Με τον αέρα της εκλογικής νίκης του στην Γαλλία και ενισχυμένος με την υποστήριξη της Angela Merkel, ο Εmmanuel Macron βγαίνει στην ευρωπαϊκή αρένα με στόχο τη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρχής γενομένης από την Ευρώπη της Αμυνας.
Για την πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα προωθήσει την ιδέα του για κοινό υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, μία πραγματική ευρωπαϊκή άμυνα, καλύτερη προστασία των κοινών συνόρων, για την ενίσχυση των μέτρων αντι-ντάμπινγκ και την αντιμετώπιση του κοινωνικού ντάμπινγκ στην Ευρώπη μέσω της σκλήρυνσης των ρυθμίσεων για τους ευρωπαίους εργαζόμενους σε άλλες χώρες της Ενωσης.
Μία Ευρώπη ενισχυμένη, αλλά προστατευτική, θα είναι το μόνο ανάχωμα στους λαϊκισμούς και στην απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επανέλαβε στην συνέντευξή του σε 8 ευρωπαϊκές εφημερίδες. Η Γαλλία και η Γερμανία θα ηγηθούν της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική προστασία για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Οι δημοκρατικές αξίες πρέπει να γίνονται σεβαστές στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται «ως σούπερ μάρκετ», δήλωσε ο Εmmanuel Macron, απευθυνόμενος προς τις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης και ορισμένες μικρές χώρες.
Ο Εmmanuel Macron αναφέρθηκε επίσης στην θέση του υπέρ μίας Ευρώπης ικανής να αλλάξει τον κόσμο, κινητήρια δύναμη της οποίας θα είναι η Γαλλία, αλλά μόνο αφού μεταρρυθμιστεί και η ίδια.
Οι διεθνείς κρίσεις «προκαλούνται εν μέρει από τις βαθιές ανισότητες που προέρχονται από την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και από τον ισλαμιστική τρομοκρατία. Στις ανισότητες αυτές προστίθεται η κλιματική αλλαγή», λέει ο Εmmanuel Macron.
«Θα κερδίσουμε αυτήν την μάχη την ευθύνη της οποίας επωμίζεται η Ευρώπη», διότι είναι «η μόνη περιοχή του κόσμου όπου οι ατομικές ελευθερίες, το πνεύμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης έχουν συνδεθεί σε τέτοιον βαθμό».
Παρίσι και Βερολίνο θα συμπήξουν κοινό μέτωπο επί των περισσότερων σημαντικών θεμάτων: άμυνα, μεταναστευτική πολιτική, κλίμα, αντιτρομοκρατική πολιτική και εμπορική προστασία, προσθέτει.
Ο Εmmanuel Macron θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες επωφελούνται από μία ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, με έναν αμερικανό πρόεδρο πολέμιο της πολυμέρειας και ένα Ηνωμένο Βασίλειο, συχνά εχθρικό ως προς την κοινή άμυνα, σε αναδίπλωση.
Ηδη η Angela Merkel έχει δηλώσει έτοιμη να συζητήσει τις ιδέες του προέδρου της Γαλλίας για την δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών.
Η γαλλική προεδρία ελπίζει ότι το πρώτο συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα αφορά την άμυνα, με την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 7 Ιουνίου, με την διάθεση 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την ευρωπαϊκή άμυνα, σε συνδυασμό με σενάρια στενότερης στρατιωτικής ολοκλήρωσης.
«Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν ενεργά αυτές τις φιλόδοξες προτάσεις. Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικυρώσει αυτήν την επιλογή», σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ωστόσο ανέβαλε για το φθινόπωρο την απόφαση για το θέμα των ξένων ευρωπαίων εργαζομένων στις χώρες της Ενωσης . Το θέμα είναι ακόμη πιο επίμαχο από την στιγμή που η Γαλλία απέρριψε ως ήπιο ένα συμβιβαστικό κείμενο που παρουσιάσθηκε στα μέσα Ιουνίου, με κίνδυνο να έλθει αντιμέτωπη με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Ο Εmmanuel Macron τάσσεται υπέρ την σκλήρυνσης της θέσης της Κομισιόν, που προβλέπει την ένταξη των αμοιβών των εργαζομένων αυτών στο εθνικό πλαίσιο και επιδιώκει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της διάρκειας των συμβολαίων στο ένα έτος. Για την εμπορική προστασία, η Γαλλία θα ζητήσει από το Συμβούλιο την ενίσχυση των μέτρων αντιντάμπινγκ, ένα θέμα όπου επίσης δεν υπάρχει ομοφωνία.
Η Angela Merkel περιμένει, σε αντάλλαγμα της υποστήριξής της προς τον πρόεδρο της Γαλλίας την πρόοδο στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην δημοσιονομική εξυγίανση.
«Ο Εmmanuel Macron θα βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον, μαζί με ηγέτες που τους περισσότερους τους έχει συναντήσει. Υπάρχουν προσδοκίες προς το πρόσωπό του και ούριος άνεμος γι΄αυτόν», σχολιάζει ο Φρανσουά Χέισμπουργκ, πρόεδρος του International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου.
«Αλλά τα σοβαρά θέματα δεν θα αρχίσουν να συζητούνται παρά μετά τις γερμανικές εκλογές, κυρίως το σχέδιο του Macron για την δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, στον οποίο δεν θα συμμετέχει η Πολωνία», προσθέτει.
«Ελπίζαμε όλοι στη νίκη του Macron, επιβεβαιώνει ότι η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει στις Βρυξέλλες. Εάν κοιτάξουμε το σχέδιο συμπερασμάτων, βλέπουμε μία συλλογική προσπάθειεα για να μην δυσκολέψει πολύ η ζωή του Macron ως προς τις δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις στην Γαλλία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ