«Ακολουθήσαμε τις εντολές του πρωθυπουργού και επικεντρωθήκαμε στην πρόληψη και τη συνεργασία». Αυτοί οι δύο τομείς είναι οι κρισιμότεροι για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου για τον σχεδιασμό αντιπυρικής περιόδου 2022 που πραγματοποιήθηκε σήμερα από κοινού με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά στο Μαρούσι.
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό: «Ζητήσαμε και πήραμε από το Ταμείο Ανάκαμψης 50 εκατομμύρια για να καθαρίσουμε 40.000 στρέμματα κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων. Συντηρούμε και διανοίγουμε δασικούς δρόμους έκτασης 11.000 χλμ σε όλη την Ελλάδα και διανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες μήκους 1625 χλμ, προκειμένου να προστατευθούν δασικές εκτάσεις 18 εκατομμυρίων στρεμμάτων».
Ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί και έχουν εγκατασταθεί οι εργολάβοι σε Δυτική Αττική, Ανατολική Αττική, Τροιζηνία Μέθανα, Πόρο, Κερατσίνι.
Ενώ, εντός της εβδομάδας ξεκινούν οι καθαρισμοί σε: Ηλεία, Κεφαλονιά, Ιωάννινα, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Μαγνησία, Εύβοια, Ανατολικό Αιγαίο, Λάρισα, Καρδίτσα, Πιερία, Χαλκιδική, Πέλλα, Δράμα, Καβάλα, Ροδόπη και Έβρο.
Όπως επεσήμανε: «Η Ελλάδα, ως Μεσογειακή χώρα, είναι συνυφασμένη με τις δασικές πυρκαγιές. Το πρόβλημα επιτείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις mega πυρκαγιές».
Ειδικότερα, όσον αφορά το κομμάτι της συνεργασίας, ο υφυπουργός ΠΕΝ τόνισε ότι: «Μετά από 24 πέτρινα χρόνια ήρθε το ραντεβού των δασικών υπηρεσιών και της πυροσβεστικής.
Αποφασίσαμε ότι δεν μπορούν να λείπουν οι δασικές υπηρεσίες από την αντιμετώπιση της φωτιάς, μικρής ή μεγάλης. Έτσι, φέραμε σε επαφή τα στελέχη των δύο σωμάτων και θα αρχίσουν πλέον να συνεργάζονται αφού βρήκαν τους κοινούς κώδικες επικοινωνίες ως προς το τι κάνει ποιός και τι πριν και κατά τη διάρκεια της φωτιάς».
Ενώ, όσον αφορά την πρόληψη, ο κ. Αμυράς επεσήμανε ότι για το ΥΠΕΝ έχει πολλά επίπεδα. «Δεν είναι τυχαίο ότι δημιουργήθηκε η γενική γραμματεία δασών με επικεφαλής των Κωνσταντίνο Αραβώση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι: «Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Να μπαίνουμε και να καθαρίζουμε προληπτικά αφαιρώντας τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη που βρίσκεται συγκεντρωμένη στα δάση μας».
Τέλος, ο υφυπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και την αντιπυρική μέριμνα σε αστικά δάση και άλση, όπως το Άλσος Συγγρού.