Διπλό προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί η αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που όπως διαπιστώνεται προτιμά περισσότερο τους νέους, κατ΄ αρχήν λόγω διακοπών, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μάθει πλέον να προφυλάσσονται.
Ο πρώτος προβληματισμός αφορά τους ηλικιωμένους με τους οποίους συνδέονται οι νέοι που προσβάλλονται από τον ιό στις διακοπές, και τα συμπτώματα είναι από ήπια έως ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μεταφέρουν τον ιό στα ευπαθή άτομα του στενού τους κύκλου. Ο δεύτερος προβληματισμός αφορά τους ίδιους τους νέους και τις επιπτώσεις στον οργανισμό τους από την ασθένεια, καθώς πλήττει όλα τα συστήματα του οργανισμού και είναι άγνωστες οι μετέπειτα επιπτώσεις σε αυτά.
Η περίοδος που διανύουμε, είναι κρίσιμη, καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού με την επιστροφή από τις διακοπές, το άνοιγμα των σχολείων, την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης, αλλά και την συνέχιση και τον φετινό χειμώνα της αυξημένης θνησιμότητας των ηλικιωμένων σε συνέχεια της πρώτης φάσης της πανδημίας.
Τις σχετικές επισημάνσεις έκανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης δρ Χάνς Κλούγκε με αφορμή την αύξηση του ρυθμού θανάτων στη γηραιά ήπειρο παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Στο ίδιο ρυθμό κινείται και η χώρα μας, με τα κρούσματα να σταθεροποιούνται στα 250-300 ημερησίως, πλήττοντας περισσότερο τους νέους. Το γεγονός αυτό, δεν δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στο σύστημα υγείας, καθώς οι νέοι περνούν τη νόσο με ηπιότερα συμπτώματα, οπότε δεν χρειάζονται νοσηλεία, έτσι, οι κρίσιμα πάσχοντες που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή Αυξημένης Φροντίδας είναι περίπου στο 3% των ενεργά νοσούντων, ενώ οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία, συνολικά δεν υπερβαίνουν το 9%, όταν τα αναμενόμενα ποσοστά από τη νόσο κινούνται στο 5% και 20%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι νοσηλευόμενοι στις ειδικές μονάδες COVID που λειτουργούν στα νοσοκομεία, είναι είτε ηλικιωμένοι περίπου 77 ετών, είτε πάσχουν από άλλα συνοδά νοσήματα και αποτελούν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Συνολικά στη χώρα μας, η μέση ηλικία των νοσούντων έχει πέσει στα 39 έτη.
Σε ότι αφορά τους θανάτους από τον ιό, στη χώρα μας καταγράφονται 23 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού, όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 32 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού και ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι τουλάχιστον τετραπλάσιος με 105,7 θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού.
Ένα πρόσθετο θετικό χαρακτηριστικό στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, είναι ότι όλα τα μέτρα που υιοθετήθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο φαίνεται πως αποδίδουν με τη συνδυαστική εφαρμογή τους, με αποτέλεσμα ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού (Ro) να πέσει από το 1,3 στο 0,85, οδηγώντας και πάλι την πανδημία σε μια νέα φθίνουσα πορεία.
Στην κατεύθυνση αυτή, συνέβαλε και η αύξηση του ημερήσιου αριθμού τεστ που διενεργούνται, στην προσπάθεια αναγνώρισης των νέων κρουσμάτων και απομάκρυνσής τους από την κοινωνία, είτε μέσω απομόνωσης στο σπίτι είτε μέσω νοσηλείας. Με τον τρόπο αυτό διακόπτεται η αλυσίδα της μετάδοσης. Γι΄ αυτό, ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ πλέον έχει ξεπεράσει τις 18.700 ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων και των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας που γίνονται δειγματοληπτικά.