Σημαντική αύξηση κατέγραψαν την Τρίτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.261 νέες λοιμώξεις, με 652 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική.
Παράλληλα, 22 ακόμα ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 244 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν επιπλέον 31 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην χώρα (όλα στην Αττική), ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που συνδέονται με την μετάλλαξη της Μ. Βρετανίας ανέρχεται σε 204.
Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 16.721 μορικοί έλεγχοι και 20.870 rapid test. Το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 3,35%.
Η γεωγραφική κατανομή των 1.261 νέων κρουσμάτων
Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα:
Σήμερα ανακοινώνουμε 1261 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 158716, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5988 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49885 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
244 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 178 (73.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1131 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5851 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3437 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2
Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 76 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) τα οποία εντοπίστηκαν όλα στην Αττική.
Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:
⋅7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία
⋅24 δείγματα από Κέντρα Υγείας
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2
Στο 40% η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
Ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου κατά 40% στα λύματα της Αττικής την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης μιλώντας χθες στο Mega.
Όπως ανέφερε, υπάρχει διαχρονικά αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα από την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Εξήγησε πως «όταν βλέπουμε αύξηση ιικού φορτίου σε μια κοινότητα αυξάνεται κι η διασπορά αντίστοιχα», αφού η εκτίμηση είναι ότι οι περισσότεροι ήταν ασυμπτωματικοί και αυτό μεταφράζεται σε κρούσματα μετά από 20 με 30 μέρες γιατί εκείνοι συνεχίζουν να μεταδίδουν, ενώ χρειάζονται και 14 μέρες για τους νέους ασθενείς.
Πάτρα: Μεγάλη διασπορά στην περιοχή σύμφωνα με τους ειδικούς
«Το πρόβλημα που αναδείχθηκε στο νοσοκομείο του ''Αγίου Ανδρέα'' είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον χώρο του νοσοκομείου, αλλά αναδεικνύει τη μεγάλη διασπορά που έχει ο κορονοϊός στην περιοχή μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, Μάρκος Μαραγκός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με γιατρούς του "Αγίου Ανδρέα".
Αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου, ήταν διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο γενικό νοσοκομείο και όπως είπε η πρόεδρος επιτροπής λοιμώξεων του "Αγίου Ανδρέα" και γιατρός της ΜΕΘ, Πατρούλα Μανωλοπούλου, «εφαρμόστηκαν άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που προτείνονται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου μας, με συμμάχους σε αυτόν τον αγώνα από την πρώτη στιγμή, τόσο την 6η υγειονομική περιφέρεια, όσο και τον Μάρκο Μαραγκό και πλέον δείχνουμε ότι διαχειριζόμαστε την κατάσταση».
Παράλληλα, η κα Μανωλοπούλου προσέθεσε ότι «η διασπορά του ιού είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το νοσοκομείο, αλλά φαίνεται ότι πίσω από αυτό υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, για αυτό θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε εδώ ελέγχοντας αυτή την κατάσταση, αλλά και προετοιμαζόμενοι για το επόμενο κύμα της πανδημίας».
Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, επισήμανε ότι «ως γιατροί βλέπουμε τις τελευταίες τρεις με τέσσερις μέρες ότι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών έρχεται πάρα πολύς κόσμος για να εξεταστεί, κάτι που δεν βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες» και προσέθεσε: «Όλο αυτό δείχνει ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ στην περιοχή μας κι ως εκ τούτου όλοι μας θα πρέπει να προσέξουμε και να βοηθήσουμε, ώστε να το ξεπεράσουμε αυτό, διότι είναι ένα πολύ- πολύ σοβαρό θέμα».
Διαβάστε ακόμα:
- Ν. Τζανάκης: 1.200-3.000 κρούσματα στο τέλος Φεβρουαρίου - SOS με ύποπτα για μετάλλαξη δείγματα
- Δ. Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα ημερησίως στα μέσα Μαρτίου