloniki Helexpo Forum", που θα στραφεί κυρίως γύρω από την επόμενη ημέρα της πανδημίας, με συμμετοχές και από το εξωτερικό.
Το συγκεκριμένο φόρουμ είχε πέρυσι λειτουργήσει ως το "στίγμα" της ΔΕΘ στα δρώμενα της πόλης, όταν η μεγάλη έκθεση του Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.
Άμεσα τα νεότερα για τον διαγωνισμό της ανάπλασης
Στο μεταξύ, εντός της τρέχουσας εβδομάδας συνεδριάζει η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ-Helexpo AE, με προοπτική έως την Παρασκευή να καταλήξει στην απόφαση για το αποτέλεσμά του, σύμφωνα με τον κ.Τζήκα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού είχε ολοκληρωθεί με την κατάθεση 116 αιτήσεων από την Ελλάδα και 33 χώρες στις πέντε ηπείρους.
Ακολούθησε η προεπιλογή 15 ομάδων γραφείων/αρχιτεκτόνων, οι οποίες υπέβαλαν ήδη τις προτάσεις τους για τον διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχθηκε βάσει των αρχών για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς της UNESCΟ (οι κανονισμοί του έχουν εγκριθεί από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων-UIA).