Αναγκαία η κατάρτιση ενός σχεδίου επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας

Αναγκαία η κατάρτιση ενός σχεδίου επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας

Η ανάγκη κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδίου επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας επισημάνθηκε σήμερα στο πλαίσιο του δεύτερου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που συνδιοργανώνεται από τη Gaia Επιχειρείν, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό "Δήμητρα" και τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Στο μήνυμα του προς τους συνέδρους ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν τόνισε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στον δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης για την Ελλάδα, μέσω της αξιοποίησης των 19 δισ. ευρώ που διατίθενται συνολικά για τη χώρα στο πλαίσιο της ΚΑΠ, αλλά και με έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών γεωργικών προϊόντων.

Τη βαρύτητα που αποκτά η ενίσχυση της θέσης των αγροτών και των οργανώσεών τους στην εφοδιαστική αλυσίδα, επισήμανε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαϊρίντ Μακ Γκίνες, ενημερώνοντας τους συνέδρους σχετικά με τις πρωτοβουλίες της να καλέσει την Κομισιόν να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την εξάλειψη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι η προστασία της ποιότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερα στο πλαίσιο μίας ισχυρής κοινότητας Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών. Ο Πάολο Ντε Κάστρο, Συντονιστής της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε ότι απαιτείται και μία οργανωτική ικανότητα που θα καθιστά τις γεωργικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς ικανούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους στις αγορές όπου υπάρχει ζήτηση και που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν μία τιμή που θα φέρει εισόδημα στους παραγωγούς.

«Η χώρα έχει εγκατασταθεί πολυτελώς στην κρίση γιατί υπάρχει πρόβλημα με την κατάρρευση του παραγωγικού της προτύπου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, τονίζοντας ότι απαιτείται «να διδαχθούμε απ' ότι έγινε και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του τόπου». Αφού ανέφερε ότι αποτελεί στοίχημα η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, σημείωσε ότι απαιτούνται συνέργειες προς ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάταξης του πρωτογενούς τομέα.

«Ο πρωτογενής τομέας και εν γένει ο αγροδιατροφικός τομέας διαθέτει ανεκτίμητο αναπτυξιακό δυναμικό και τεράστιες προοπτικές που μπορούν να τον καταστήσουν ισχυρό πυλώνα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που μαζί με άλλα, μπορεί και πρέπει να συμβάλει δυναμικά στην κατεύθυνση της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, σύμβουλος διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gaia Επιχειρείν. Αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της τράπεζας στον αγροτικό τομέα, ανακοίνωσε ότι η τράπεζα επενδύοντας στην «ευφυή γεωργία» θα αναλάβει το κόστος υλοποίησης ενός πρωτοποριακού έργου που αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 10.000 τηλεμετρικών σταθμών γεωργικών προειδοποιήσεων.

Στα κύρια προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και στην τροχιά απόκλισης των βασικών μεγεθών της από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Gaia Γιάννης Κουφουδάκης. Σημείωσε, δε, ότι με την ολοκλήρωση του συνεδρίου καταληκτικός στόχος είναι να έχει δρομολογηθεί μια νέα ανοιχτή πορεία με συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των προτάσεων που θα προωθηθούν σε εθνικό επίπεδο για την ανάπτυξη της αγροτικού τομέα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ