Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο ένας εκ των οποίων ήταν στρατιώτης, από την πολύωρη επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children στην Τζαλαλαμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας, όμως ο απολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στον περίβολο του κτιρίου.
«Οι μάχες έχουν τερματιστεί, οι δυνάμεις ασφαλείας εκκαθαρίζουν το κτίριο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διαθέτουμε, ένας άμαχος σκοτώθηκε καθώς και ένας στρατιώτης και 14 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ataoullah Hoyani.
Η σορός ενός από τους επιτιθέμενους που πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά την οποία φορούσε βρέθηκε στο σημείο και ένας άλλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατών, που φορούσαν στρατιωτικές στολές, παραμένει αδιευκρίνιστος.
Πριν από λίγο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, χωρίς ωστόσο να δίνει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της. Το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης, Amaq, ανέφερε πως η επιχείρηση περιελάμβανε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και άλλες τρεις επιθέσεις που είχαν στόχο βρετανικούς, σουηδικούς και αφγανικούς κυβερνητικούς θεσμούς στην Τζαλαλαμπάντ, χωρίς να αναφέρεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η Save the Children ανακοίνωσε πριν από λίγο την προσωρινή «αναστολή» των προγραμμάτων της στη χώρα.
Η επίθεση ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:00 τοπική ώρα (περίπου 06:30 ώρα Ελλάδας) με την έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου έξω από το κτίριο, όπου στεγάζεται η ΜΚΟ. Στη συνέχεια πολλοί ένοπλοι, δύο ή τρεις, σύμφωνα με πηγές, εισήλθαν στον περίβολο του κτιρίου.
«Άκουσα μια τεράστια έκρηξη, έμοιαζε με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Τρέξαμε να κρυφτούμε. Είδα έναν άνδρα που κρατούσε εκτοξευτήρα ρουκετών να ρίχνει εναντίον της κύριας εισόδου προκειμένου να εισέλθει στο κτίριο», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας που νοσηλεύεται, ο Μοχάμεντ Αμίν.
Δραπέτευσε πηδώντας από το παράθυρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι.
Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της επίθεσης, στις 10:20 τοπική ώρα, ένας εργαζόμενος της ΜΚΟ που βρισκόταν εγκλωβισμένος στο κτίριο έστειλε μήνυμα σε έναν φίλο του μέσω της εφαρμογής WhatsApp: «Είμαι ζωντανός, προσευχηθείτε για μένα: ακούω τουλάχιστον δύο δράστες στον δεύτερο όροφο, μας ψάχνουν. Καλέστε τις δυνάμεις ασφαλείας».
Ένας άλλος υπάλληλος, που μιλούσε από το εσωτερικό του κτιρίου, δήλωσε επίσης ότι άκουσε πυροβολισμούς μετά την έκρηξη, κάνοντας λόγο για «μια πολύπλοκη επίθεση».
Με αυτό τον τρόπο, που έχει γίνει πλέον συνήθης, οι επιτιθέμενοι ανοίγουν τον δρόμο για την ανατίναξη ενός καμικάζι ή ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου προτού περικυκλώσουν το κτίριο-στόχος.
Δύο οχήματα από τα οποία τουλάχιστον το ένα ανήκε στον ΟΗΕ κάηκαν. Στήλες μαύρου καπνού υψώνονταν στον ουρανό πάνω από τη συνοικία.
Πριν από τέσσερις ημέρες επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός μεγάλου ξενοδοχείου στην Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 20 ανθρώπων, από τους οποίους τουλάχιστον 14 ήταν ξένοι, με τους τελευταίους να αποτελούν ιδιαίτερα στόχο των επιτιθέμενων, σύμφωνα με επιζώντες.
Μια δυτική πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας από την Τζαλαλαμπάντ έκανε λόγο για «πολλές απειλές» τις τελευταίες ημέρες, όμως εκτίμησε ότι δεν είχαν στόχο συγκεκριμένα αλλοδαπούς.
Στην Τζαλαλαμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, που συνορεύει με το Πακιστάν, δρουν Ταλιμπάν, αλλά και μέλη του Ισλαμικού Κράτους που χρησιμοποιούν ως βάση πολλές περιοχές της αφγανικής αυτής επαρχίας.
Η τελευταία πριν από τη σημερινή επίθεση στην πόλη προκάλεσε 18 θανάτους στις 31 Δεκεμβρίου: τα θύματα, που συμμετείχαν σε κηδεία, σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας.
Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εκείνη.
Η Save the Children έχει παρουσία στο Αφγανιστάν από το 1976, ενώ στην Καμπούλ βοηθά κυρίως τα παιδιά που εργάζονται στον δρόμο. Διαθέτει μάλιστα δίκτυο σε όλη τη χώρα.
Για την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (Manua), «η επίθεση εναντίον μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου», όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ